Idén ezek a legjobb olaszrizlingek hazánkban: mutatjuk a verseny nyerteseit!

HelloVidék   
  Megosztom
Idén ezek a legjobb olaszrizlingek hazánkban: mutatjuk a verseny nyerteseit!

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra, mely a „legmagyarabb” szőlőfajta legnagyobb hazai seregszemléje. Az eddigi évekhez képest újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. Ennek megfelelően a nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

A verseny alkalmával 80 bort vakon kóstolt meg a független szakmai zsűri, egységes és objektív szempontok szerint. A döntés a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján történt meg – olvasható a Borászportál közleményében.

Akárcsak tavaly, az olaszrizling kategóriában, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Bár a top 10-ben a legtöbb tétellel a fajta fellegvárának számító balatoni régió képviselteti magát, egri és mátrai borok is bekerültek a legjobbak közé. Íme a teljes lista:

 1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016
 2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015
 3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015
 4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018
 5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
 6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018
 7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017
 8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017
 9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015
 10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

A kevesebb nevező okán az elsőször meghirdetett rajnai rizling versenyen csak a legjobb három bort nevezték meg. Íme a három dobogós:

 1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016
 2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018
 3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

Zsűritagok voltak:

 • Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), okleveles borász, a Borkollégium oktatója, az Országos Borszakértő Bizottság tagja
 • Harmath Csaba AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója
 • Petzold Attila okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója
 • Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
 • Piskor Fanni szőlész-borász mérnök, a Borkollégium oktatója

Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Viszont sajnos belefutottunk pár technológiai hibás, ecetes, oxidált és túlkénezett tételbe is, ami csalódás volt.

– mondta Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja.

Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.

Fotó: Borászportál

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

verseny

borászat

olaszrizling

kóstoló

borfogyasztás

borkészítés