Kiadta a WHO a figyelmeztetést: ezeket az édesítőszereket messze kerüljük el!

MTI   
  Megosztom
Kiadta a WHO a figyelmeztetést: ezeket az édesítőszereket messze kerüljük el!

A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


 

A WHO hétfői közleményében azt írta: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata

nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében.

A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.

A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük - mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

A leggyakrabban használt édesítőszerek az aceszulfám-kálium, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és származékaik

- emlékeztetett a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet hozzátette: ajánlásai mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

édesítőszer

cukorbetegség