Több ezer forintért veszik ezt a kávét: erre szórják pénzüket a tehetős vidéki magyarok?

HelloVidék   
  Megosztom
Több ezer forintért veszik ezt a kávét: erre szórják pénzüket a tehetős vidéki magyarok?

A “gombás kávé” az egyik legújabb trend, ami világhódító útjára indult. A különleges ital fogyasztói szerint pozitív hatásai között szerepel, hogy segít a koncentrációban, csökkenti a stresszt és küzd a nem kívánt puffadás ellen. De valóban ennyire különleges? Tényleg jótékony hatással van szervezetünkre? Most ezeket a kérdéseket próbáltuk megválaszolni, illetve kideríteni, érdemes-e pénzt költeni erre a divatos kávékeverékre.

Mi az a gombás kávé?

A gombás kávé, vagy elterjedtebb nevén ganoderma kávé, olyan ital, amely gombákat tartalmaz, amelyek szárításon, extraháláson és őrlésen mentek keresztül

- mondta el Jessica Cording, regisztrált dietetikus az EatingWell magazinnak. Hozzátette, porított gomba keveréket őrölt kávéval kombinálják, hogy olyan főzetet készítsenek, amely gyakran alacsonyabb koffeintartalmú, mint a hagyományos kávé. A gombás kávét gyakran instant kávéként, tejeskávékeverékként és kapszulás formában árulják.

Néhány gyakran használt gomba:

  • Chaga gomba
  • Cordyceps ( kínai hernyógomba)
  • Oroszlánsörény (süngomba)
  • Reishi (pecsétviasz, ganoderma gomba)
  • Shiitake

Hogyan készül?

A gombás kávé porított gombával kezdődik. A zöldség szárítási, extrahálási és őrlési folyamaton megy keresztül, így por keletkezik belőle, amelyet ezután őrölt kávéval kevernek össze, általában 50-50 arányban. Egyes rajongók szerint egyszerű a saját gombás kávé elkészítése otthon. Nem kell más, mint egy gombás kávé kivonat és egy kis kávé. A gombaport belekeverjük a kávéba, és az eredmény hasonló a zacskós keverékekhez.

Mennyibe kerül ez a kávé?

Az interneten különböző webshopokban, drogériák kínálatában már kapható Magyarországon is. Nézzük is meg, mennyiért juthatunk hozzá!

Először is nézzük meg, por formában milyen gombák kaphatók és mennyiért:

  • az Organiqa oldaláról 3990 forintért rendelhetünk ganoderma 125 grammos kiszerelést,
  • a Bio-barát oldaláról 4990 forintért vehetünk reishi port 125 grammos kiszerelésben,
  • a FutuNatura oldalról 6790 forintért rendelhetük süngomba (oroszlánsörény gomba) port 100 grammos kiszerelésben,
  • a GymBeam oldaláról 4090 forintért vehetünk 1 kg reishi port.

Most pedig nézzük meg, mennyibe kerül a kész termék, vagyis a különböző kávékeverékek ára:

  • A DM oldalán az instant kávé italpor Ganodermával 3199 Ft,
  • A Cosmeterie oldalán gombás kávéválogatást találunk 6208 forintért,
  • A Naturreform oldalán 2999 forintért vehetjük meg a reishi kávékeveréket.

Ha megnézzük, nem csak a kész verzió számít zsebbenyúlósnak, de az is, ha mi magunk akarjuk otthon elkészíteni. Éppen ezért érdemes a kész csomagolások között kutatni, és azt kipróbálni, hiszen nem is biztos, hogy kedvelni fogjuk ennek a különleges kávénak az ízét.

Csak óvatosan! Valóban ennyire egészséges?

Míg a gombakávé jótékony tulajdonságai, köztük az adaptogének felkeltették a figyelmet, korlátozott számú tudományos kutatás foglalkozik a gyomor-bélrendszer egészségére, különösen a puffadásra gyakorolt hatásával

- mond el a lapnak Michelle Pearlman, a Prime Institute vezérigazgatója és társalapítója. Ezenkívül Pearlman kijelenti, hogy bizonyos gombákat magas FODMAP-tartalmú élelmiszereknek tekintenek, amelyek szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek egyes embereknél hozzájárulhatnak a gáztermeléshez.

A gombák poliszacharidokat tartalmaznak, amelyek valóban hozzájárulhatnak a puffadáshoz az IBS-ben szenvedőknél, akik érzékenyek erre az élelmiszercsoportra

- tette hozzá Aja McCutchen, az Atlanta Gastroenterology Associates gasztroenterológusa.

Más szóval, az az állítás, hogy a gombakávé csökkenti a puffadást, vadul túlzó és többnyire anekdotikus. Ennek ellenére a szakemberek azt mondják, hogy a kávé serkentheti a bélmozgást és enyhítheti a puffadást egyeseknél, de külön felhívták arra a figyelmet, hogy ez nem csak a gombás kávéra jellemző!

A CoffeService egy cikkében például arra is felhívja a figyelmet, hogy bizony rengeteg időre és kutatásra van szükség, hogy egy ilyen különleges kávéra valóban kijelenthető legyen, hogy egészséges, illetve jótékony hatással van a szervezetünkre. Mint írják:

Ezek a fantasztikus gombák sok lehetséges, többnyire azonban nem bizonyított egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Sőt, van jellegzetes ízük is. Vannak, akik szeretik, vannak, akik nem bírják elviselni. Ahhoz, hogy valami zöld utat kapjon a hosszú távú emberi fogyasztásra, sok éven át átfogó kutatást kell végezni. A Ganoderma kávé például jelenleg nem rendelkezik bizonyítható előnyökkel, a Ganoderma kávé fogyasztásának hosszú távú hatásai ismeretlenek. Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy a Ganoderma biztonságos-e emberi fogyasztásra éveken vagy évtizedeken keresztül, és nincs elegendő bizonyíték az egészségre vonatkozó állítások alátámasztására, amelyek indokolnák az esetlegesen felmerülő ismeretlen kockázatok vállalását, így mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt bármilyen fent javasolt gombát tenne bárki a kávéjába, annak felhasználásáról és egészségügyi hatásairól mindenképpen előzetesen szakértőtől, részletesen tájékozódjon! Különösen fontos minden élelmiszernél a biztos forrás, tehát a megbízható forrásból való beszerzés. Így a kávénál is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávéfogyasztás

kávé jótékony hatása

gomba kávé

ganoderma kávé

kávés gomba

gombafogyasztás