Drága lesz az idei karácsonyi sütemény: zsebbenyúlós áron adják a diót, mákot

HelloVidék   
  Megosztom
Drága lesz az idei karácsonyi sütemény: zsebbenyúlós áron adják a diót, mákot

Az már biztos, hogy idén is borsos áron kerülhet dió a vásárlók kosarába. A karácsonyi sütemények kedvelt alapanyagáért kilónként akár több mint négyezer forintot is kérhetnek a boltokban, piacokon. Az áremelkedés hátterében pedig két dolog áll: az egyik a dióburok-fúrólégy kártétele, a másik a termeléshez kapcsolódó költségek emelkedése. Persze a dión kívül más is kerül a süteményekbe, mint például a magyarok másik nagy kedvence, a mák. Éppen ezért cikkünkben annak jártunk most utána, hogy alakulnak ezen termékek árai az ünnepek előtt.

Jó termést zártak a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépést vártak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerint a piaci viszonyok ugyanakkor nem ilyen kedvezőek. A tengerentúli dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru. A termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése és a művelési rendszerek korszerűsítése.

Hogy alakult a termés?

Somogyban mintegy 618 hektáron foglalkoznak diótermesztéssel. Az első tapasztalatok szerint a gyümölcsméret, a beltartalom (kitelt gerezdek) és a színeződés (szép világosbarna) is jónak mondható. A sok eső azonban egyben növényvédelmi problémákat is okozott. A dióburok-fúrólégy nagyüzemi körülmények között nem okozott gondot, de a baktériumos fertőzésekkel meg kellett küzdeni, amiben az egyre szűkülő szerválaszték sem segítette a termelők munkáját.

A hazai 9408 hektáros diótermő terület csaknem fele Szabolcsban található (4489 ha). A tavaszi fagyok megkímélték a szabolcsi ültetvényeket és a dióburok-fúrólégy sem okozott kárt az árutermelő ültetvényeken. A bakteriális betegségek a sok csapadék miatt jelen voltak ugyan, de fegyelmezett növényvédelemmel kivédhetőnek bizonyultak. A gyümölcsméret kedvezően alakul, különösen a tavalyi apróbb termést követően.

Vas vármegyében összesen 277 ha dióültetvényt tartanak számom, a tavaszi fagyok ott sem okoztak gondot ebben az évben. A csapadékos tavasz és nyár miatt szépen ki tudtak telni a termések a csonthéj kialakulásáig. Így amellett, hogy rengeteg dió volt a fákon, a méretük is nagynak mondható. Mivel ebben a vármegyében szervezett növényvédelemmel úrrá tudtak lenni a bakteriális fertőzéseken, ezért nagyüzemi körülmények között is kiváló termést vártak. A szórványdiósokban nem ilyen fényes a helyzet, a sok csapadék miatt a Xanthomonas és a dióburok-fúrólégy befeketítette a diót.

Mit mutatnak a piaci viszonyok?

Miközben az idei terméssel elégedettek lehetnek a gazdák, a piaci viszonyok korántsem alakulnak kedvezően. Az ismeretlen eredetű és megkérdőjelezhető minőségű ukrán és moldáv dióbél komoly gondot jelent a hazai termelőknek.

A nyers héjas dió, valamint a szárított, osztályozott héjas dió termelői ára nagyot esett az elmúlt két évben. A minőségi alapú megkülönböztethetőség elérése ugyanakkor jelentősen javíthatna a hazai termék elismertségén, és építené a fogyasztói bizalmat is.

A dióbél mellett héjas dióval is találkozhatnak a fogyasztók. A nagy áruházláncok pultjain szinte egész évben megtalálható a csonthéjas gyümölcs. Az európai áruházláncokba május óta érkezik a chilei és ausztrál héjas dió, november végén pedig a kaliforniai dió színesíti a kínálatot, de időről-időre megjelennek kínai tételek is az európai kiskereskedelmi láncokban.

A NAK és a FruitVeB szerint komoly fenyegetést jelent az európai piacok szűkülése a tengerentúli versenytársak megjelenése miatt, akik ráadásul nagyon gyorsan, az utóbbi 10-15 évben fejlesztették fel európai eladásaikat. Míg korábban az európai láncoknál voltak olyan tenderkiírások, amelyek kifejezetten magyar dió beszerzését irányozták elő – részben jó minősége, részben előnyös szezonalitása miatt –, ennek azonban mára nincs nyoma a kereskedőknél.

A chilei és az ausztrál dió kiszorította a magyar terményt az áruházláncokból. Ennek oka, hogy a magyar dió elveszítette versenyképességét a szintén korán a piacra érkező chilei és ausztrál dióval szemben. Ez pedig nemcsak a külföldi boltokra, hanem a hazánkban működő üzletláncokra is igaz

- írta meg a NAK.

Hozzátették, a versenyképességünk javítása érdekében rövid időn belül jelentősen, hektáronként 4 tonnára kellene emelni a hazai nagyüzemi termésátlagokat. A termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése, a művelési rendszer korszerűsítése, elsősorban jobban kezelhető koronaforma kialakítása, mellyel a növényvédelem problémái az egyébként jellemző sűrű koronában problémamentesen megoldható. A kisebb koronaforma és a rendszeres metszés a termőrészek megújulását is folyamatossá teszi, mellyel a diósokra szintén jellemző felkopaszodás, és a termőrészek elöregedése is mérsékelhető.

A termelők nagyon hasznosnak tartják az ültetvénytelepítési, öntözési és a gépbeszerzési támogatásokat, amelyek az előző években sokat segítettek a magas színvonalon termelni szándékozó gazdáknak az ültetvények modernizálásában, valamint a postharvest és termék-előkészítési műveletek gépesítésében.

Mire számíthatunk az árak tekintetében?

Mivel a dió kedvelt sütemény alapanyagnak számít a magyar családok körében, így annak is utána néztünk, hogy alakultak az árak az elmúlt időszakban. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai alapján, az összehasonlítás kedvéért megnéztük a budapesti árakat is. Ennek alapján azt láthatjuk, hogy:

  • a Budapesti fogyasztói piacokon a tisztított dió ára 4480-4500 Ft/kg áron kapható.
  • A Budapesti Nagybani Piacon a tisztított dió ára pedig 3100 Ft/kg.

Nem álltunk meg itt, hiszen megnéztük a vidéki piacok kínálatát is, melyhez szintén az AKI PÁIR adatait böngésztük át. Ennek alapján azt látjuk,

  • a vidéki fogyasztói piacokon is borsos áron mérik a tisztított dióbelet. Kilóját 3800-4600 forintért kínálják.
  • A vidéki nagybani piacok már jóval olcsóbb megoldásnak bizonyulnak: itt 2800-3200 Ft/kg áron mérik a dióbelet.

Az áruházláncokban is kapható már a dió

Hogy pontosabb képet kapjunk, az áruházak online kínálatát is megnéztük, mire számíthat, aki mostanában készítene süteményt a dióból. Ennek alapján azt láthatjuk,

  • hogy a Tesco online polcain a csomagolt, cukrozott darált diót 1049 forintért vehetjük meg, a csomagolt dióbelet pedig 1819 forintért.
  • Az Auchan online kínálatában a csomagolt, cukrozott darált diót 979-999 forintért vehetjük meg, a csomagolt dióbelet 1139 forintért,
  • A ALDI online shopjában a héjas dió 2879 Ft /kg, a csomagos dióbél ára 1379 Ft.
  • A Lidl online katalógusa szerint a csomagolt dióbelet 1199 forintért vehetjük meg.

Az áruházakban, az árakat nézve vehetünk olcsóbban diót, de számítsunk arra, hogy a zacskós, csomagolt kiszerelések legtöbbször 200, 250 vagy 500 grammosak. Ennek mentén érdemes az árakat nézni és kalkulálni.

Mi kerülhet még a süteménybe?

Ha megnézzük még milyen alapanyagot tesznek még a magyarok a sütemények javába, akkor láthatjuk, hogy stabil és igen előkelő pozíciója van a listán a máknak és a belőle készült főételeknek, desszerteknek. Egész évben helye van az asztalon, akár palacsintába tekerve, akár hosszúmetélttel tálalva, karácsonykor viszont még különlegesebb szerepet kap: hagyományos ünnepi süteményünk, a bejgli egyik legnépszerűbb tölteléke. Azonban, hogy a mák iránti vonzalmunkat ne árnyékolják be kellemetlen ízélmények, érdemes körültekintően megválasztanunk, honnan szerezzük be.

Árát tekintve az láthatjuk, hogy

  • a vidéki fogyasztói piacokon a mákot 2200 Ft/kg áron adják,
  • a vidéki nagybani piacokon pedig1300-1700 Ft/kg.

Természetesen ezt is megnéztük összehasonlításban, ennek fejében

  • a budapesti fogyasztói piacokon kicsit drágábban, 2800-3500 Ft/kg áron vehetünk mákot,
  • a fővárosi nagybani piacon pedig 3100 forintért juthatunk kilójához.

Az áruházak polcain is megtaláljuk a mákot:

  • a Tesco online kínálatában a cukrozott, őrült mák ára 659 forint, a sima darált mák ára 729 forint, a sima mák ára pedig 469 forint.
  • A Lidl kínálatában a zacskós, darált mák ára 719 forint.
  • Az Auchan webshopjában étkezési mákot 599 forintért vehetünk, úgynevezett máktölteléket pedig 619 forintért vehetün.
  • Az ALDI kínálatában darált zacskós, darált mákot 829 forintért vehetünk.

Ahogy a dió, úgy a mák esetében is olcsóbbnak tűnhet áruházban megvenni a mákot. De ki kell emelni, hogy a zacskós, csomagos kiszerelésen nem egy kilót jeleznek, csupán 200, 250 grammos kiszereléseket. Így mákos sütemény készítése előtt is ezzel kell számolnunk!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mák

dió

árak

körkép