Hagyd a drága bolti vajat: ezekkel a filléres szendvicskrémekkel nem lőhetsz mellé

HelloVidék   
  Megosztom
Hagyd a drága bolti vajat: ezekkel a filléres szendvicskrémekkel nem lőhetsz mellé

A vaj - mértékkel fogyasztva - kellemes íze, változatos elkészíthetősége, tápanyagtartalma színesítheti étrendünket. Remek forrása például a zsírban oldódó vitaminoknak, de számos más jótékony hatása is van. Az elmúlt hónapokban viszont az infláció hatására, ennek a terméknek is megemelkedett az ára, így jobban meg kell nézni a bevásárlások során, hogy mekkora kiszerelést, milyen márkájú terméket, illetve milyen összetételű vajat választunk. Persze nem csak vaj kerülhet a reggeli szendvicsbe, pirítósra. Számtalan egyszerű és gyorsan elkészíthető krém és pástétom létezik, amivel könnyen helyettesíthetjük. Hogy melyek ezek? Ennek jártunk most utána és hoztunk is néhány olcsó és egyszerű receptet, amiket érdemes kipróbálni!

Hazánkban évi 1,5 kg/fő a vaj-, illetve a vajkrémfogyasztás, ami az EU-országok 4,31 kg-os fogyasztásának a harmada. A gyártók évente mintegy 9200 tonna vajat állítanak elő, az import emellett 6800 tonna

– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) körképéből.

Vajat többféle állat tejéből lehet előállítani, hazánkban elsősorban a tehéntej a jellemző. Egy kilogramm vaj elkészítéséhez mintegy 21 liter tejre van szükség, a vaj kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül. Ugyanakkor adhatók hozzá adalékanyagok (például színezékként béta-karotin), de csak akkor, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják.

Korábban az Agrárszektor kérdezte Harcz Zoltánt, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatóját az áremelkedésekkel kapcsolatban, akkor a szakember így nyilatkozott:

2022 szeptemberében az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 70 százalékot is meghaladó mértékben emelkedett a trappista sajt, valamint a 2,8 százalékos zsírtartalmú friss zacskós tartós tej és a tehéntúró értékesítési ára, de ugyanígy a tejfölről, a gyümölcsös és a natúr joghurtokról, és voltaképp valamennyi tejtermékről elmondható, hogy jóval többet kell érte fizetni a boltokban, mint egy évvel korábban. Az azonban biztosra vehető, hogy ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog, mivel a tejtermelők és feldolgozók szinte minden költsége megnövekedett.

Mit kenhetünk még vaj helyett a reggeli pirítósra?

Nem csak vaj kerülhet a reggeli szendvicsbe, pirítósra. Számtalan egyszerű és gyorsan elkészíthető krém és pástétom létezik, amivel könnyen helyettesíthetjük. Hogy melyek ezek? Ennek jártunk most utána és hoztunk is néhány olcsó és egyszerű receptet, amiket érdemes kipróbálni!

1. Májpástétom, a tuti befutó

A máj nem csak azért jó alapanyag, mert rendkívül egészséges és hasznos a szervezet számára, hanem azért is mert olcsó. Nem kell belőle túl sok a pástétomhoz sem, mégis akár 3-4 napra elkészülhet belőle a reggeli. A Tesco online kínálatában 1339 Ft/kg, a Spar shopjában szintén 1339 Ft/kg, az Auchan online áruházában pedig 1698 Ft/kg. A recept szerint fél kiló májat ennek alapján 700-800 forintból tudunk megvenni, ami egészen jó ár, ha valóban több napra szeretnénk reggelire fogyasztani.

Az alaprecept és hozzávalói:

  • 0,5 kg csirkemáj
  • 2 főtt tojás
  • 1 vöröshagyma
  • 5 dkg zsír
  • pirospaprika
  • örölt bors

Elkészítés:

A csirkemájat az apróra vágott hagymával zsírban puhára pároljuk. Ledaráljuk a tojásokkal együtt. Sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk és összekeverjük. Hidegen piítóssal vagy kenyérre, kiflire, zsemlére kenve fogyasztjuk. Aki még szeretné megbolondítani, az lilahagymát, újahymát és paradicsomot is fogyaszthat hozzá.

2. Tojáspástétom az árstop nyertese?

Ahogy azt korábban Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, kibővítették az élelmiszerárstopot, és ezentúl a már meglévő hat termék mellett a tojás, valamint az étkezési burgonya ára sem növekedhet tovább. A hatósági ár a szeptember 30-i árat kell, hogy tükrözze minden kiskereskedelmi egységben, piacon. A tojások ára így valahol 700-800 forint környékén lehet maximalizálva. Ha megnézzük, ez is filléres reggeli lehet, akár több napra is.

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 teáskanál mustár
  • kevés só
  • kevés bors
  • fél fej lilahagyma

Elkészítés:

A keményre főzött tojásokat lereszeljük, apróra vágjuk a lilahagymát és a többi hozzávalóval együtt krémesre dolgozzuk. Piritóssal, és akár friss zöldségekkel fogyaszthatjuk is.

3. Zellerkrém: olcsó, egyszerű, egészséges

A zeller népi gyógyászat részévé vált. Nem csoda, hiszen számtalan jótékony hatással rendelkezik. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A népi gyógyászat szerint erős vízhajtó hatású, a feljegyzések szerint elvileg arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. Hogy mit tudni még róla, mit készíthetünk belőle? Erről itt írtunk részletesen.

Hozzávalók:

  • 1 nagy db zeller
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 kávéskanál só (vagy ízlés szerint)

    Elkészítés:

A zellert megtisztítjuk, és egyben feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. A zeller nagyságától függően a főzési idő kb. fél-egy óra. A megfőtt zellert kicsit hűlni hagyjuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük.
Ezután hozzáadjuk a finomra reszelt vöröshagymát, fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk. Kis ételízesítővel ízesíthetjük, ez el is maradhat. Az olívaolajjal, majonézzel krémesre keverjük. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Ezután fogyaszthatjuk.

+1 Maradékmentő pástétom

Sokszor megesik, hogy a vasárnapi húslevesből marad egy kis hús és zöldségek. Ahelyett, hogy a kukába dobnánk őket, gondoljunk rájuk alapanyagként! Szedjük össze a zöldségeket és a húst, majd készítsük el belőle a maradéknető pástétomunkat!

Hozzávalók:

  • megmaradt főtt sárgarépa, zeller, karalábé
  • megmaradt főtt tyúkhús
  • 25 g zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 35-40 g mustár
  • ízlés szerint só, bors, őrölt római kömény

Elkészítés:

A levesből megmaradt húst és zöldségeket késes aprítóba tesszük, befűszerezzük és a géppel pépesítjük. Kóstolgassuk a pástétomot, szükség esetén ízesítsük még. Pirítós kenyérrel, paprikával, paradicsommal fogyasszuk!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pástétom

vaj

recept

vaj ára

drágulás

infláció

áremelkedés

krém

házi pástétom

házi szendvicskrém