Görög mitológiából a magyar konyhákig: rengeteg jótékony hatása van, mégis kevesen kedvelik a babért

HelloVidék   
  Megosztom
Görög mitológiából a magyar konyhákig: rengeteg jótékony hatása van, mégis kevesen kedvelik a babért

A babér szinte alapvető fűszernek számít a magyar konyhákban, hiszen nem készülhet nélküle krumplifőzelék, gulyásleves, vadas húsétel vagy mártás. Mivel valóban sok magyaros ételhez használjuk, így kicsit utána jártunk, hogy honnan ered ez a különleges fűszernövény, milyen legendák övezik és valójában miért is érdemes felhasználni, fogyasztani.

A babér a babérfélék család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő örökzöld fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük, de népies nevén albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfaként is emlegetik.

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele értékes karakterű fűszer. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek. A magyar kereskedelembe Olasz-, Francia- és Spanyolországból jut. Hazánkban leginkább üvegházban, vagy az ország enyhébb klímájú vidékein szabadföldben lehet ültetni, termeszteni. Ha nem bajlódnánk a növény ültetésével, gondozásával, akkor élőben is megcsodálhatjuk péládul a Corvinus Egyetem, Villányi úti arborétumában.

Mit tudunk a felhasználásáról?

Lehetőség szerint, ha piacon járunk akkor figyeljünk arra, hogy a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vásároljuk meg. Felhasználását tekintve sokréstű fűszernövénynek számít: használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.

Milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?

Étvágyjavító, vizelethajtó, megkönnyíti az emésztést és csökkenti a puffadást, csillapítja a húgyúti fertőzéseket és a fogászati ​​fertőzéseket. Hatékony lehet, például a herpesz és az afta kezelésében is. Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, csillapítja a torokfájás okozta fájdalmat. Más kezelésekkel együtt alkalmazva segít az influenzával kapcsolatos tünetek (köhögés, hörghurut, elzáródott melléküregek stb.) kezelésében. A babérlevél különböző ételekben való felhasználása támogatja az emésztőrendszer működését. Növelik az étvágyat, serkentik bélműködést. Helyi használatra, mint például a babérlevél illóolajos masszázs (édes mandula olajban hígítva) ellazítja az izmokat és csökkenti az izomfájdalmakat, az ízületi gyulladásokat és a reumát.

Babérlevél tea

A babérlevél tea fogyasztása számos előnnyel jár. A legszélesebb körben ismert előnyök közül néhány: a babérlevél A-vitamin, C-vitamin, vas, kálium, kalcium és magnézium gazdag forrása. A babérlevél étkezésbe való rendszeres bevitele szintén javítja az általános egészséget. Hasznosnak bizonyultak a migrén kezelésében. A babérlevél olyan enzimeket tartalmaz, amelyek elősegítik a fehérjék lebontását és az élelmiszerek gyorsabb megemésztését, segítve az emésztési zavarok csillapítását.

Babérlevél tea receptje

  • 3 dl víz
  • 4g szárított babérlevél
  • 1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve

A hozzávalókat együtt egy edénybe tesszük, és felforraljuk. Leszűrjük, majd miután kihűlt, fogyaszthatjuk. Fontos, hogy csak napi 2-3 csészényit fogyaszthatunk belőle.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

babér

babér levél

babér jótékony hatása

fűszernövény

fűszernövények