Ezzel a módszerrel akár egy hónapig is frissen tarthatod a levágott zöldfűszereket

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel a módszerrel akár egy hónapig is frissen tarthatod a levágott zöldfűszereket

Sokan használnak szárított fűszereket, mivel azok szinte bármeddig elállnak, pedig a friss fűszernövények sokkal jobb ízt adnak főztünknek. Nem minden nap vesz az ember petrezselymet, vagy koriandert, hiszen ezek gyorsan elfonnyadnak, ha nem használjuk fel őket néhány napon belül. Mutatjuk a trükköt, amivel akár egy hónapig is frissen tarthatjuk fűszernövényeinket.

A fűszernövények sokkal jobb ízt adnak főztünknek, ha frissen használjuk fel őket. Ilyen többek között a petrezselyem, a menta, a koriander és a bazsalikom is, melyek gyorsan elfonnyadnak, így pedig veszítenek ízükből, és már nem is olyan gusztusosak. Ha szeretünk spontán kitalálni, mit is főzünk ma, ez igen nagy problémát jelent, ilyenkor fordulunk a szárított termékekhez, melyek azonban csak részben adják vissza a friss növények ízeit. Van azonban egy egyszerű módszer, amivel akár egy hónapig is frissen tarthatjuk fűszernövényeinket, ehhez csak megfelelően kell őket tárolnunk, írja cikkében a Family Handyman.

A trükk az, hogy a fűszernövényekkel hasonlóan kell bánnunk, mint a virágokkal: mielőtt vízbe tennénk őket, vágjunk le egy keveset szárukból, ez ugyanis maximalizálja a növények vízfelszívó képességét. Ezt a trükköt alkalmazhatjuk akár petrezselyemre, mentára, korianderre, vagy bazsalikomra is.

Óvatosan tisztítsuk meg a fűszernövényeket, majd készítsünk elő egy vázának használható poharat, a lényeg az, hogy stabil legyen. Töltsünk bele vizet, úgy, hogy körülbelül 2 centiméter magasan álljon a pohárban. Ügyeljünk arra, hogy növényünk levelei ne merüljenek bele a vízbe, csak a szárak, ellenkező esetben a levelek gyorsabb rohadást eredményezhetnek.

Ez önmagában azonban még kevés, ahhoz, hogy egy hónapig is elálljanak fűszernövényeink, a petrezselyem és a koriander esete szerencsésebb, ugyanis ezek jól bírják a hideget. Borítsuk be növényünket egy műanyag zacskóval, és rögzítsük a pohárhoz. Ez azért fontos, mert a zacskó csapdába ejti a növényből kicsapódó párát, így nem fog elhervadni. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe.

Minden alkalommal, amikor petrezselymet vagy koriandert használunk, cseréljük ki a vizét és fordítsuk ki a zacskót, mielőtt visszatennénk a hűtőszekrénybe. A zacskó falára kiült nedvesség így időről időre távozni tud.

A menta és a bazsalikom esetében ez nem járható út, mivel ezek a fűszernövények nem bírják a hideget, ha mégis betesszük őket a hűtőbe, akkor megpuhulnak, és hamar elhalnak. Ezeket a növényeket - akárcsak a petrezselymet és a koriandert - tegyük vízbe, és tároljuk őket a konyhapulton.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fűszernövény

fűszer

tárolás

élelmiszer

főzés