TOP 25: ezek a legjobb borok most a Pannon Borrégióban - itt a lista!

Jeki Gabriella   
  Megosztom
TOP 25: ezek a legjobb borok most a Pannon Borrégióban - itt a lista!

Különös gondossággal választották ki idén a Pannon Borrégió legjobb borait. A húsz szakértőnek nem volt könnyű dolga, akiknek a négy – Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány – borvidékről nevezett 56 pincészet, összesen 170 bora került a poharaikba. A dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjének szervezői különleges szempontrendszert állítottak fel, így ezen a megmérettetésen a jól ismert, nagyobb termelők mellett a kisebb, helyi borászatok is labdába rúghattak. A HelloVidék most nem csak a borválogatottat kóstolta meg, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy mennyire nehéz ma borászatot indítani és felfuttatni.

A járványhelyzet miatt egy év kimaradást követően rendezte meg a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin együttműködésben a Pannon Borrégióval és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületével a dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjét, a Pannon Borrégió Top25-öt. A rendezvényt a korábbiakkal ellentétben nem Pécsett, hanem Mecseknádasdon tartották. A vidéki helyszínválasztás azonban nem volt véletlen: a szervezők szerették volna egy kicsit jobban bemutatni a négy borvidék egyik kiemelt területét az érdeklődő borbarátoknak. Idén 56 pincészet, 170 borát kóstolhattuk meg, túlnyomó többségében vörösborokat.

A verseny szervezése kapcsán az elejétől fogva fontos célként tűztük ki, hogy az legyen regionális, és hogy mutassa a borászatok és borászok közötti szakmai összefogást. Egy ilyen megmérettetés ráadásul a térséget is komplexitásában reprezentálja, egyben kezeli. Úgy érzem, hogy nagyon szerencsések vagyunk, hogy Pécsen élhetünk, mert nem túlzás azt állítani, hogy ötven kilométeres körzetben nem kevesebb, mint négy borvidéket találhatunk

– mondta el a rendezvény főszervezője Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin főszerkesztője.

Már a top25-be bekerülni is presztízst jelent

A szervezők már elejétől fogva meghatározták, hogy minden évben huszonöt „top” bort fognak kiválasztani, ám ezek közé szó szerint bárki bekerülhet: az „ezerféle” kategóriában helyet kaptak a fehér, a rozé és a vörös borok, de éppúgy a testes, a karcos, a lágyabb, a buborékos vagy épp az édesebb nemes nedűk. A felkért zsűri végül egy egyedi kvótarendszer alapján dönt. Ennek első felvonásaként május 26-án, Mecseknádasdon választották ki az idei borválogatottat.

Szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek is, hogy melyek a legjobb borok aktuálisan a dél-pannon borvidékeken. Végül egy hagyományos borversenyhez képest kicsivel több számítgatással áll össze a top25, de ez sokkal jobban mutatja a sokszínűséget. A zsűrinek nem dolga azonban, hogy kötelezően mind a négy borvidékről válasszon, de mégis úgy alakult eddig minden évben, hogy akadt legalább egy, ahol megtalálható az a minőség, ami képviselhet minket. A termelők láthatóan elfogadják ezt a sajátos pontrendszert és ide mindenki a kis büszkeségét hozza el. Ráadásul bekerülni a top25-be presztízst jelent: a nyertes egy egyfajta minősítésnek számító matricát kapnak, ami egyre jobban számít, mert rangja van

– mutatott rá Győrffy Zoltán.

Elárulta az is, hogy a legjobbak közé kerülni nem az ártól vagy a borászat nagyságától függ. Épp ezért találhatunk a top25-ben minden évben új pincészeteket, új tehetségeket és új nedűket. A szervezők ez alapján tudják segíteni úgymond a „kicsiket” is, hogy szóhoz jussanak a „nagyok” mellett. Ezzel is ösztönzik a kistermelőket, hogy bátrabban nevezzenek a versenybe, ahol egy olyan nyilvánosságot és szolgáltatást kapnak, amivel el tudnak indulni. Azok a borok, amelyek bekerülnek a top25-be, fokozott támogatást kapnak: mind kereskedelmi vonalon és a médiában is.

Nálunk az olaszrizling a zászlóshajó, de sauvignon blanc, cardonne, tramini és rosé borokat is készítünk. Szeretjük tovább kint hagyni a szőlőt, mint az átlagos borászok, a többiekhez képest bő egy vagy inkább két héttel, ami egy kicsit más ízhatást biztosít a borainknak. Nálunk a fehérbor a fő profil, egyszerűen azért, mert ezt szeretjük. A kis családi pincészetünk mindössze 2,5 hektáron gazdálkodik Siklóson, ahol az édesapámmal és a nagybátyjámmal fogtunk bele néhány éve a borászati vállalkozásba és mindent mi magunk végzünk a szőlőtelepítéstől kezdve a palackozásig. A COVID alatt láttuk, hogy hiába indítottunk egy webshopot, mégsem ismernek még eléggé minket, ezért egy ilyen verseny új lehetőséget biztosít megmutatni magunkat

– árulta el kérdésünkre az egyik „elsőbálozó” kistermelő, Kalmár Lilla borász, a Kalmár Pincészet szakembere, aki a tájjellegű borokra helyezte a hangsúlyt.

Hozzátette: egyelőre az általuk termelt, teljes mennyiség 70-80 százalékát helyben tudják eladni, amit segít a közelmúltban indított látványpincészetük is. Azt azonban nem titkolta, hogy manapság egyre nehezebb felfuttatni egy borászatot. Szerinte nagyon fontos, hogy az adott vállalkozás kitűnjön valamilyen irányban a versenytársak közül. Ahogy fogalmazott, a „csak jó ma már nem elég”.

Az idei dél-pannon borvidékek éves, regionális seregszemléjén a húsz szakértőből álló zsűrinek saját bevallásuk szerint nem volt könnyű dolga: a négy borvidékről (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány) 56 pincészet, összesen 170 bora került a poharaikba. A Top25 kategóriánként áll össze (fehérek, rozék, hazai és nemzetközi fajtaborok, házasítások, még több alkategóriára bontva), a nevezett borok arányának megfelelően. Voltak olyan alkategóriák, ahol nem volt aranyérmes minősítés, onnan értelemszerűen nem kerültek be tételek a legjobbak közé. Ami viszont bekerült, csak az ízlés szab korlátokat, 25 kiváló bor lett pannon topbor 2021-ben. A legjobbak közé 9 villányi, 8 szekszárdi, 5 pécsi, 2 tolnai és 1 pannon eredetű bor jutott be.

Pannon Borrégió Top25 idei győztesei:

  • Belward Pincészet Campus Zöldveltelini 2020 (Pécs)
  • Belward Pincészet Classic Chardonnay 2020 (Pécs)
  • Bodri Pincészet Optimus 2018 (Szekszárd)
  • Csányi Pincészet Kővilla Cabernet Sauvignon 2017 (Villány)
  • Danubiana Zöldveltelini 2020 (Tolna)
  • Danubiana Pinot Blanc 2020 (Pannon)
  • Eszterbauer Borászat Tüke Bikavér 2017 (Szekszárd)
  • Hárs Családi Biopincészet Tilia 2017 (Pécs)
  • Hudák Weingarten Fünfkirchen 2019 (Pécs)
  • Kalmár Pince Olaszrizling 2020 (Villány)
  • Kalmár Pince Rozé 2020 (Villány)
  • Lelovits Tamás Pincészete Két Hold 2018 (Villány)
  • Lelovits Tamás Pincészete Portugieser 2020 (Villány)
  • Mészáros Borház Ohmerops 2018 (Szekszárd)
  • Németh János Pincészet Zweigelt 2019 (Szekszárd)
  • Polgár Pincészet Elixír Cuvée 2012 (Villány)
  • Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017 (Pécs)
  • Schieber Pincészet Tabu Kékfrankos 2018 (Szekszárd)
  • Stier Pincészet Cabernet Sauvignon 2017 (Villány)
  • Stier Pincészet Kékfrankos 2017 (Villány)
  • Szende Pince Kopár Villányi Franc 2017 (Villány)
  • Takler Borbirtok Syrah Rosé 2020 (Szekszárd)
  • Vesztergombi Pince St. László Bikavér 2017 (Szekszárd)
  • Vesztergombi Pince Cabernet Franc Kerékhegy 2017 (Szekszárd)
  • Vitis Pince Cabernet Franc 2015 (Tolna)

Címlapfotó: Jeki Gabriella

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mecsek

pannon borrégió

borkóstoló

borászat

szőlő

borbarangolás

pincészet