Riadót fújtak a hazai szakemberek: soha nem látott kullancsinvázió jöhet Magyarországon?

HelloVidék   
  Megosztom
Riadót fújtak a hazai szakemberek: soha nem látott kullancsinvázió jöhet Magyarországon?

Egy friss kutatás alapján 2021-ben kettő, 2022-ben kilenc, 2023-ban újabb négy Hyalomma kullancsot találtak már Magyarországon

A Hyalomma marginatum egy egzotikus kullancsfaj, ami a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért felelős. Európa-szerte több helyen is okozott már megbetegedéseket az elmúlt években. A lap azt írja, korábban az is kiderült egy kutatás során, mikor önkéntesek vérmintáit vizsgálták, hogy 2700 mintából 10-ben megtalálták az ellenanyagot Magyarországon - írja a kullancsfigyelo.hu adatai alapján a naphire.hu.

A Kullancsfigyelő azt írja a fajról: "A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes nálunk elsősorban a krími-kongói vérzéses lázat okozó Nairovirus-fajok európai terjesztése miatt vált ismerté. (…) A vírusfertőzés tünetei közé tartoznak többek között az ízületi fájdalmak, hányás, magas láz, fejfájás, gyomor- és hátfájdalom, és különféle vérzéses tünetek. A fertőzést a betegek 30 százaléka nem éli túl, megelőző védőoltás még nem készült."

A fertőzéssel kapcsolatban a lap megkereste a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, érdeklődve a magyarországi megbetegedések számáról. A szervezet válaszul azt írta: "A krími-kongói vérzéses láz – más hemorrhágiás (azaz vérzéses) lázakkal együtt – bejelentendő fertőzés. Erre vonatkozó bejelentésről vagy arról, hogy a vírus tünetes megbetegedést okozott volna hazánkban, nincs tudomásunk."

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kullancs

fertőzés

magyarország