Ki nem találod, melyik gyümölcsöt dobják kukába tonnaszám a szupermarketek

HelloVidék   
  Megosztom
Ki nem találod, melyik gyümölcsöt dobják kukába tonnaszám a szupermarketek

A boltok, áruházak polcain túlérett zöldségek, gyümölcsök kilószámra kerülnek kukába, de rengeteg élelmiszer-hulladék keletkezik a húsok maradékából is. A szupermarketek viszont kedvenc déli gyümölcsünkből pazarolnak a legtöbbet.

Egy friss kutatás vizsgálta, hogy mennyi a nagy üzletláncok által termelt élelmiszer-hulladék mértéke, valamint ezeknek a környezeti hatása. A kapott eredményeik megerősítették többek közt azt is, amit a hazai boltokban is tapasztalunk: a banánból többet pazarolunk, mint bármi másból.

Tévhitek miatt pazaroljuk a banánt

Az elsődleges probléma a vásárlók által észlelt érettségi szintnél kezdődik. A legtöbb vásárló úgy véli: a zöld banán éretlen, a szinte feketévé ért banán viszont már romlott, a tökéletes állagú csak a sárga lehet. De ez nem igaz.

A sötét színű banánok nem feltétlenül rosszak: a banánnak nagyon magas keményítőtartalma van. Az érési folyamat végéhez közeledve viszont a keményítő átalakul cukorrá, majd a zöld héj sárgára, végül feketére változik. Ez azt jeleni, hogy az idősebb és sötétebb színű banánok nagyon édesek lesznek a magas cukortartalom miatt.

A legtöbb ember viszont ebben az állapotában nem nagyon kedveli a banánt. A vásárlók szemében tökéletesen ehető banánok, azok a kicsit még zöld vagy sárga színű példányok. Ez az oka annak is, hogy rengeteg banán halmozódik fel az üzletekben, amiket aztán nem tudnak eladni, így kidobásra kerülnek.

Szomorú, de nem csak a banánt pazaroljuk el

Azt már tudjuk, hogy a húsokból származó maradékok nagyon sok élelmiszer-hulladékot termelnek a bolygón, de a gyümölcsökből és zöldségekből is hasonló mennyiségű szemét keletkezik. Az alma, a paradicsom, a szőlő, a paprika és a körte is hasonló módon fel tud halmozódni és nagy mennyiségű hulladék termelődik belőlük, épp úgy, ahogy a salátákból, friss fűszernövényekből és a vágott zöldségekből is. Míg egyes boltok "turmix gyümölcsként" próbálják eladni a megzúzódott, túlérett darabokat, addig máshol simán a kukában végzik ezek a termékek.

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek körülbelül harmada a háztartásokban termelődik. Egy átlagos magyar fogyasztó évente 33 kilogramm élelmiszert dob ki csak azért, mert nem megfelelően volt tárolva és megromlott vagy csak mert feleslegesen vásárolta meg. Globálisan nézve az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer egyharmada, évente mintegy 1,3 milliárd tonna végzi hulladékként

(Via: Modern Farmer)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellóvidék

élelmiszer-pazarlás

felmérés

banán

pazarlás

svédország

gyümölcs

zöldség