Idén ezek a legjobb olaszrizlingek hazánkban: mutatjuk a verseny nyerteseit!

HelloVidék   
  Megosztom
Idén ezek a legjobb olaszrizlingek hazánkban: mutatjuk a verseny nyerteseit!

Október 12-én kerül sor az Olaszrizling Október Nagykóstolóra, mely a „legmagyarabb” szőlőfajta legnagyobb hazai seregszemléje. Az eddigi évekhez képest újdonság, hogy idén a kiállítók az olaszrizling boraik mellett elhozhatják a rajnai rizling tételeiket. Ennek megfelelően a nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztet olaszrizling valamint rajnai rizling kategóriában hirdették meg a szervezők.

A verseny alkalmával 80 bort vakon kóstolt meg a független szakmai zsűri, egységes és objektív szempontok szerint. A döntés a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján történt meg – olvasható a Borászportál közleményében.

Akárcsak tavaly, az olaszrizling kategóriában, idén is a badacsonyi Borbély Családi Pince 2016-os Nász a Bácson bora nyert. Bár a top 10-ben a legtöbb tétellel a fajta fellegvárának számító balatoni régió képviselteti magát, egri és mátrai borok is bekerültek a legjobbak közé. Íme a teljes lista:

 1. Borbély Családi Pince: Nász a Bácson 2016
 2. Söptei Pince: Illúzió, Csopaki Olaszrizling 2015
 3. Varsányi Pincészet: Grand selection Verpeléti Olaszrizling 2015
 4. Laposa: Laposa 4 Hegy 2018
 5. Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
 6. Csernyik Pince: Mátrai Olaszrizling 2018
 7. Éliás Birtok: Badacsony Olaszrizling 2017
 8. Dubicz Borászat: Mátrai Superior Olaszrizling 2017
 9. Pántlika Pincészet: 7 Hold 2015
 10. Varga Pincészet: Aranymetszés Olaszrizling száraz 2017

A kevesebb nevező okán az elsőször meghirdetett rajnai rizling versenyen csak a legjobb három bort nevezték meg. Íme a három dobogós:

 1. Cseri Pincészet: VI. Sextus Pannonhalmi Rajnai rizling selection 2016
 2. Sabar Borház: Rajnai Rizling Leszner 2018
 3. Borbély Családi Pince: Kőmagas Rajnai Rizling 2016

Zsűritagok voltak:

 • Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), okleveles borász, a Borkollégium oktatója, az Országos Borszakértő Bizottság tagja
 • Harmath Csaba AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója
 • Petzold Attila okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója
 • Kollár Mariann nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója
 • Piskor Fanni szőlész-borász mérnök, a Borkollégium oktatója

Az olaszrizling sokáig a legnagyobb területen termesztett szőlőfajtánk volt, a tokaji régiót kivéve, mindegyik borvidéki területen jelen van. Ez a szőlőfajta a vulkanikus talajon különösen jól érzi magát, amit a teszten is bizonyítottak a borászatok, miközben voltak a meszes talajról származó, könnyedebb tételek között is szépek. Viszont sajnos belefutottunk pár technológiai hibás, ecetes, oxidált és túlkénezett tételbe is, ami csalódás volt.

– mondta Piskor Fanni, a zsűri egyik tagja.

Ezt a véleményt erősítette meg Kollár Mariann is, aki „az ásványos, élénk savszerkezetű, eleganáns és komplex tételek” méltatása mellett szintén kitért a hibás tételek magas számára.

Fotó: Borászportál

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

verseny

borászat

olaszrizling

kóstoló

borfogyasztás

borkészítés