Gyomorégés, gyulladás? Mutatjuk, mit kell enned, hogy véget érjen a szenvedés

HelloVidék   
  Megosztom
Gyomorégés, gyulladás? Mutatjuk, mit kell enned, hogy véget érjen a szenvedés

A lúgosítás fogalma egyre jobban betör a köztudatba, mivel sokan szenvednek gyomorégéstől, ami jelentős fájdalommal jár, és akár betegségekhez is vezethet. A megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk: egy jól felépített étrenddel orvosolható.

Az emberi vér pH értéke nagyon fontos a test egészséges működéséhez, ha nem megfelelő a kémhatása, annak először a vese és tüdő látja kárát. A pH érték skáláján az 1 a legsavasabb állapot, míg a 14 a leglúgosabb. A test arra törekszik, hogy fennmaradjon az egyensúly, ami pH értékben mérve 7,4 körüli érték, tehát kicsit magasabb a középértéknél.

A túlzott lúgosságnál sokkal gyakoribb a túlzott savasság, ez utóbbinál acidózisról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy a vérben túl sok a sav, vagy túl kevés a lúg, és emiatt a test nem tud megfelelően működni, ez akár szívbetegséghez, ízületi fájdalmakhoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz és rákhoz is vezethet.

Az állati eredetű ételek alapvetően savasak, akárcsak a cukor, alkohol, finomított gabona, gyorsételek, koffein, az üdítők többsége és a csokoládé. Ha túl alacsony a pH értékünk, - azaz túl savas - akkor célszerű annyi savas ételről lemondanunk, amennyiről csak lehet, és inkább több lúgos ételt fogyasztani. Néhány példa: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona, nyers mogyoró, vagy más magvak, bab, hüvelyes zöldségek. A gyógynövények és a csípős paprikák többsége lúgos, és néhány közülük kifejezetten gyulladáscsökkentő hatású.

Ha túl sok lúgos ételt fogyasztunk, az a pH értékünkre ugyanúgy hatással van, mint a savas ételek, bár ez nem befolyásolja annyira az egészségünket, mintha savas. Sok gyümölcs és zöldség, ami alapvetően savas épp, hogy lúgosítja a pH értékünket, amikor a vérkörbe lép, ez az ásványi anyagok miatt van, ugyanis a kalcium, magnézium, kálium összekeveredve a vérünkkel lúgosító hatást eredményez.

1. Citrom

A citrom az egyik leglúgosabb növény, csak a héja számít savasnak. Nagy a C-vitamin tartalma, majdnem teljesen hiányzik belőle a természetes cukor, míg tele van enzimekkel és rengeteg pozitív hatása ismert, például megkönnyíti az emésztést, segíti a veseműködést, tisztítja as testet és erősíti az immunrendszert. A citromot rengeteg mindenbe belekeverhetjük: ízesíthetünk vele vizet, teát, vagy salátaöntetbe is felhasználhatjuk.

2. Paradicsom

A paradicsom, akárcsak a citrom, kívülről rendkívül savas, ami irritáló hatást válthat ki, ha túl sokat eszünk belőle. A nyers paradicsom elfogyasztva lúgos hatású, ellentétben a megfőzött paradicsommal, ami viszont savas kémhatású. A paradicsomban jóval több ásványi anyag megmarad, ha nyersen fogyasztjuk. A koktélparadicsom magában is finom és egészséges nassolni való, a paradicsommal pedig főételeink köretét is mutatósabbá és különlegesebbé tehetjük.

3. Narancs

A narancs tele van kalciummal, 4 százalék proteint is tartalmaz, és gazdag a B6 vitaminban is, ráadásul rendkívül lédús, így vízpótlásra is alkalmas. A narancsot könnyű megemészteni és sok benne az oldható rost. Akárcsak a legtöbb citrom- és narancsféle, külseje savas, de ha elfogyasztjuk, akkor lúgosító hatású. Enzimekben gazdag, tisztítja a testet, és erősíti az immunrendszert. Magában, zabkásában is nagyon finom, de kifacsarva smoothie-t is készíthetünk belőle.

4. Ananász

Az ananász az egyik legegészségesebb gyümölcs, amit ehetünk: gyógyítja a bélfalat, segít az emésztési zavarokon, a puffadáson, és lúgosítja az egész testet. Az ananász fogyasztásával lehet legjobban megszabadulni az ízületi fájdalmaktól és egy csészényi fedezi az egész napos C-vitamin szükségletet. Magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt. Rengeteg vizet tartalmaz, készíthetünk belőle smoothie-t, salátát, vagy akár a reggeli zabkásánkat is ízesíthetjük vele.

5. Cayenne bors

A legtöbb fűszer, mint például a fekete bors és a szerecsendió, alapvetően savas kémhatású, akárcsak a cayenne bors, ami elfogyasztva rendkívül lúgosító hatású. A cayenne bors A-, C-, E- és B6 vitaminban gazdag, emellett kapszaicint, káliumot, mangánt, rezet, vasat, és erőteljes, antioxidáns hatású flavonoidokat is tartalmaz. Nagyon gyorsan felszívódik a szájban és kifejti jótékony hatását: enyhíti a fájdalmat, és kitűnő gyulladáscsökkentő.

Ezeken a példákon kívül még sok olyan zöldség és gyümölcs létezik, ami lúgosít, mint például: grapefruit, lime, barna rizs, paprika, alma, körte, a bogyófélék és a hüvelyes zöldségek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

zöldség-gyümölcs