Olyat lépett a vidéki iskola, ami még nem volt Magyarországon: svédasztalos menzát vezettek be

HelloVidék   
  Megosztom
Olyat lépett a vidéki iskola, ami még nem volt Magyarországon: svédasztalos menzát vezettek be

Egy hete vezették be a szabadszedéses menzát Zalaszentgróton az iskolai közétkeztetéseben, elsőként a Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A felső tagozatos diákok már kipróbálhatták az újítást, mely február 21-től az alsó tagozatosok számára is elérhető lesz - írja a zaol.hu.

Ahogy a portál írja, a szabadszedéses menza nem csupán az ételpazarlás csökkentésében fontos – mely Magyarországon a közétkeztetésben keletkező ételhulladék közel 30%-át teszi ki –, hanem lehetőséget teremt a diákok számára, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, mennyi ételt vesznek a tányéraikra, ezzel elősegítve a tudatos fogyasztást és csökkentve az ételhulladékot.

A tapasztalatokról Facebook-posztban számolt be a polgármester:

A gyerekek nagyon ügyesen alkalmazkodtak az új rendszerhez és követik a szabályait. Többet esznek jobb keddvel, ők döntenek és mivel annyit szednek, amit el is kell fogyasztaniuk, üres tányérokat kérünk vissza. Az ételmaradék mennyisége lecsökkent teljesen. (eddigi 10 l körüli 1 l lett átlagosan) Az étel a megrendeltek alapján tökéletesen elég volt és mindenkinek jutott, annak, aki kevesebbet evett volna kevesebbet mert, és az aki többet evett volna többet mert.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaszentgrót

gimnázium

általános iskola

étkeztetés

szabadszedéses menza

svédasztalos menza