Fillérekből elkészül az ízletes házi vaj: de nagyon nem mindegy, mire használod

HelloVidék   
  Megosztom
Fillérekből elkészül az ízletes házi vaj: de nagyon nem mindegy, mire használod

Vajat többféle állat tejéből lehet előállítani, hazánkban elsősorban a tehéntej a jellemző. Egy kilogramm vaj elkészítéséhez mintegy 21 liter tejre van szükség, hiszen a vaj kizárólag tejből és/vagy tejszínből készül. Persze adhatók hozzá adalékanyagok (például színezékként béta-karotin), de csak akkor, ha ezek nem a tej bármely alkotóelemének teljes vagy részleges helyettesítését szolgálják. Ha te sem szívesen böngészed az alapanyaglistát, viszont szereted a vajat, akkor érdemes megpróbálni otthon elkészíteni. Elsőre talán azt gondolod, hogy bonyolult, vagy szinte lehetetlen, de most mutatunk egy receptet, amely alapján pillanatok alatt az asztalon lehet a krémes, lágy, saját készítésű házi vajad.

Hullámvasúton a vaj ára

Ahogy arról a Portfolio januári cikkében írt, az elmúlt egy év alatt leginkább a cukor (42,1%), a csokoládé és kakaó (17,2%), az alkoholmentes üdítőitalok (16,1%), valamint a kávé (14,1%) ára emelkedett. Az élelmiszereken belül a tojás ára 18,1, a liszté 17,8, a sajté 15,5, a vaj és vajkrémé 14,5, a száraztésztáé 11, a tejé 10,3%-kal csökkent. Hozzáteszik, egy hónap alatt a cukor 4,1, a liszt 2,3, a baromfihús 1,7, a margarin 1,3, a sajt 1,1%-kal kevesebbe, míg a friss zöldség 11,1, a tej 1, a vaj és vajkrém 0,8%-kal többe került.

Valóban megéri a házi vaj az erőfeszítést?

Mivel manapság mindannyian őrülten elfoglaltak vagyunk, a friss vaj kézzel történő elkészítése lehetetlen feladatnak tűnik, amikor bármikor beszerezhetjük a boltban. Szóval felmerül a kérdés: megéri otthon elkészíteni? A válasz egyszerű: igen! A friss vaj elkészítése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy úgy érezzük, valami csodálatosat alkotottunk, szinte a semmiből.

A sima vaj egy összetevőből áll, a tejszínhabból származó "szilárd anyagból". Ez elsőre furcsán hangzik, de elmagyarázzuk! Ha a tejszínt habveréssel, rázással vagy turmixolással kevergetni kezdjük, a szilárd anyag és a folyadék végül kettéválik, így kapjuk meg a vajat és az írót.

De, ami még fontosabb: mi a különbség a házi és a bolti között? A házi vaj textúrája lágyabb, krémesebb, mint a hagyományos bolti vaj. És persze tudjuk pontosan hogyan és miből készült. Ha akarjuk extrázhatjuk is, hiszen a kapott vajunkat felturbózhatjuk fűszernövényekkel, extra sóval, további fűszerekkel is.

Nem mindegy, mire használjuk a házi vajat

Bizony nem mindegy, mivel esszük, hogyan fogyasszuk a házi vajat. A vaj számos kedvenc recept kulcsfontosságú összetevője, így a lehetőségek végtelenek. A házi vajat azonban leginkább kenésre vagy befejező összetevőként, például tésztaételhez adjuk, nem pedig sütéshez. Ennek az az oka, hogy a boltban vásárolt vaj sűrűbb, töményebb állagú, és a sütéshez az állag bizony nagyon fontos. Például a házi vajból nem túl jó süteményt sütni mert vizesebb állaga lehet.

Most pedig mutatunk egy egyszerű receptet, amit követve, szuper házi vajat tudunk készíteni:

@arkih.melinda Házi VAJ készítés @Árki H Melinda és turmix az íróból! #motivation ♬ BORN FOR THIS - Foxxi

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

házi vaj

házi vaj készítés