Egymással versenyeznek a magyar borok: ki lesz idén a befutó?

MTI   
  Megosztom
Egymással versenyeznek a magyar borok: ki lesz idén a befutó?

Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösségösszetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett rangos megmérettetésen az államtitkár beszélt arról, hogy a szakmai bírálati rendszer segítséget nyújt az óriási túlkínálatban való eligazodáshoz, azt szolgálja, hogy minőségi magyar borok kerüljenek a fogyasztók elé. Mint fogalmazott, sok kultúrában isteni eredetű a bor, amelyet az átváltozás és nemessé válás misztériuma lengi körül. A magyarság borhoz való különleges viszonyulását jelzi az is, hogy azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére, míg a legtöbb európai nép ezt a latinból (vinum) vette át.

Az Országos Borverseny jelentőségét hangsúlyozva Feldman Zsolt jelezte: Magyarország az Európai Unió 7. legnagyobb bortermelő országa. A HNT mintegy 30 ezer szőlőtermesztéssel, illetve bortermeléssel foglalkozó magánszemélyt, illetve vállalkozást tart nyilván, a bortermelés pedig - a sokéves átlagot figyelembe véve - 3-3,5 millió hektoliter között alakul. A hazai borszeretők közel háromnegyede egyáltalán nem iszik külföldi bort, amelynek aránya az összfogyasztás 10%-át sem teszi ki. A jelentős kínálatban mindenki számára szükség van az eligazításra, a borászoknak pedig például az egy-egy versenyen megszerezhető visszajelzésre.

Az Országos Borverseny igazodási pont mind a szakma, mind a mindennapi borfogyasztók számára. A szakmaközi szervezetként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hitelességével áll a verseny mögött. A HNT által megszervezett, legnagyobb hagyományú termelői bormustra alapot ad arra, hogy a szakmai szervezet valós információt szerezzen a magyar borpiacról, az eredmények inspirálják, egyúttal visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és igazodást nyújtsanak a borkedvelő fogyasztóknak. Idén mind a 22 borvidékről, 252 borászatból, összesen 918 db minta érkezett a versenyre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borverseny

borászok

agrárminisztérium

vidékfejlesztés

országos borverseny

feldman zsolt

magyar borok