Hatalmas lakomával várnak a vidéki éttermek: ennyibe kerül egy fejedelmi bárány vacsora

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas lakomával várnak a vidéki éttermek: ennyibe kerül egy fejedelmi bárány vacsora

A kulináris világ egyik titokzatos és univerzális gyöngyszeme, melyet csak kevesen ismernek igazán: a bárány- és a juhhús. Ahogy arról korábban a HelloVidék is beszámolt, a korábbi évek, valamint a tavaszi esemény sikerét követően az őszi Bárány Napok alkalmával szeptember 29-30. között ismét egyedülálló gasztronómiai élményben részesülhetnek az érdeklődők, melynek középpontjában a bárányhúsos ételek fogyasztása áll, miközben az egészséges táplálkozás előnyeit is élvezhetik. De mennyibe kerül idén egy felejthetetlen bárányvacsora? Ennek jártunk most utána.

Nézzünk rá kicsit az ágazat helyzetére

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Bizottság adatközlése nyomán arról számolt be, hogy az Európai Unióban a harmincnegyedik héten mind a nehéz, mind pedig a könnyű bárányár esetében emelkedés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest. A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2023. augusztus 27-én végződő 34. héten 705,8 euró volt 100 kilogramm vágott testtömegre vetítve, a könnyű bárány átlagára pedig 711,3 euró volt.

A nehéz bárányár tekintetében 0,5%-os, a könnyű bárányár tekintetében pedig 3,0%-os emelkedés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest. A 34. héten a nehéz bárányár -1,0%-kal alacsonyabb, a könnyű bárányár pedig 3,8%-kal magasabb volt az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva.

Az előző év hasonló időszakában rögzített értéktől a nehéz bárány ár -0,6%-kal maradt el, a könnyű bárány ár pedig 1,5%-kal haladta meg. A 34. héten a nehéz bárány árak tekintetében Portugáliában 11,5%-os, Romániában 4,4%-os, Horvátországban 3,4%-os, Spanyolországban 3,3%-os, Olaszországban 0,9%-os, Írországban 0,7%-os emelkedés, Szlovéniában -5,1%-os, Franciaországban pedig -0,2%-os mérséklődés volt tapasztalható az előző heti árakhoz képest. A 34. héten a nehéz bárány árak tekintetében Hollandiára vonatkozóan adat ismételten nem áll rendelkezésre.

Népszerűsíteni kell a magyar termékeket

A Juh Terméktanács és spanyol testvérszervezetének (Interovic - La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) kitűzött célja a juhhús újrapozícionálása és fogyasztásának népszerűsítése. Ennek érdekében immáron a hatodik éve, évente két alkalommal meghirdetett európai uniós támogatású Bárány Napokkal csábítják ennek az egészséges, a magyar gasztronómiában fontos szerepet betöltő és mindemellett felettébb ínycsiklandó húsfajtának a fogyasztására az érdeklődőket.

Az eseménysorozat évről évre egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban. Az idei évben, a tavaszi és az őszi esemény alkalmával egyaránt, országszerte félszáz étterem csatlakozott a Bárány Napokhoz. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg, és valódi kulináris kalandban legyen részük.

A Bárány Napok programsorozat kiváló alkalmat nyújt a juh- és bárányhús termékek jó megítélésének növelésére, jelentőségük és pozitív hatásaik ismertetésére. Mindemellett azok is élvezetik a húsfajta különleges ízvilágát és tápanyagokban gazdag jellegét, akik korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem kóstoltak még ilyen jellegű ételeket.

Fontos, hogy az emberek megismerjék a húsféleség előállítási módjának előnyeit, hiszen a bárány-és a juhhús az egyik legsokoldalúbb húsféle, amely nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Olyan állatoktól származik, amelyek szoros kapcsolatban állnak a természettel, szabad levegőn, a környezetükkel összhangban nevelkednek. Mindez különleges ízvilágot kölcsönöz a fehérjében, vitaminokban és áványi anyagokban gazdag húsuknak. Az állatokból készült termékek előállításának teljes folyamata fenntartható, természetes és környezetkímélő, mindemellett elkészítésük is igazán egyszerű.

Mennyibe kerül egy bárányvacsora?

A kampányban résztvevő éttermek teljes névsorát itt találjuk, viszont, hogy egy képet kapjunk az árakról, megnéztünk néhány vidéki top éttermet, mire számíthatunk. Ennek alapján azt látjuk, hogy

  • Az Akasztói Horgászpark és Halászcsárda kínálatában a Juhászok kincse nevű bárány étel ára helyben fogyasztva 5480 Ft, elvitelre 6140 Ft.
  • A szegedi Classic Grillben a Bárány Macedón módra ára 5390 Ft.
  • A Dunakeszi Koliba Chopok étteremben a Bográcsos báránygulyás ára 2890 Ft, a Báránysült, savanyú káposztás sztrapacskával, tejföllel 5290 Ft, a Háromszemélyes Liptói tál, amiben van báránysült is, 17 990 Ft.

Ha megnézzük, az árak igen borsosak, de egyszer egy évben, vagy különleges alkalmakkor rászánhatjuk magunkat, ennek a remek húsnak a fogyasztására. Hogy hol ehetünk még bárányhúsos ételeket? Részt vesznek az akcióban a közeledben található éttermek? Erről több tájékoztatást és az éttermek teljes listáját ide kattintva találod.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bárányvacsora

bárányhús

bárányhús fogyasztás

bárány ételek

vidéki éttermek

vidéki éttermek kínálata