Ez lenne a legjobb panorámás étterem a Balatonnál? Teszten a balatonlellei Hegyi Borterasz

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ez lenne a legjobb panorámás étterem a Balatonnál? Teszten a balatonlellei Hegyi Borterasz

Amikor hosszan kígyózó szőlősorokra és hegyi panorámás teraszra gondolunk, ami a Balatonra néz, akkor valószínűleg a Balaton-felvidék jut eszünkbe és semmiképpen sem a déli part. Pedig ha úgymond top panorámás éttermet keresünk a magyar tenger partján, akkor semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk a balatonboglári borvidéket, amit gyakran Dél-balatoni borvidékként is emlegetnek. Érdemes szem előtt tartani, hogy a borvidék 3200 hektáros szőlőterületének körülbelül kétharmada fehér, a maradék kék szőlő és ha ide mennénk vacsorázni, akkor érdemes megkóstolni a terület (díjazott) pincészeteinek az édes nedűit. A HelloVidék ezúttal a több országos platformon is emlegetett Hegyi Borteraszt tesztelte.

Badacsony és a jó balatoni borok fogalma már rég összekapcsolódott a fejekben, ám ha az utóbbit nem a helyszínhez, hanem Badacsony látványához társítjuk, akkor is nyert ügyünk van. Legalábbis akkor, ha másféle kulináris élvezetekre vágyunk, amihez másféle panoráma dukál. Mit szólna mondjuk egy balatoni naplementéhez? A déli part másik kétségtelen előnye ugyanis az, ahogy a nap lebukik a magyar tengerbe, ami nyáron órákon át, akár este tíz óráig is csodálatos narancssárgás, lilás, aranyórás színekkel ajándékoz meg bennünket.

Ha azt halljuk, hogy BB, akkor, bár tudjuk, hogy egy borról beszélünk, de lehet, hogy elsőre nem asszociálunk Balatonboglárra és a Dél-balatoni borvidékre. Pedig Balatonlelle-Kishegy hihetetlen természeti környezetet és elképesztő panorámát ígér, amit érdemes megjegyezni. A legmagasabb pontja mama a Kishegy teteje, ez néhány méter híján eléri a tengerszint felett 300 méteres magasságot. Kevesen tudják, de az ország egyik legjobb bortermelő vidéke, amit a Dél-Balatoni Borút itt fekvő, több minősített állomása is fémjelez.

A sokak által jól ismert, barokk stílusú kishegyi kápolnát Szent Donátnak, a szőlősgazdák védőszentjének emelték az 1700-as évek közepén. Innen szinte pontosan „egy utcával lejjebb” bújik meg az 1998 óta működő Hegyi Borterasz. A nevéhez hűen teraszos kialakítású étterem, két résszel és pazar panorámával. A hetes útról Kishegy felé haladva tökéletesen kitáblázták az utat, a borterasz előtt pedig két tágas parkolót alakítottak ki, ahol kényelmesen le is tudunk parkolni. Mikor odaérünk hat óra körül, szerencsére még tökéletes nyugalom van, hiszen az emberek inkább hét és nyolc órakor járnak nyáron vacsorázni. Minden asztalon – kivétel nélkül – ott díszeleg a „reserved” vagyis a foglalt tábla; még szerencse, hogy előtte nap sikerült foglalnunk – ami egyébként kifejezetten ajánlott, ha itt szeretnénk vacsorázni.

A pincérek figyelmesen azonnal hozták az étellapot, stílusosan fatáblán, ami erősítette a borterasz autentikus mivoltát. Az első oldal egyértelműen az itallap – ha már borterasz –, kezdve „a ház boraival: Garamvári fehérrel és roséval, illetve Pócz muskotállyal és vörössel, amelyekből egy deciliter esetében valamennyi tétel 350 forint, egy liter pedig 3500 forint. Ezt követik a palackozott borok, pálinkák, sörök és alkoholmentes italok. A legdrágább ital a kínálatban a 2020-as Konyári Loliense vörös, aminek 0,75-ös kiszerelése 7500 forintba kerül.

De jöjjön az étlap, ami az előzetes várakozásoknak (és az étterem saját bemutatkozása alapján) megfelelően főként magyaros és kemencés ételekből, illetve könnyű fogásokból áll. Összesen tizennégy tételből választhattunk (ebből kettő a gyerekeknek szól) – ami bőségesen elegendőnek bizonyult. A legolcsóbb tételt az itt szereplő két leves jelenti: a zelleres paradicsomleves (húsos raviolival és érlelt sajttal), valamint a hideg eperkrémleves túrógombóccal is 1600 forintba kerül. A csak kicsi éhesek választhatnak sajtvariációkat is almával, olívabogyóval és bagett-tel 2900 forintért. Az autentikus kishegyi magyaros ízelítő (szalámi, sonka, májas, zöldségek, sajtkrém), valamint a hízott kacsamájkrém (pikáns fügeszósszal és bagett-tel) 3200 forintba kerül, a termelői grillsajt sütve (nyári zöldsalátával és zöldfűszeres burgonyapürével) 3900 forintba.

A szárnyasételek kedvelői kétféle fogás közül csemegézhetnek, mindkettő egységesen 4200 forintba kerül. Az egyik tételt a mézes-fügés csirkemelldarabok jelentik, amit zöldséges kuszkuszsalátával és fetasajttal tálalnak, míg a másikat a csirkemellfilé sült zöldséggel-füstölt sonkával és sajttal sütve, amit a borteraszon zöldfűszeres burgonyapürével kínálnak. A szarvaspörkölt galuskával és áfonyával 4800 forint. A kemencés „részlegben”: kemencében sült sertéscsülök (majonézes joghurtos burgonyasalátával), valamint kemencében sült sertésoldalas, pirított héjas burgonyával és majonézes kevert salátával egyaránt 4900 forintos áron. Az étlap legdrágább tétele a rántott szürkeharcsafilé, pirított burgonyával és remulád mártással (uborka, hagyma, petrezselyem, tejföl, mustár, majonéz, citrom, sóval, bors, tárkonylevél). És persze ott vannak a saláták és a desszertek is (utóbbiak között a házi szőlőlekváros palacsinta vaníliahabbal, a sajttorta erdei gyümölcsöntettel, valamint a mákos guba vaníliahabbal 1300-1600 forintért).

Megkóstoltuk a két csirkés fogást és a Balatonban is előforduló, rendkívül ízletes húsú és szálkamentes szürkeharcsát. Utóbbi a magyar konyha egyik fontos alapanyaga, ami ezúttal omlósra és könnyedre sikerült. A csirkéknél sem lehetett nagyon okunk panaszra, a füstölt sonka hozta az elvártat, mézes-fügés csirkemell receptjét pedig el akartam kérni. Az adagokra sem lehetett panasz, a társaim mindent eltűntettek a tálról, én viszont hagytam némi kuszkuszos rukkolát a tányéromon.

A borterasz is megtelt közben vendégekkel, három asztalnál is németek/osztrákok foglaltak helyet. A vacsora után felsétáltunk még a kápolnához a viszonylag szűkös úton, ahol autó érkezése esetén a gazban kellett menedéket találnunk. Kellemes élményekkel távoztunk és ez az a hely, amit bátran ajánlok és ahová tényleg szívesen visszatérnénk.

Értékelésünk (a fentiek alapján adott pontokat, szubjektív szempontokat tartalmaz):

  • Minőség: 9/10
  • Ár/érték arány: 8/10
  • Kiszolgálás, személyzet: 9/10
  • Megközelíthetőség: 8/10
  • A hely hangulata, kialakítása: 10/10

Címlapkép, fotók: Jeki Gabriella

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

étterem

étteremteszt

balaton

balatonlelle

borterasz

hegyi borterasz