Közelednek az ünnepek: egyre drágul a bárányhús ára

Magyar Idők   
  Megosztom
Közelednek az ünnepek: egyre drágul a bárányhús ára

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnep, amikor külföldön és itthon is egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható – írta a Magyar Idők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A karácsonyi időszak kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon, csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani. Ebben az időszakban a teljes éves forgalom 15-20 százaléka realizálódik – mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Bár a hazai állattartók többsége külföldre szállít, a karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megnő, ezért az ünnep közeledtével még tovább emelkedhetnek a piaci árak.

A kivitel 86 százaléka Olaszországba irányult az év első kilenc hónapjában, bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén öt százalékkal csökkent az export, miközben Németországba csaknem nyolcszorosára ugrott a kivitel.

Míg 2011 óta folyamatosan bővült az állomány és az állattartók száma is emelkedett, tavaly megállt a növekedés, az idén pedig enyhe visszaesést tapasztalni – nyilatkozta Hajduk Péter.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bárány

karácsony

állattenyésztés