Nagyanyáink spórolós vitaminbombája: fillérekből kijön ez az immunerősítő a hidegebb hónapokra

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyanyáink spórolós vitaminbombája: fillérekből kijön ez az immunerősítő a hidegebb hónapokra

Magyarországon különösen kedvelt zöldségféle a káposzta és annak minden fajtája, de leginkább a fejes káposzta fogy. Ilyenkor, az őszi-téli időszakban sokan jelentős mennyiséget vásárolnak és savanyú káposztát készítenek belőle. Azok pedig, akik nem bajlódnak a konyhában, most nagyobb tétellel vásárolnak be a téli csemegékhez, mint a toros káposzta, székely káposzta vagy épp a korhely leves. De mennyibe kerül megvásárolni és otthon, házilag elkészíteni a savanyú káposztát? Olcsóbb, ha készen megvásároljuk a boltban? Ennek jártunk most utána. 

A savanyú káposzta egy fejes káposztából, tejsavas erjedéssel készülő tartósított élelmiszer, kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal. Remek vitaminforrás lehet a téli időszakban, viszont a jelenlegi fogyasztás mértéke egyelőre a WHO napi 400 grammos minimum ajánlása alatt van.

Na de mennyiből jön ki a házi savanyú káposzta?

Azok, akik otthon készítenék el, hasznos infó lehet, hogy milyen árakra számíthatnak a piacokon. Éppen ezért megnéztük az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Ár Információs Rendszerének friss adatait. Ennek alapján azt látjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon a fehér fejes káposzta ára 300-400 Ft/kg, a vörös fejes káposzta ára pedig 380-450 Ft/kg.
  • A vidéki nagybani piacokon a fehér fejes káposzta 220-230 Ft/kg, a vörös fejes káposzta pedig 250-400 Ft/kg áron kapható.

Összehasonlításképp megnéztük a kész termékek árát is a nagyobb áruházakban, ennek mentén azt láthatjuk, hogy

  • a Tesco online kínálatában 700 grammos savanyú káposztát vehetünk 599 Ft/zacskó áron, 810 grammos konzervet vehetünk 759 forintos áron, 950 grammos, zacskós káposztát 799 forintért. Az 1 kilós kiszerelést 849 forintért, 1,2 kilós kiszerelést pedig 999-1039 forintos áron.
  • A Spar online shopjában a 810 grammos kiszerelést 579-739 forintért vehetjük meg. Az 1 kilós kiszerelést 799 forintért, az 1,1 kilósat pedig 999 forintért.
  • Az Auchan webshopjában a 810 grammos savanyú káposztát 739-829 forintért vehetjük meg, a 880 grammosat pedig 849 forintos áron.

Ha összességében nézzük, sokkal egyszerűbb készen vásárolni a terméket, hiszen azzal már nincs teendő, azonnal mehet az ételekbe, rögtön fogyaszthatjuk. Viszont nem számít az sem zsebbenyúlásnak, ha egy-két fej káposztából az egész család számára készítünk savanyított káposztát a hűvösebb hónapokra. Szóval inkább csak rajtunk múlik, melyik a szimpatikusabb megoldás.

Hogy készül a tökéletes savanyított káposzta?

A fejes káposztát gyalun csíkokra vágják, sózva, fűszerezve nagy edényekbe, tradicionálisan fa, újabban műanyag hordókba rakják. Töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak. Gyakoribb ízesítője a karikázott vöröshagyma, köménymag, egész fekete bors, mustármag, apró erős paprika, babérlevél, torma, karikázott birsalma. Levegő kiszorításával (tömörítés) a rászorított fedél alatt erjedésnek indul.

Mikor az erjedés megindult, a káposzta levet ereszt, felhabzik, a tetejére gyűlő habot víz hozzáadásával eltávolítják. Gyors savanyítása (régen): a fejeket felaprították, kisebb edénybe téve vízzel felöntötték, az erjedést kovásszal, vagy kenyérdarabbal indították. Az erjedés befejeztével ételek alapanyagául szolgál, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas (így megmarad a C-vitamin tartalma).

Ez pedig az elronthatatlan recept:

Hozzávalók:

  • 4 közepes káposzta
  • 4 evőkanál só
  • 15 szem fekete bors
  • 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • 4 db babérlevél
  • 2 evőkanál joghurt
  • 6 dl víz

Elkészítés:

A káposztát gyaluljuk le, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percet, hogy jól összeszottyadjon. Amint kieresztette a levét, utána jöhet a munka. Kb. 4 fej káposzta fér 3,5 literes befőttesüvegbe. A káposztát pakolgassuk kis adagokban a befőttesüvegbe, és erősen nyomkodjuk le minden réteget. Fontos, hogy minden réteget szórjunk meg egy kis köménnyel, és tegyünk egész borsot is hozzá. A só adagolása ízlés dolga, vigyázzunk, ne sózzuk azért el. Babérlevelet is dobáljunk bele az üvegbe. Miután készen vagyunk a gyömöszkeléssel (fontos, hogy a levegőt jól kiütögessük), öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi a káposztát teljesen. A tetejére tegyünk joghurtot, és szorítsuk le a káposztát. Nem szabad a káposztának kilógnia soha a vízből, mert akkor megromlik, bepenészesedik. A joghurt elvégzi a dolgát, pár hét alatt nyoma sem lesz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

káposzta

savanyú káposzta

savanyú káposzta készítése

árak

káposzta árak