Itt a toplista: ezek a magyarok kedvenc borai 2021-ben

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a toplista: ezek a magyarok kedvenc borai 2021-ben

Ma adták át a Vince Díjat a hazai boros szakma legkiválóbb szereplőinek. A kiválasztásba a szakmai zsűri mellett a közönséget is bevonták. A borszeretők kedvencei között borászatok, borok, párlatok, éttermek, borbárok- és boltok is szerepelnek. A nyertesek között a prémium árkategóriájú tételek mellett kiváló minőségű belépő árszintű borok is megtalálhatóak. A közönségszavazás eredményei jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal és viszont. A díjra jelölt és díjazott tételeket november 5-én és 6-án bárki megkóstolhatja a Marriott Hotelben.

A Vince Díj szeptember 23. és október vége között futó közönségszavazásán Magyarország legkiválóbb boraira, páralataira és borbárjaira szavazhattunk. A szakmai és közéleti zsűri mellett a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 33 kategóriában voksoljanak kedvenceikre. November 5-én közel 7000 szavazat alapján ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2021-es év legjobbjait.

Ikonikus borvidékek és fajták

A közönségszavazás eredményei is jól mutatják, hogy a borfogyasztók fejében az ikonikus borvidékek összeforrtak bizonyos szőlőfajtákkal. Jó példa, hogy furmintból és hárslevelűből tokaji borok kerülnek leggyakrabban a fogyasztók poharába, míg a testesebb vörösborokat Villányból és Szekszárdról választják legyszívesebben. Bikavér csak Egerben és Szekszárdon készülhet, és bár a házasításra vonatkozó szabályozás eltér a két borrégióban, és teljesen más stílusok alakulhatnak így ki, a markáns, fűszeres karakter és a gyümölcsös jegyek jellemzik. Az egri borvidéken található St. Andrea Szőlőbirtok és Borászat nemcsak a közönségkedvenc bikavérnek járó elismerést hozhatta el 2017-es Merengő névre keresztelt tételével, de a legjobb borbár- és borétterem díjával is büszkélkedhet a St. Andrea Wine&Sky Bar révén.

Fehérborok

A közönségszavazásból kirajzolódó érdekes tendencia, hogy a fehérborok versenyében a nyertesek inkább a szőlőfajtákhoz köthetőek és nem borrégiókhoz. Az Alföldön toronymagasan a Frittmann testvérek 2020-as Irsai Olivérjét, Etyeken pedig az Etyeki Kúria Savignon Blanc 2019-et szeretik a legjobban - ez a két tétel mind a közönség, mind a szakmai zsűri, mind pedig a Vince Klub tagjai által megítélt díjjal büszkélkedhet. A sauvignon blanc esetében különösen nagy volt a verseny, hiszen ez az a szőlőfajta valamennyi magyar borvidéken megtalálható.

Rozé

Magyarországon az első szó, ami a rozé kapcsán eszünkbe jut: Szekszárd. A borfogyasztók döntése szerint idén a Lajvér Borbirtok Prémium Rosé 2020 bizonyult a mezőny legjobbjának. Ez a halvány lazac színű bor a syrah és kékfrankos válogatásából készült rozsdamentes tartályban, reduktív térben történő alkoholos erjesztéssel. A 6 hónapos fajtánkénti érlelést követően kortyolhatjuk az ország kedvenc rozéját poharunkból.

Vörösborok

A vörösborok mezőnyében továbbra is Villány és Szekszárd foglalja el a legelőkelőbb helyeket. A Vylyan pincészet Mandolás Cabernet Franc Válogatás 2016 lett kategóriájának győztese, melybe kortyolva komplex ízhatást érezhetünk csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel. Gere Attila Solus Merlot 2016 tétele sós, ásványos, gyümölcsös jegyeivel és egyszerre édes fűszeres ízével nyerte el a fogyasztók elismerését. A cabernet sauvignonok versenyében a 27 hektáros birtokkal rendelkező Vesztergombi Pince nyert Szekszárdi Bodzás Cabernet Sauvignon 2017 borával, a kékfrankosoknál pedig a Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016 került a legjobbak közé.

Pezsgők és buborékok

Alig 7 éve, 2014-ben készült el az első palack Kreinbacher pezsgő, mára hazánk egyik abszolút kedvence lett. A Brut Classic a szakmai ítészek és közönség szerint is mindent vitt. Egyéb buborékos kategóriában az Etyeki Kúria Pláne Frizzante rozé tételét díjazták. Az Etyek-Budai borvidék sajátos ökológiai viszonyai szépen megmutatkoznak ebben a tételben, a magas mésztartalmú talaj és a szeles fennsík ugyanis ideális a nagy savtartalmú szőlő termesztéséhez, ami a pezsgőgyártás alapanyaga.

Tokaj aranya

A természetes édes borok kategóriában abszolút Tokaj a listavezető. A szakmai zsűri és a közönség is egyöntetűen egyetértett abban, hogy a Szepsy Pincészet 2013-as 6 Puttonyos Aszúja a kategória legjobbja. Joggal büszke a régióra és az innen származó borokra minden magyar, hiszen a tokaji aszú a világ egyik legkülönlegesebb, a legnagyobb nevű borszakértők által is sokra értékelt édes bora, idővel talán nem csak a karácsonyi ünnep családi asztalának, hanem a hétköznapoknak kincse is lesz.

További elismerések

A hazai közönség a legkiválóbb borásznak járó életműdíjat idén Bock Józsefnek ítélte. A Bock család 1850 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal a Villányi borvidéken és vált a régió meghatározó nevévé. A legjobb borászat díját a 18 éve alapított Pannonhalmi Főapátság pincészete kapta, aki négy kategóriában is szerepelt a listán, amelyből kettőt meg is nyert.

Kóstoló a Marriott Hotelben

 • November 5-én és 6-án a Vínce Díjra jelölt és díjazott tételeket bárki megkóstolhatja a Marriott Hotelben, aki jegyet vált a kétnapos gálarendezvényre.

A 2021-es VINCE DÍJ közönségszavazás nyertesei:

 1. Fehérbor / Sauvignon blanc - Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2019
 2. Fehérbor / Szürkebarát - Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018
 3. Fehérbor / Hárslevelű - Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Terézia Hárslevelű 2018
 4. Fehérbor / Olaszrizling - Figula Pincészet Sóskút Olaszrizling 2018
 5. Fehérbor / Rajnai rizling - Cseri Pincészet VII. Septimus Pannonhalmi Rajnai rizling 2017
 6. Fehérbor / Chardonnay - Kovács Nimród Borászat Chardonnay Battonage 2016
 7. Fehérbor / Furmint - Szepsy István Úrágya Furmint 2017
 8. Fehérbor / Irsai Olivér - Frittmann Borászat Irsai Olivér 2020
 9. Fehérbor / Sárgamuskotály - Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2020
 10. Fehérbor / Cuvée - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina 2020
 11. Fehérbor / Egyéb fehérbor - Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019
 12. Rozé - Lajver Borbirtok Premium Rosé 2020
 13. Vörösbor / Kadarka - Balla Géza Sziklabor Kadarka 2017
 14. Vörösbor / Kékfrankos - Takler Borbirtok Szentahegyi Kékfrankos 2016
 15. Vörösbor / Cabernet sauvignon - Vesztergombi Pince Szekszárdi Bodzás Cabernet sauvignon 2017
 16. Vörösbor / Cabernet franc - Vylyan Szőlőbirtok Mandolás Cabernet Franc válogatás 2016
 17. Vörösbor / Merlot - Gere Attila Solus Merlot 2018
 18. Vörösbor / Pinot noir - Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2020
 19. Vörösbor / Bikavér - St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Merengő 2017
 20. Vörösbor / Syrah - Takler Borbirtok Syrah Prémium 2017
 21. Vörösbor / Cuvée - Gere Attila Kopar 2017
 22. Vörösbor / Egyéb vörösbor - Heimann Pincészet Barbár 2017
 23. Buborékos / Tradicionális eljárással készült pezsgő - Kreinbacher Birtok Brut Classic
 24. Buborékos / Egyéb buborékos - Etyeki Kúria Pláne Frizzante Rosé
 25. Természetes édes borok (késői szüretelésű borok, szamorodnik) - Balassa Pincészet Betsek Édes Szamorodni "Kvarc" 2017
 26. Aszú - Szepsy István Aszú 2013
 27. Párlat / Pálinka - Egy CSEPP Pálinka Feketecseresznye-Málna pálinka
 28. Párlat / Gin - Seven Hills Tokaj
 29. Borász életműdíj - Bock József
 30. A legjobb borcímke - Bolyki Egri Csillag 2020
 31. A legjobb borbár / borétterem - St. Andrea Wine & Sky Bar
 32. A legjobb borászat, pincészet - Pannonhalmi Főapátság Pincészete
 33. A legjobb bor-/szeszesital-kereskedés - Bortársaság

Címlapkép: Vince Gála, sajtó

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borvidékek

vince díj

borverseny

fehérborok

vörösborok

tokaj aranya

borok

pezsgők

buborékok

legjobb borok