Eldőlt a háziverseny: ez lett Magyarország cukormentes tortája

MTI   
  Megosztom
Eldőlt a háziverseny: ez lett  Magyarország cukormentes tortája

Mákos-fehércsokoládés almatorta lett a Magyarország cukormentes tortája háziverseny győztese - közölte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Mint írták, a hobbicukrászok számára meghirdetett verseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A 10 döntős torta megkóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a solymári Hesz Rita mákos-fehércsokoládés almatortája lett.

A torta harmonikus ízvilágával vívta ki a zsűritagok elismerését. A nyertes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően pedig a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető

- emelték ki a közleményben.

Hozzátették, hogy a legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia volt, de olyan szokatlan alkotóelem felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab.

A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempontrendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország cukormentes tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma és szénhidrátértéke is.

A versenyeken évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához. A zsűri asztalára idén is kerültek különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. A különdíjat Alkonyat nevű tortájával Szántó Éva nyerte.

A háziverseny, amelyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak a cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott recept hamarosan elérhető lesz az alapítvány blogján is - írták a közleményben.

Mint felidézték, a Magyarország cukormentes tortája programot az Egy Csepp Figyelem Alapítvány azért hozta létre, hogy alternatívát nyújtson az édességek kedvelőinek. Szakmai partnerei a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Zsolnay Kávéház és a Wessling Hungary Kft. A profi cukrászok versenyében az idei győztes a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Beszterce rózsája elnevezésű torta lett.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

torta

mák

fehércsoki

cukormentes

cukormentes torta