Halat esztek karácsonykor? Erre nagyon figyelj, ha nem akarsz pórul járni!

HelloVidék   
  Megosztom
Halat esztek karácsonykor? Erre nagyon figyelj, ha nem akarsz pórul járni!

Közeledik a karácsony, az éves halfogyasztás harmadát ezekben a hetekben adják el a kereskedők. Ebben az időszakban esszük a legtöbb halat, de még így is le vagyunk maradva az európai átlaghoz képest.

Tudjuk, hogy egészségesebbek lennénk tőle, azt mondjuk, szeretjük, halfogyasztásban mégis messze elmaradunk az európai uniós évi fejenkénti 20 kilogrammos átlagtól, annyira messze, hogy az egész Unióban még mindig mi fogyasztjuk a legkevesebb halat, illetve halászati terméket. Ráadásul, az egész éves adag majdnem felét karácsonykor faljuk fel, és csak a másik 3 kilót osztjuk be az év fennmaradó részében. Míg a listavezető Portugáliában mindenki hetente nagyjából egy kilónyi halételt fogyaszt, itthon ugyanez a mennyiség egy negyedév alatt fogy el.

A vásárlók leginkább a pontyot ismerik (89%), utána viszont rögtön két tengeri halféle, a hekk (80%) és a tonhal (72%) következik.

A HelloVidék a Tudatos Vásárlók Egyesületével összegyűjtött pár információt, mit kell tudni a halakról?

Erre figyelj halvásárlásnál:

• Lehetőleg hazai, bio-minősítésű halat vegyél!

• A hazi halakból a busa, amur, kecsege húsának a legmagasabb az egészségre jótékony, többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma.

• Tengeri halból lehetőleg olyat vásárolj, ami viszonylag közelről jön.

• Tengeri halból a kisebb fajokat - pl. szardíniát, heringet, szardellát - válaszd!

• Ezeket kerüld a higanyszennyezettség miatt: cápa, kardhal, tonhal, királymakréla, cserepeshal.

• Keresd a fenntartható tengeri halászatot (MSC) és a fenntartható akvakultúrás halászatot (ASC) jelző címkéket!

Friss vagy fagyasztott halat válasszak?

29 szupermarketben is kapható friss és fagyasztott hal nehézfémtartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete a laboratóriumban. Az édesvízi halak közül nézték az afrikai harcsát, a busát, a pontyot, a pisztrángot és a pangasiust, míg a tengeri halak közül a hekket, a lazacot és a tőkehalat. Került a tesztbe bio, MSC és ASC minősítésű hal is. Megnézték, hogy van-e bennük egészségkárosító higany, arzén, kadmium vagy ólom, rendelkezik-e független fenntarthatósági minősítéssel.

A legmagasabb összesített pontszámot a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak kapták.

A lista élére a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. bio busa szelete és pontyszelete, valamint a Győri Előre HTSZ Fresh Fish Today nevű pontya került. Szintén a lista elejére kerültek a fenntarthatósági (ASC, MSC) védjeggyel ellátott termékek is: az Ocean Sea és az Almare Seafood pangasius (cápaharcsa) filéje.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján a 29 tesztelt termékből 3 terméknél egyáltalán nem volt kimutatható egyik vizsgált szennyezőanyag sem: Delforg Afrikai harcsafilé és Delforg gyorsfagyasztott pangasius valamint a Classic gyorsfagyasztott pangasius nevű terméknél. Jó hír, hogy a többi terméknél is, a kimutatott nehézfém mennyisége jóval az Európai Uniós határérték alatt volt.

Halfajok tekintetében az édesvízi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A közösségi gazdaságok mintájára számos közösségi halászat alakult az elmúlt években Európában és az Egyesült Államokban. Ebben a modellben a tagok hal-dobozra fizetnek elő, és heti rendszerességgel veszik át a friss halat a helyi halásztól, egyelőre ez a rendszer Magyarországon nem működik, viszont mutatunk egy térképet, hol lehet friss halat venni.

Boldog halakat nálunk is tenyésztenek, a Szentendrei-szigeten, Tahitótfalu határában egy régi szennyvíztisztító telepen valósította meg álmát Csörgő István. Az 1983-ban bezárt telep betonteknőiben ma évente 10 tonna szivárványos pisztráng nevelkedik. Mivel a pisztráng nagyon kényes a víz tisztaságára, csak kristálytiszta, 12-13 fokos vízben él meg, a minőség garantált, ami a tenyésztőnek sokkal többet ér a mennyiségnél. István szerint egyes takarmányokkal 9-10 hónap alatt is fel lehet növeszteni a halat, de a konyhában úgyis mindenre fény derül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

halfogyasztás

halevés

választás

hellovidék

egészség

tudatos táplálkozás