Kiadta a WHO a figyelmeztetést: ezeket az édesítőszereket messze kerüljük el!

MTI   
  Megosztom
Kiadta a WHO a figyelmeztetést: ezeket az édesítőszereket messze kerüljük el!

A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


 

A WHO hétfői közleményében azt írta: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata

nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében.

A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.

A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük - mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

A leggyakrabban használt édesítőszerek az aceszulfám-kálium, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és származékaik

- emlékeztetett a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet hozzátette: ajánlásai mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

édesítőszer

cukorbetegség