Olyat lépett a vidéki iskola, ami még nem volt Magyarországon: svédasztalos menzát vezettek be

HelloVidék   
  Megosztom
Olyat lépett a vidéki iskola, ami még nem volt Magyarországon: svédasztalos menzát vezettek be

Egy hete vezették be a szabadszedéses menzát Zalaszentgróton az iskolai közétkeztetéseben, elsőként a Deák Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban. A felső tagozatos diákok már kipróbálhatták az újítást, mely február 21-től az alsó tagozatosok számára is elérhető lesz - írja a zaol.hu.

Ahogy a portál írja, a szabadszedéses menza nem csupán az ételpazarlás csökkentésében fontos – mely Magyarországon a közétkeztetésben keletkező ételhulladék közel 30%-át teszi ki –, hanem lehetőséget teremt a diákok számára, hogy felelősségteljesen döntsenek arról, mennyi ételt vesznek a tányéraikra, ezzel elősegítve a tudatos fogyasztást és csökkentve az ételhulladékot.

A tapasztalatokról Facebook-posztban számolt be a polgármester:

A gyerekek nagyon ügyesen alkalmazkodtak az új rendszerhez és követik a szabályait. Többet esznek jobb keddvel, ők döntenek és mivel annyit szednek, amit el is kell fogyasztaniuk, üres tányérokat kérünk vissza. Az ételmaradék mennyisége lecsökkent teljesen. (eddigi 10 l körüli 1 l lett átlagosan) Az étel a megrendeltek alapján tökéletesen elég volt és mindenkinek jutott, annak, aki kevesebbet evett volna kevesebbet mert, és az aki többet evett volna többet mert.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zalaszentgrót

gimnázium

általános iskola

étkeztetés

szabadszedéses menza

svédasztalos menza