Ez a hús lesz az új sláger a boltokban: trónfosztott lehet a csirkehús?

HelloVidék   
  Megosztom
Ez a hús lesz az új sláger a boltokban: trónfosztott lehet a csirkehús?

Itt az idő, hogy megkóstoljuk a juh- és kecskehúst vagy éppen a tejet. Ha a félresikerült birkapörkölt az egyetlen élményünk, a most induló népszerűsítő kampány keretében felfedezhetjük a legjobb termékeket.

Magyarországon a juh- és kecskehús fogyasztása elenyésző és az említett húsfélék nem is túl ismertek annak ellenére, hogy alacsony zsírtartalmuknak és magas tápanyagtartalmuknak köszönhetően, akár a diétázok étrendjébe is beilleszthetőek.

A két húsféle fogyasztásra ösztönző kampány indult "A JUH Ász. Mindenünk a birka" szlogennel. Az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség szervezésében megvalósuló projekt elsődleges célja, hogy növeljék a juh- és kecskehús kedveltségét.

A juh- és a kecskehús a tradicionális magyar konyha része, ráadásul olyan egészséges ételek készíthetőek belőle, amelyek megfelelnek a legújabb fogyasztói elvárásoknak is

- mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár a kampány megnyitóján.

A 2019. december és 2020. április között zajló kampány során országszerte több áruházban tartanak kóstoltatásokat, az Agrármarketing Centrum pedig számos rendezvényen és külföldi kiállításon népszerűsíti a juh- és kecskehúst.

Recepteket és különböző ötleteket tartalmazó szórólap is készül, amely a vöröshúsfélék minél változatosabb elkészítésének bemutatásával törekszik a fogyasztók ismereteinek bővítésére.

Az EU egy főre jutó éves juhhúsfogyasztása átlagosan 1,9 kg/fő/év, de a tagországok között nagy a szórás. Becslések szerint a hazai fogyasztás mindössze 30-35 dkg/fő/év, kecskehúsból pedig ennél is kevesebb fogy.

A bárányhústól sajnos nagyon sokan azért ódzkodnak, mert egyszer az életükben megkóstoltak egy rosszul elkészített birkapörköltet. Mégis arra bíztatnám őket is, hogy tegyenek újabb próbát

- fogalmazott Hajduk Péter, a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezetője.

A juhhús alacsony zsírtartalmú, egészséges élelmiszer. A bárányhús gyorsítja a lép és a vese működését, illetve szükség esetén segíti a fogyókúrát is. A kecskehús is jó választás lehet élettani szempontból is, mivel tápértéke magas, ám jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a marhahús vagy a csirke. Aki még nem próbálta érdemes megkóstolni, hiszen a juhtejből készült termékek nemcsak egészségesek, hanem rendkívül ízletesek is. A kecske ágazat fő terméke a tej: a termelés becsült mennyisége hazánkban 3-5 millió liter kecsketej évente. Ennek nagy részét a kecsketartók értékesítik, így mindössze 0,6 millió liter tejet dolgoznak fel az üzemekben.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

juh

kecske

fogyasztás

húsfogyasztás

étkezés

gasztro