5 pofon egyszerű és szuperfinom linzer recept: ezekkel lenyűgözheted a családod karácsonykor

HelloVidék   
  Megosztom
5 pofon egyszerű és szuperfinom linzer recept: ezekkel lenyűgözheted a családod karácsonykor

A karácsonyi ünnepkör elengedhetetlen része a linzer. A linzer süteményt Müller Antal cukrászda tulajdonosnak köszönhetjük, aki az 1848-as szabadságharc elkötelezettje volt. A süteményt Müller, Linzer Rudolf ’48-as főhadnagyról nevezte el. A HelloVidék most 5 olyan szuperfinom receptet mutat, aminek szintén a linzer-tészta az alapja.

A linzer elkészítése pici odafigyelést igényel, hiszen le kell hűteni a tésztát és gyorsan kell vele dolgozni, de az eredmény csodás lesz. Nálunk leginkább a lekvárral összeragasztott korongok a népszerűek, de a HelloVidék összeszedte azokat a különleges töltelékű linzereket, amiket akár ajándéknak is adhatunk.

Itt van először a csokis linzer, ami a tengeri sónak köszönhetően egészen pazar állagot kap, a benne lévő vaj miatt porhanyós lesz, szinte elolvad a szájban. A tésztában ugyan kakaópor van, de helyettesíthetjük vaníliával vagy akár fahéjjal is. A töltelékek szintén szabadon helyettesíthetők, bár a nagyon édes karamella és a savanykás málna dzsem fenséges a kakaós linzertészta között.

1. Csokis linzer

Hozzávalók:

  • 37,5 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál sütőpor
  • 24 dkg vaj
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 8-10 dkg kakaó
  • tengeri só
  • 100 ml karamell
  • málnadzsem
  • feketeszeder dzsem
  • porcukor

Elkészítés:

Egy kisebb edényben összekeverjük a lisztet, a sót és a sütőport, majd félretesszük.

Használhatjuk a kezünket vagy robotgépet, hogy a vajat és a cukrot habosra keverjük, körülbelül 2-3 perc alatt. Hozzáadjuk a tojásokat egyenként és a tál oldaláról is szedjük le a cukros, tojásos anyagot. Tegyük bele lassan a lisztes keveréket és keverjük lassan, óvatosan, amíg össze nem áll.

A kész tésztát szedjük szét 2-3 részre, csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább 2 órát hűtőben, de ha tehetjük akkor egész éjszakára tegyük hidegre.

Fontos, hogy a sütőt melegítsük elő kb. 170-180 fokra.

Sütőpapírral bélelt sütőlemezen süssük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, a gyúródeszkára szórjunk kakaóport és dolgozzuk bele a tésztába. Ha a tészta nagyon hideg, hagyjuk szobahőmérsékleten 10 percig. Ne hagyjuk, hogy túlságosan felmelegedjen, mert nehéz lesz vele bánni. Linzer vágóval szaggassuk ki a formákat, de arra figyeljünk, hogy meglegyen az alja és meglegyen a teteje.

Miután kivettük, hagyjuk 3-4 percig a sütőlemezen, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljön. A végén kenjük meg málnadzsemmel vagy karamellel és a felső linzert nyomjuk rá óvatosan. Természetesen olyan tölteléket használunk amit csak szeretnénk, szerintünk a karamell nagyon ünnepi és csodásan mutat az ünnepi asztalon. Ha még inkább szeretnénk a télies hangulatot behozni a konyhába, szórjuk meg a tetejét még porcukorral. Ha légmentes dobozba tesszük, akár 3 hétig is eláll.

2. Csokoládé és mályvacukor – a gyerekek kedvence lehet karácsonykor ez az apró süti

Az elkészítésében is segédkezhetnek, de meglepetésnek sem utolsó. Olyan, mint egy forró csoki csak a sütőben sütve.

Hozzávalók:

  • 170 g puha vaj
  • 100g szuper finom cukor
  • 110g világosbarna cukor
  • 43 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tojás
  • 220 g liszt
  • ½ teáskanál só
  • 100 g marsmallow fluff ( mályvacukor krém)

Elkészítés:

A vajat a cukorral keverjük habosra, tegyük bele a vaníliát, a tojásokat, a kakaóport és jól gyúrjuk vagy keverjük össze. A végén tegyük bele a lisztet és a sót, majd ezt is gyúrjuk vagy robotgéppel keverjük addig, amíg össze nem áll, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a linzer tésztát fél centi vastagra és linzer szaggatóval szaggassuk ki ügyelve arra, hogy a lyukas teteje és az alja egyforma darabszámú legyen.

Előmelegített sütőben 175 fokon megsütjük, de vigyázzunk arra, nehogy a szélei hirtelen megégjenek. Nagyon könnyen megsül. Először a tepsiben, majd rácson hagyjuk kihűlni a linzereket és teáskanál segítségével ragasszuk össze mályvacukor krémmel a sütiket. Ne tegyünk sokat a tésztára, mert a végei kicsordulnak és nem mutatnak szépen, de a gyerekek pont így szeretik. Gyönyörű formákat és színeket kaphatunk, nagyon különleges karácsonyi aprósüteményt kapunk.

3. Citromtöltelékes mákos linzer

A töltelékhez:

  • 1 nagy tojás
  • 6 nagy tojássárgája
  • 12 dkg cukor
  • 100 ml citromlé
  • 2 citrom reszelt héja
  • 12 dkg sótlan vaj

A tészta hozzávalói:

  • 18 dkg rúd sótlan vaj
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg porcukor
  • ½ evőkanál vanília
  • 24,5 dkg csésze liszt
  • ¼ evőkanál só
  • 2 evőkanál mák

Előveszünk két nagy edényt, mindkettőt félig feltöltjük vízzel és az egyiket felforraljuk, a másikba jeget teszünk.

Először elkészítjük a krémet. A tojást a tojássárgákat, a cukrot, a citromhéjat, a citromlét és a csipet sót a forró víz fölött összekeverjük és addig hagyjuk vízgőz fölött míg el nem éri a 76 fokot. Ekkor lehúzzuk a forró vízről és hozzáadjuk a vajat, keverjük amíg sima nem lesz. A keveréket beletesszük a jeges vízbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és 2 részre osztjuk, majd ezt is legalább1 órára betesszük a hűtőbe.

Kinyújtjuk az egyik tésztát körülbelül 0,5 centi vastagra és linzerszaggatóval kiszaggatjuk a kívánt formára. A süti felső része legyen lyukas és itt is érvényes, hogy figyeljünk arra, ugyanannyi alját szaggassunk, mint tetejét. Ha tehetjük a formára szaggatás után is tegyük hűtőbe egy kicsit, majd a 170 fokra előmelegített sütőbe tegyük a sütiket és vigyázzunk arra, nehogy megégjen. Pár perc alatt készre sül, ne várjuk meg, amíg a szélei megbarnulnak. Utána vegyük elő a citromos tölteléket és kiskanállal tegyünk a linzersüti aljára majd a tetejét gyengéden nyomjuk rá, óvatosan, nehogy összetörjön. A tetejét megszórhatjuk porcukorral.

4. Cseresznyés linzer

A gyümölccsel töltött süti egyszerűen elképesztő. Nem sorolhatjuk a tradicionális linzerekhez, ez inkább pitére hasonlít, de az aszalt cseresznye miatt igazi különlegesség lehet a karácsonyi asztalon.

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg aszalt cseresznye
  • 2 evőkanál víz
  • 24,5 dkg liszt
  • ½ evőkanál sütőpor
  • 1 kávés kanál só
  • 1 csésze mogyoró
  • 12 dkg kristálycukor
  • 12 dkg világos barnacukor
  • 24 dkg vaj
  • ½ evőkanál frissen reszelt citromhéj
  • 1 nagy tojás
  • 1 üveg igazi cseresznyelekvár
  • porcukor

A sütőt itt is előmelegítjük 170 fokra.

Egy kis edényben a szárított cseresznyét és a vizet összeforraljuk, majd tegyük félre. A tepsit béleljük ki sütőpapírral és szórjunk rá egy kis lisztet, fahéjat és a sót, keverjük, rázzuk össze. A robotgépben törjük össze a mogyorót a cukorral, adjuk hozzá a vajat és a citromhéjat, keverjük addig, amíg krémes nem lesz. Adjuk hozzá a tojásokat és végül a lisztet. Dolgozzuk össze, amíg össze nem áll. A tészta 1 ¼ részét beletesszük a tepsibe és pihentetjük. Belenyomkodjuk a cseresznyét a tésztába, majd megkenjük a cseresznye lekvárral. A hűtőből kivesszük a maradék tésztát és a lisztes ujjunkkal kis rácsokat formázunk, rátesszük a levár tetejére és betesszük a sütőbe. Körülbelül 30-35 per

5. Mandulás málnás linzer

Ez a linzer azért különleges, mert itt sós vajat használunk. Ha valakinek már cukor mérgezése van vagy elege van a nagyon szirupos, cukros íz világból, ez a recept igazi felüdülés lesz. A tésztába rejtjük el a mandula lisztet, ami különösen roppanós, omlós állagot ad a tésztának, önmagában is kiváló sütemény, de ha valaki dzsemmel szeretné összeragasztani igazi linzer formában, úgy is lehet. Az elkészítési folyamatba beszállhatnak a gyerekek is, biztosan élvezni fogják.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt kardamom (opcionális)
  • 10 dkg őrölt mandula liszt
  • 24 dkg sózott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 2 nagy tojássárgája
  • porcukor
  • málna lekvár vagy amit szeretünk

Elkészítés:

Egy közepes keverőtálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kardamomot. Egy másikban a mandulalisztet is összekavarjuk a fele cukorral, és pihentetjük.

Előveszünk egy harmadik tálat vagy a robotgép keverő tálját és a vajat a maradék cukorral habosra keverjük, beletesszük a tojássárgákat egyenként, addig kavarjuk, amíg szép, egyenletes színe nem lesz, ekkor adjuk hozzá a vaníliát. Azért jobb választás a robotgép mert a vajnak nem szabad nagyon felmelegednie. Alacsonyabb fokozaton hozzáadjuk a mandulás cukor keveréket majd a lisztes keveréket és addig forgatjuk, amíg össze nem áll. A tésztából formázzunk két kis cipót és fóliába csomagoljuk be, majd tegyük a hűtőbe. Minimum 2 órát hagyjuk állni.

A kivett tésztával gyorsan dolgozzunk, jobb hidegen az állaga, jobban formázható. Ha a formákat kiszaggattuk, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre vagy szilikon sütőlapra és előmelegített sütőben süssük. Vigyázzunk, nehogy megégjen a széle, éppenhogy csak színt kell kapnia az aljának. Utána tegyük rácsra, hagyjuk kihűlni és jöhet az összeragasztás folyamata. A legjobb málnadzsem hozzá. Ne felejtsük el, hogy a sós vaj miatt nem lesz émelygős a tészta, lehet, hogy a tetején elfér még a porcukor. Bátran kóstoljunk, ha kihűlt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

linzer

karácsony

hellovidék

aprósüti

karácsonyi süti