Ezzel a zseniális, házi trükkel csodát művelhetünk a kertünkben: mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Ezzel a zseniális, házi trükkel csodát művelhetünk a kertünkben: mutatjuk a részleteket

A fenntartható kertészkedés egyik fontos gondolata lehet az újrahasznosítás, ezért érdemes törekedni arra, hogy minél kevesebb szerves anyag hagyja el a kertünket, és igyekezzünk mindent újra felhasználni.

Akinek a kertjében lombos fák adják az árnyékot, vagy gyümölcsfák az édes termésüket, annak ősszel a lehullott leveleket össze kell gyűjtenie. A gyepes területeken nem maradhat nagy mennyiségű falevél, mert az tönkreteheti a gyepet. Az összegyűjtött falevél egy részét nyugodtan hagyjuk a sövények, cserjefoltok alatt, a másik részéből pedig készítsünk levélkomposztot - hívja fel a figyelmet a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Mint írják, az avar elbomlását követően létrejött szerves mulcs az ágyások talajára terítve vagy kissé bekapálva javítja a talaj tápanyagtartalamát és vízáteresztő képességét. Ezzel segítjük a növények fejlődését, egészségét.

A szervezet szerint nagyon egyszerűen készíthetünk levélkomposztálót, amibe elhelyezhetjük az összegyűjtött leveleket. Ehhez az kell, hogy szúrjunk a földbe négy fakarót úgy, hogy nagyjából négyzet alakot kapjunk. Vegyük körbe a karókat csirkehálóval, melynek magassága lehet 1 méter, vagy akár annál magasabb, ha sok a falevél. Levélkomposztot, ha kevés a levél, fekete műanyagzsákokban is készíthetünk.

Tegyük tele a zsákokat levéllel, zárjuk le, majd vigyük árnyékos helyre. Egy-két év alatt a morzsalékos anyagból komposzt jön létre. A zsákok alján vágjunk néhány kisebb lyukat, hogy a zsákba kerülő víz elfolyhasson. A zsák általában újra felhasználható a következő évben

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gasztro

kertészkedés

komposzt