Közelednek az ünnepek: egyre drágul a bárányhús ára

Magyar Idők   
  Megosztom
Közelednek az ünnepek: egyre drágul a bárányhús ára

Az év második felében emelkedett a bárányhús ára, ezt a folyamatot pedig tovább erősíti a közeledő ünnep, amikor külföldön és itthon is egyaránt megnő a kereslet a bárányhús iránt, így karácsonyig további drágulás várható – írta a Magyar Idők.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint az év elejétől november végéig az úgynevezett könnyű bárány ára tíz, a nehéz bárányé hét százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A karácsonyi időszak kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az uniós piacon, csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani. Ebben az időszakban a teljes éves forgalom 15-20 százaléka realizálódik – mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Bár a hazai állattartók többsége külföldre szállít, a karácsony előtti időszakban a belföldi kereslet is megnő, ezért az ünnep közeledtével még tovább emelkedhetnek a piaci árak.

A kivitel 86 százaléka Olaszországba irányult az év első kilenc hónapjában, bár a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idén öt százalékkal csökkent az export, miközben Németországba csaknem nyolcszorosára ugrott a kivitel.

Míg 2011 óta folyamatosan bővült az állomány és az állattartók száma is emelkedett, tavaly megállt a növekedés, az idén pedig enyhe visszaesést tapasztalni – nyilatkozta Hajduk Péter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bárány

karácsony

állattenyésztés