Az év fagylaltja 2024: 130-féle nyalánkság közül ez lett a kecskeméti verseny győztese

HelloVidék   
  Megosztom
Az év fagylaltja 2024: 130-féle nyalánkság közül ez lett a kecskeméti verseny győztese

Idén már 26. alkalommal rendezték meg az Év Fagylaltja versenyt, amit mindig legalább akkora érdeklődés övez, mint az ország tortájának megválasztását. A szezonindító eseményt ezúttal Kecskeméten tartották, a Magyar Cukrász Ipartestület célja a klasszikus és a hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő év fagylaltja versenyt – áll az ipartestület sajtónyilatkozatában.

A verseny célja a hagyományos, kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

- írták, majd hozzátették, az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a résztvevők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.

Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig. Ezt követően különböző, fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.

Az idei vendéglátó, Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdetettek

A „sárgabarackfagylalt kategóriával” a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.

Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvényEN.

Mint írják, a fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.

A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, a babérlevél, a borókabogyó, a rózsabors, a timutbors, a szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
  • Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO (Vadócz Jenő: Promenád Kávéház, Balatongyörök);
  • Bronzérem: SZERENÁD (Damniczki Balázs: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
    „M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Hozzáadottcukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória

  • Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA (Marsa Éva Heléna: Vanília & Gelarto, Nagykőrös);
  • Ezüstérem: MÁNGÓ (Böröczky-Asztalos Ágnes: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes);
  • Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA (Kovács Roland: Krém Cukrászda, Székesfehérvár);

„Sárgabarack” kategória:

  • Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN (Márton Sándor: Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred);
  • Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓVÁLOGATÁSSAL (Kádár Ferenc: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
  • Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: MÉZES MADZAG (Nagy László: Békás Kft., Budapest);
  • Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
  • Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL) (Rétfalvi Attila: Master Martini Kft., Budapest).

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM);
  • Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET (Horváth Diána: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
  • Bronzérem: VÉRNARANCS (Gangel András: m-Gel Hungary Kft., Budapest).

Különdíjak:

  • Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
  • Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
  • Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK (Pokoraczki Ágnes: Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó);
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

év fagyija

cukrász

verseny