Ezért a halért őrülnek meg a balatoni séfek: másnak már nem is jut az országban

Gáspár Adrienn   
  Megosztom
Ezért a halért őrülnek meg a balatoni séfek: másnak már nem is jut az országban

A Balaton-felvidék rengeteg kincset rejt. Ilyen például Tapolca is, ami nem csak a tavasbarlangról és a Malom-tóról, hanem a pisztrángról is híres. Itt található ugyanis Magyarország legnagyobb pisztrángtelepe. A város Európában is egyedülálló adottságokkal rendelkezik. Az itt fellelhető kristálytiszta karsztvíz teszi lehetővé a pisztrángok tenyésztését.

Pisztrángot már a hetvenes években is tenyésztettek Tapolca közelében. A várostól alig három kilométerre volt ugyanis Magyarország akkori legnagyobb pisztrángivadék nevelőtelepe. A Balaton-felvidéki városban csak ezt követően létesült haltelep, ami aztán egy időben szünetelt is. A kilencvenes években egy tapolcai halbiológus, Máyer István álmodta meg, hogy létre kell hozni egy halneveldét. Az itt lévő karsztvíz télen-nyáron 18 fokos, ez tökélesen megfelel a pisztrángoknak. A biológus halálát követően azonban bezárt.

Hosszabb szünet után azonban a szerencsének és egy televíziós műsornak köszönhetően újra „gazdára talált” a tíz éve üresen álló telep.

A televízióban néztem egy műsort, amiben Tapolcát mutatták be. Ott láttam, hogy a városban van egy haltelep is, de nem üzemel. Észrevettem, hogy a kapuján volt egy tábla, „eladó” felirattal. Még aznap éjszaka elindultam, hogy felkutassam azt a helyet, amit a műsorban láttam, nehogy valaki más vásárolja meg

– mondta Boér Zoltán a pisztrángtelep tulajdonosa.

A Székelyudvarhelyről érkező szakember 2006 óta foglalkozik pisztrángokkal. Már gyermekkora óta ez volt az álma. A tapolcai telepet 2013-ban sikerült megvásárolnia.

Nem tudtam folyamatosan jelen lenni személyesen, így nem is működött rendesen. Ezért másfél évvel ezelőtt Tapolcára költöztem. A világ egyik legérzékenyebb halfajáról van szó, így nagyon nagy körültekintést igényel a tenyésztésük. Ha nincsen megfelelő szakértelem, tudás és tapasztalat, akkor nem megy

– hangsúlyozta a tulajdonos.

A városban található víz minősége és állandó 18 celsius fokos hőmérséklete teszi lehetővé a pisztráng tenyésztését. A telepen az év minden napján folyik a termelés. Ez egy intenzív halgazdaság, ahol a pisztrángok mellett a tavalyi évtől szürkeharcsát is keltetnek. Magyarországon üzemel egy-két kisebb telep, azonban a természeti adottságok miatt a tapolcai termelés öt százalékát sem érik el. Itt minden adott ahhoz, hogy ez az érzékeny halfajta jól érezze magát, hiszen a barlangból 1000 liter víz tör fel a felszínre másodpercenként, ami teljesen oxigéndús, ezt a vizet hasznosítják a haltelepen. A víz kristálytiszta, minden szennyeződéstől mentes, mivel összesen 400 métert tesz meg szabadban.

Nagyon sok halunk van, melyek itt a telepen kelnek ki. Az ikrák azonban Dániából származnak. Jelenleg 80 ezer kilogramm halunk van, amelyből 40 ezer kilogramm a szivárványos pisztráng, nagyjából 13 tonna a lazacpisztráng a fennmaradó mennyiség pedig szürkeharcsa. Nagyon nagy a piac igénye a pisztrángra, azonban ezt sajnos nem tudjuk kiszolgálni. Jelenleg nem tudunk akkora mennyiséget előállítani, amire szükség lenne. Ezért is van szükség fejlesztésre

– emelte ki a tulajdonos.

A telep nemsokára szinte teljesen megújulhat egy pályázatnak köszönhetően. A teljesen környezetbarát recirkuláris rendszer teszi lehetővé majd, hogy majdnem olyan minőségű víz távozzon a medencékből, mint amilyen befolyik. Az új rendszer előnye, hogy a most felhasznált víztömeg tíz százalékára lesz majd csak szükség, így több medencét is kialakíthatnak majd a telepen. A dán technológia lényege, hogy nagyon kevés energia felhasználásával is hatalmas víztömeget képes megmozgatni. Ezt az energiát pedig napelemekből nyeri.

A szűrőrendszer is egyedülálló, hiszen az uszadékot és a szennyvíziszapot is kiszűri, majd a biofilterezést követően a víz visszaforgatható vagy szabadon bocsátható. A szennyvíziszapból pedig egy, az erre a célra gyártott speciális gép pelletet fog gyártani, amit a mezőgazdaságokban, kertészetekben, szőlészetekben előszeretettel használnak, főleg Nyugat-Európában.

Ha nyer a pályázat, akkor egy évben 500 ezer kilogramm pisztrángot fogunk tudni előállítani. Vagy 250 ezer kilogramm pisztrángot és 250 ezer kilogramm harcsát. Nagyon fontos lenne ez a fejlesztés, mivel az idei évben megtermelt halmennyiséget egy az egyben vásárolták fel úgy, hogy kiszállításra nem is volt szükség. A legtöbb halat a Balaton-felvidéki vendéglátósok vitték el. De nagy büszkeségem, hogy már a déli partról is érkeztek vevők. Sajnos jelenleg az ország más részeit kiszolgálni már nincs elegendő halunk

– tette hozzá a haltenyésztő.

Tapolca szinte teljesen összeforrt a pisztrángokkal, így nem is csoda, hogy egy egész hétvége csak erről a halról szól. Kilenc évvel ezelőtt indult útjára a Pisztráng és Borfesztivál, melyet Végh Tamás és Mezőssy Zoltán álmodtak meg.

Abban az időben még nem volt ilyen típusú gasztronómiai rendezvény Tapolcán, mint például a Szigligeti Süllőfesztivál, ezért arra gondoltunk, hogy Tapolcának is szüksége lenne egy ilyen programra. Ilyenkor több tízezren érkeznek a városba, így a szálláshelyek is szinte teljesen megtelnek. A rendezvény sikere azonban majdhogy ötven százalékban az időjárástól függ. Ezt az első alkalommal meg is tapasztalhattuk, ugyanis a hideg- és az eső miatt szinte alig volt érdeklődő. A második alkalommal, mikor jó idő volt, közel egy órát kellett sorban állni a finom fogásokért

– fogalmazott Mezőssy Zoltán a rendezvény egyik főszervezője.

Az elmúlt nyolc évben sokat változott, fejlődött a fesztivál. Mára a Malom-tótól egészen a Tapolca-patak mentén húzódik végig a rendezvény. Ez azt jelenti, hogy 700 méteres sávban 3 színpad és számtalan ételt, italt, készműves terméket kínáló stand található a város szívében.

A rendezvény tematikáját adó pisztráng itt a legfrissebb, hiszen a párszáz méterre lévő haltelepről származik. Egyedülálló kínálattal rendelkezik a fesztivál, itt megtalálható a bükkfán füstölt pisztráng, a tapolcai grillezett lazacpisztráng és a minden évben nagy sikert aratott mézes-mandulás-, és a tökmagos bundában sült pisztráng. Mindezek mellett természetesen más helyi specialitások is megtalálhatóak a kínálatban

– mesélte a szervező.

A korábbi évek tapasztalatai alapján, a rendezvényen várhatóan közel 3 tonna pisztrángot fognak értékesíteni. A magyarok nagy többségének étrendjében alig szerepelnek halak, ezért az esemény egyik fő célja, hogy a halfogyasztást népszerűsítse. Ez a törekvés sikeresnek látszik, hiszen a városba érkezők keresik is a pisztrángból készült ételeket, amiket Tapolca szinte minden éttermében meg is találhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pisztráng

tapolca

fesztivál

balaton

bor