Mérgező, fagyasztott zöldségkeveréket hívott vissza a Nébih: ne edd meg, vidd vissza

MTI   
  Megosztom
Mérgező, fagyasztott zöldségkeveréket hívott vissza a Nébih: ne edd meg, vidd vissza

Mérgező növényi részek (burgonya bogyó termése) lehetséges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból az Ardo Wok mix zöldségkeverékeket az Ardo Hungary Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az Ardo Wok Mix 2,5 kilogrammos 2025 februári lejáratú és az 1 kilogrammos 2025 augusztusi lejáratú termékeket ne használják fel. Az érintett termékek árát visszatérítik.

A mérgező anyagról a Nébih azt írta:

a szolanin a glikoalkaloid vegyületek csoportjába tartozó toxikus anyag, ezek a vegyületek természetesen előfordulnak különböző elterjedten fogyasztott zöldségekben, burgonyában, paradicsomban, padlizsánban és paprikában. A magasabb glikoalkaloid bevitelre kialakuló mérgezés tünete a keserű vagy égő érzés a szájban és influenzához hasonló tünetek, mint émelygés, hányás, hasi görcsök, és hasmenés. A glikoalkaloid mérgezés súlyosabb eseteiben egy sor idegrendszeri tünet merülhet fel (levertség, egykedvűség, nyugtalanság, rázás, zavartság, gyengeség, zavart látás). A megzöldült, sérült, rothadt/romlott vagy csírázó burgonya fogyasztását kerülni kell.

Magyarországon a nyers, hámozatlan burgonyában a megengedett maximális szolanin tartalom (egyenérték) 100 milligramm kilogrammonként.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöldségkeverék

mérgező növényi részek

ardo wok

nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hivatal

nébih