Babapiskótákat vizsgáltak: több százezres bírságot osztott ki a Nébih

MTI   
  Megosztom
Babapiskótákat vizsgáltak: több százezres bírságot osztott ki a Nébih

A Szupermenta termékteszten 24 babapiskótát, illetve babapiskóta jellegű terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyikkel sem volt gond, de nyolc terméknél előfordultak jelölési hibák.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a Magyar Élelmiszerkönyv pontosan szabályozza, mit nevezhetnek a gyártók, forgalmazók babapiskótának, így a tesztben 8 babapiskóta és 16 piskóta elnevezésű termék szerepelt.

A Nébih laboratóriumaiban a szakemberek elvégezték az élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatokat, ezek során mindent rendben találtak. A hatósági felügyelők megvizsgálták a termékek csomagolásán a zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalomra vonatkozó jelöléseket, és ellenőrizték a tej-, laktóz- és gluténmentesség jelölését is, ezen a téren sem volt probléma.

A Nébih közleményében jelezte azt is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint jelenleg a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a "6 hónapos kortól fogyasztható" feliratot. A termékek jelentős cukortartalma miatt azonban rendszeres fogyasztásuk nem javasolt csecsemők és kisgyermekek számára, ezért folyamatban van a szabályozás módosítása.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nébih

szupermenta

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

babapiskóta

ellenőrzés