Egymással versenyeznek a magyar borok: ki lesz idén a befutó?

MTI   
  Megosztom
Egymással versenyeznek a magyar borok: ki lesz idén a befutó?

Egy-egy borverseny megmérettetés borász-borász között, igazodási pont a borfogyasztók számára, egyúttal közösségösszetartó szerepe is van – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Budapesten, a 42. Országos Borverseny megnyitóján.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett rangos megmérettetésen az államtitkár beszélt arról, hogy a szakmai bírálati rendszer segítséget nyújt az óriási túlkínálatban való eligazodáshoz, azt szolgálja, hogy minőségi magyar borok kerüljenek a fogyasztók elé. Mint fogalmazott, sok kultúrában isteni eredetű a bor, amelyet az átváltozás és nemessé válás misztériuma lengi körül. A magyarság borhoz való különleges viszonyulását jelzi az is, hogy azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére, míg a legtöbb európai nép ezt a latinból (vinum) vette át.

Az Országos Borverseny jelentőségét hangsúlyozva Feldman Zsolt jelezte: Magyarország az Európai Unió 7. legnagyobb bortermelő országa. A HNT mintegy 30 ezer szőlőtermesztéssel, illetve bortermeléssel foglalkozó magánszemélyt, illetve vállalkozást tart nyilván, a bortermelés pedig - a sokéves átlagot figyelembe véve - 3-3,5 millió hektoliter között alakul. A hazai borszeretők közel háromnegyede egyáltalán nem iszik külföldi bort, amelynek aránya az összfogyasztás 10%-át sem teszi ki. A jelentős kínálatban mindenki számára szükség van az eligazításra, a borászoknak pedig például az egy-egy versenyen megszerezhető visszajelzésre.

Az Országos Borverseny igazodási pont mind a szakma, mind a mindennapi borfogyasztók számára. A szakmaközi szervezetként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hitelességével áll a verseny mögött. A HNT által megszervezett, legnagyobb hagyományú termelői bormustra alapot ad arra, hogy a szakmai szervezet valós információt szerezzen a magyar borpiacról, az eredmények inspirálják, egyúttal visszajelzést jelentsenek a termelőknek, és igazodást nyújtsanak a borkedvelő fogyasztóknak. Idén mind a 22 borvidékről, 252 borászatból, összesen 918 db minta érkezett a versenyre.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

borverseny

borászok

agrárminisztérium

vidékfejlesztés

országos borverseny

feldman zsolt

magyar borok