Magyar kertek elfelejtett csodabokra: bogyója igazi kincs, mégis alig fogyasztják

HelloVidék   
  Megosztom
Magyar kertek elfelejtett csodabokra: bogyója igazi kincs, mégis alig fogyasztják

A falusi kertek dísze volt egykor a közönséges mahónia, népi nevén a borbolya. A legtöbben azért látásból felismerik ezt a dekoratív növényt, még ha a nevét esetleg nem is tudják. Arról azonban, hogy bogyója nemcsak ehető, de az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, tényleg alig hallani. Pedig ez lehetne a magyarok goji bogyója! Most, hogy zöldellik, érdemes megbecsülni, és időben felkészíteni magunkat a nyári végi szüretre.

Évtizedek óta az előkertünk egyik fő ékessége egy közönséges mahónia cserje: tavasszal virágaival, télen pedig zöld leveleivel díszít. Mivel örökzöld, viaszos vastag leveleit évszaktól függetlenül remekül lehet dekorelemként is használni. Az adventi koszorúba, karácsonykor csomagoláshoz rendszerint vágunk az ágaiból. De, hogy a bogyója ehető, erről mi is csak a közelmúltban hallottunk. Ráadásul nemcsak hogy ehető, de olyannyira egészséges, hogy ez lehetne a magyarok goji bogyója! Formára igen hasonlatos a termésük, csak míg az egyiket ingyen, saját kertünkben is megtermelhetjük, a másikért súlyos tízezreket is kifizethetünk. (Online webáruházak adatai szerint a goji bogyó kilója 6000 forint körül mozog. Az Ázsiából, főként Kínából származó aszalt gyümölcsöt gyógyhatása miatt fogyasztják.)

De lássuk csak, mi is ez a közönséges mahónia?!

A kerti mahónia a boglárkavirágúak rendjének borbolyafélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 70 örökzöld cserje tartozik ide. A mahóniák Kelet-Ázsiában, a Himalájában, Észak- és Közép-Amerikában őshonosak. Számos faja kedvelt kerti bokor, ezek mutatós örökzöld leveleik, ősszel, télen és kora tavasszal látható sárga virágaik és kék-fekete bogyóik miatt is népszerűek, így Magyarországon is gyakori, kerti díszcserje.

A közönséges mahónia (Mahonia aquifolium) őshazája Észak-Amerika nyugati területein van. Az itt élő emberek legfőképpen az erőnlétük megőrzésére és fokozására alkalmazták ezt a gyógynövényt. Talán azért is bíztak abban, hogy ettől a gyógynövénytől növekedni fog az állóképességük és a kondíciójuk, mert tudták, hogy a közönséges mahónia egy kiváló vértisztító növény. Az észak-amerikai indián őslakosok is szívesen használták ezt a gyógynövényt, mert hittek gyógyító erejében. De nem csupán a mahónia gyógyhatásaival voltak elégedettek, hanem a bogyótermésből alkoholt is készítettek. Az apró bogyókból lekvárt is főztek, mert meg voltak róla győződve, hogy emésztési panaszokra hatásos.

Gyógyítási célokra a mahónia ágainak kérgét és csúcsát, leveleit és virágait is használják. A gyógynövény legfőbb hatóanyagai az alkaloidok, a flavonoidok, a cserzőanyagok, a szalicil-aldehidek és az illóolajok. A gyógynövény fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vizelethajtó, izzasztó és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik.

A gyógynövényt belsőleg és külsőleg is lehet alkalmazni. A levelek belsőleg az emésztési panaszokat orvosolják, de a gyomorgyulladást is csillapítják és a hörghurutot is kezelik. A virágok csökkentik a reumás panaszokat, gyógyítják a hólyag- és vesepanaszokat, de a fejfájás és a köszvény kellemetlen és fájdalmas tüneteire is hatásosak. A mahónia kérgéből pedig kenőcsöt készítenek, amely hatékonyan orvosolja az akné és a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. A mahónia megnyugtatja a korpás, hámló, szeborreára hajlamos bőrt. Ezen kívül jelentős mértékben képes csökkenteni a korpásodást, és a bőr irritációját is enyhíteni képes.

Se öntözni, se metszeni nem kell

Kertbarátok azért is szeretik, mert nem igényel sok törődést, kedveli a szárazságot, illetve az árnyékos, félárnyékos helyet. Ez a növény sövényként is funkcionálhat, metszeni sem szükséges, csak bizonyos időközönként a beteg, elhalt hajtásokat kell róla eltávolítani.

Citrompótlónak is szuper, olyannyira savanyú

Termése cukrot, almasavat, pektint, valamint C-vitamint tartalmaz, jellemzően édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe használhatjuk fel. A kökényhez hasonlóan, ha a termését megcsípi egy kicsit a dér, már nem olyan savanyúak, mint előtte.

Talán amiatt nem terjedt el szélesebb körben a mahónia vagy borbolya háztáji befőzése, mert a ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell kocsányuktól tisztítani, majd kipréselni, gondosan vigyázva arra, hogy magjai ne kerüljenek a lébe, mert keserűvé teszik a szörpöt.

@greens_of_daisy tea, lekvár, szörp, és aszalt gyümölcs is készülhet belőle ? #borbolya #gyógynövény #gyógytea #érdekesség #fy #viral #nekedbe ♬ Tocame - Sak Noel & Salvi & Franklin Dam

Szörp és dzsem is készíthető belőle!

Íme, egy videó, hogyan is álljunk neki a borbolya háztáji befőzésének:

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borbolya

mahónia

lekvár