Minden konyhában ott ez a zöldség, így mégis alig fogyasztjuk: lekvárja igazi csodaszer télre

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Minden konyhában ott ez a zöldség, így mégis alig fogyasztjuk: lekvárja igazi csodaszer télre

A hagyma a magyar konyha elengedhetetlen zöldségféléje, a legtöbb magyaros étel alapanyaga. Ugyanakkor ennél jóval több van a csípős ízű, könnyfakasztó zöldségben. A vörös héjú kicsit erősebb lila héjú, édeskésebb fajtájánál, de mindkettő a vöröshagymák családját gyarapítja botanikailag. Most megmutatjuk, hogyan készíthetünk lekvárt belőle otthon könnyedén, amit aztán olcsó vacsorának is elfogyaszthatunk. Jótékony hatását a népi gyógyászat régóta ismeri és használja, ilyenkor, ősszel nekünk is érdemes betáraznunk pár üveggel a finom és gyógyító csemegéből. 

Egyre kevesebb vöröshagyma terem itthon

A KSH adatai azt jelzik, hogy az elmúlt években csökkent a vöröshagyma termőterülete itthon. A termés az utóbbi öt évben 39 és 55 ezer tonna között mozgott. 2021-ben 7 százalékkal kevesebb (50,2 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. A szakértők az aszály miatt 2022-ben a tavalyinál kevesebb termésre számítottak.

A KSH legfrisebb adatai szerint Magyarország 2022 első hét hónapjában 8 százalékkal kevesebb – 12,6 ezer tonna – vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Hollandia 40 százalékkal (2,23 ezer tonna), Szlovákia 8 százalékkal (3,01 ezer tonna), Ausztria 25 százalékkal (2,48 ezer tonna) kevesebb vörös-hagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Németországból 59 százalékkal több, 3,01 ezer tonna vörös-hagyma érkezett. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 92 százalékkal 322 tonnára nőtt a kivitel, amelynek 60 százaléka Romániába került.

Ennyi minden miatt kiváló a vöröshagyma

A Liliaceae család Allium nemzetségébe tartoznak a hagymafélék. A "vöröshagyma" fajtanév, de ennek is számos változata van, amelyek egy része még csak nem is vörös, hiszen ismerünk például "makói fehér", "fertődi ezüstfehér", "tétényi rubin" (lila) fajtákat is. Ez a nagy tápértékű fűszernövény- illetve zöldségféle Közép-Ázsiából került Magyarországra. Ősidők óta használatos világszerte. Csípős ízét és illatát allilszulfid vegyületek okozzák.

Készítsünk belőle teát

Nyákoldó tulajdonsága miatt asztmaellenes hatású. Köhögés ellen a száraz takaróleveleiből készíthetünk teát. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását.

Hagymatea egész fej hagymából

Vegyünk 1 fej vöröshagymát, és egészben, fél liter vizet hozzáadva, tegyük fel főni. Főzzük legalább fél óráig (ha elfő a víz, pótoljuk), majd ha kissé lehűlt, fogyaszthatjuk is. Ízlés szerint mézet adhatunk hozzá.

Hagymatea száraz levelekből

Pirítsunk meg enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanál), öntsük fel fél liter vízzel, majd dobjuk bele 2 hagyma külső héját, forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni negyed órán át.

Lekvár vöröshagymából, kiváló vitaminforrás őszre, télre

Hozzávalók

  • 1,2 kg vöröshagyma
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1,5 dl víz

Elkészítés

Tisztítsuk meg a vöröshagymát, majd szeleteljük fel. Tegyük egy tetszés szerinti serpenyőbe, lábasba, öntsük fel a vízzel, fűszerezzük, és pároljuk össze az egészet, míg szépen megbarnul. Utána tegyük előkészített, fertőtlenített üvegekbe. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, dunsztoljuk hagyományosan, ha ez nem fontos, tegyük a hűtőszekrénybe, és tároljuk ott. Felbontás után mindenképp tároljuk hűtőben.

Kiválóan illik húsok mellé, de köreteket is feldobhatunk vele, vagy fogyaszthatjuk pirítósra kenve, egy finom teával akár reggelire vagy vacsorára is.

Íme a videó:

@ilonaczovek Hagymalekvár, ahogyan én készítem ? hozzávalókat a videó végén találjátok #hagymalekvár #voroshagyma #edessavanyu #lekvar #onion #onionjam #enkeszitettem #madebyme #otthonfozok #fozok #fozes #cooking #homemade #fy #fyp #foryou #foryoupage ♬ Original Sound - Unknown

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vöröshagyma

hagymalekvár

hagymatea

recept

tiktok-videó