Ilyen egyszerűen készíthető el a smoothie házilag: a legismertebb smoothie receptek

HelloVidék   
  Megosztom
Ilyen egyszerűen készíthető el a smoothie házilag: a legismertebb smoothie receptek

Egyszerű smoothie receptek gyümölcsökből és zöldségekből az egészséges életmód fenntartására: készítsd el őket otthon, smoothie maker, másnéven smoothie készítő segítségével.

Mi az a smoothie? Mi a különbség a smoothie és a turmix között?

A turmix tejterméket tartalmaz, általában tejet vagy joghurtot, ellenben a smoothie színtisztán növényi alapanyagokból készül, hígításnak is gyümölcslevet vagy vizet használunk hozzá. A határvonal vékony a két finomság között, hiszen gyakorlatilag bármilyen alapanyagot használhatunk: egyes smoothie-k, turmixok magvakat, mogyoróvajat, vagy akár csokit is tartalmazhatnak. A smoothie további jellegzetessége, hogy általában fagyasztott alapanyagokat is használnak hozzá, hogy igazán frissítő és izgalmas legyen.

Hogyan készül a smoothie?

A smoothie-t elkészíthetjük smoothie maker (smoothie készítő) segítségével vagy turmixgéppel. A smoothie készítő háztartási eszközök akkor felelnek meg céljuknak, ha képesek megbirkózni a fagyasztott alapanyagok felaprításával is. Ha elvitelre készítünk smoothie-t, mert például a munkában szeretnénk elfogyasztani, a smoothie maker a célnak megfelelő kisgép. A smoothie készítő az alapanyagokat egyből egy palackba aprítja, így megspórolhatunk egy mosogatást is.

A smoothie készítésekor egy dologra kell nagyon odafigyelnünk: a folyadék megfelelő arányára. Ha kevés a nedvesség, sűrű, kanalazható ételt kapunk, amit friss gyümölccsel, magvakkal tálalunk, ha pedig sok folyadékkal hígítjuk, ízletes italként fogyasztjuk el.

Mikor fogyasszuk a smoothie-t?

Az egészséges mértékű napi rostbevitel (25-30g rost) gyakran elérhetetlen célnak tűnik számunkra, de a gyakori smoothie fogyasztás segíthet bennünket ennek teljesítésében és más előnyös tulajdonságokkal is bír. A smoothie jót tesz anyagcserénk működésének, és étkezésként alkalmazva diétázóknak is tökéletes. Hogy melyik napszakban fogyasszuk, az a smoothie alapanyagaitól függ: ha magasabb kalóriatartalmú, fehérjedús hozzávalókat tartalmaz, mint például a magvak, a kókusztejszín, fogyasszuk reggel, délelőtt, hogy kellő energiával kezdhessük el a napot. Ha vacsoraidőben kívánjuk meg, a smoothie készüljön tisztán zöldségekből vagy gyümölcsökből, a kalóriadús elemeket hagyjuk máskorra.

Glutén- és laktózmentes smoothie receptek

1. Zöld smoothie

  • 1 db zellerszár
  • 1 csésze spenót
  • 1 csésze fagyasztott ananász
  • 1,5 dl víz vagy narancslé
  • 1 ek chia mag

2. Erdei gyümölcsös smoothie

  • 1 db banán
  • 2 csésze fagyasztott erdei gyümölcs
  • 1,5 dl mandulatej

3. Smoothie recept a nassolóknak

  • 1 db banán
  • 1 ek mogyoróvaj
  • 2 dl kókusztej
  • 1 marék zabpehely
  • 1 ek juharszirup

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

smoothie

smoothie receptek

smoothie maker

turmix

gyümölcsturmix

egészség

diéta

fogyókúra

reggeli