Egyetértenek a borászok: a furmint lehet hazánk kitörési pontja

HelloVidék   
  Megosztom
Egyetértenek a borászok: a furmint lehet hazánk kitörési pontja

„Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk.” – ennek a víziónak a szemléletében került megrendezésre második alkalommal a Köveskáli Furmint Napok, amelynek mostanra már nemcsak a programja, hanem az időpontja is fix lett.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely idén másodjára került megrendezésre február utolsó hétvégéjén.

A rendezvény fő gerincét a különböző helyszíneken megtartott moderált szakmai előadások és beszélgetések adják, amelyeken a Furminttal foglalkozó termelők osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel is.

„Abban a reményben dolgozunk, hogy a szakmai ismeretségek, barátságok, eszmecserék, melyek itt jönnek létre nálunk, egy egységes, szép bort eredményeznek majd itt, a Balatonnál.” - mondta el a Káli Art Inn képviseletében Döbrentei Ildikó, míg a másik házigazda, Pálffy Gyula (Pálffy Pince) a következőképpen nyilatkozott a szakmai fórumok kapcsán: „Még a száz esztendővel ezelőtt idekerült Olaszrizlinget is csak most kezdjük megismerni igazán, hiszen komolyabban csak 10-15 éve foglalkozunk vele, ebből kiindulva a Furminttal kapcsolatosan is van még mit tanulnunk. Pontosan ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban és ezért számítunk a lehető legközvetlenebb fogyasztói visszajelzésekre.”

Köveskál adottságainak köszönhetően az ideérkező vendégek egyéb izgalmas programokkal színesíthették az itt tartózkodásukat. Sommelier vezetésével idén is volt Furmintra hangolt borvacsora, több étterem is a szőlőfajtával összepárosítható menüsorral készült, míg a falu két legismertebb pincéje kötetlen borozással várta a látogatókat. Szállást bőséggel kínál az egész nyáron teltházzal dübörgő gasztrofalu, így aki vasárnapra is maradt, további programlehetőségek közül válogathatott az egyes helyszínek kínálatából. A szervezők készültek pezsgős brunch-csal, valamint a reggeli mozgást preferálóknak egy átmozgató dűlőtúrával is.

Miért különleges ez a rendezvény?

„Van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nemcsak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni Hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig - mint tanítómester - megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban.” – fejtette ki Blazsovszky Péter a Bábel sommelier-je, aki moderátorként volt jelen az eseményen.

"A Balatonnál, az Olaszrizling mellett a Furmint lehet a közös pont. Ma már egyre többen vagyunk azok, akik belevágtunk a fajta megismerésébe. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az Olaszrizling minden téren elkényeztet bennünket, míg a Furmint teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb figyelmet igényel." - mondta Pálffy Gyula a Köveskáli Furmint Napok kapcsán.

Tromnitás Tamás hozzátette: "Mi, akik a Káli-medencében élünk, örülünk minden olyan programnak, kezdeményezésnek, amely arra irányul, hogy a kiváló minőséget kereső vendégek megbizonyosodjanak arról, hogy hozzánk nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Rengeteget teszünk nap, mint nap azért, hogy egyre többen átélhessék azt a máshoz nem hasonlítható „Káli érzést”, amit ezen táj különlegessége minden évszakban tartogat számunkra." Kifejtette, hogy a februári Furmint hétvége magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az ide látogató megismerjen egy télen is élő Gasztrofalut, ahol egy jellegzetes magyar szőlőfajta: a FURMINT szelektált tételeit kóstolhatja egy helyen neves borkészítők és sommelier-k prezentálásában.

"Ha a borkóstolás élményéhez hozzáadjuk a helyi éttermek ételkompozícióit, a vendégszeretetet és az igényes szálláslehetőségeket, egy olyan hagyományteremtő program születik, amely méltán kaphat országos vagy akár nemzetközi elismerést és amelyre egész Köveskál méltán büszke lehet." - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

köveskál

furmint

szórakozás

gasztro