Így spájzolnak be a vasárnapi ebéd után az élelmes magyarok: csinálj te is húsleves-befőttet!

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Így spájzolnak be a vasárnapi ebéd után az élelmes magyarok: csinálj te is húsleves-befőttet!

Elsőre meglepőnek tűnhet az ötlet, hogy húslevest tegyünk el befőttként, de ha jobban belegondolunk, miért is ne spórolhatnánk így is az időnkkel?! A befőttekhez jellemzően a gyümölcsös-édes íz társul, de ott van az ajvár vagy a sós lében eltett csicseriborsó és társaik! A TikTok bugyraiban találtunk rá erre az egyszerű húsleves befőző receptre, amit most meg is osztunk veletek!


 


 

A net világa hozta el számunkra is a megvilágosodást. Épp vasárnap van, a magyar családoknál a kötelező húslevesfőző nap, hát miért is ne álljunk neki nagyban is csinálni?! Ilyenkor, nyár közepén pláne, amikor tele van friss és vitamindús zöldségekkel a kert, amikor a legízletesebb a sárgarépa, a zeller és a karalábé, és épp sikerült egy jóféle házi csirkére vagy marlábszárra szert tennünk. Lehet szeretni vagy sem, de azt senki sem vonja kétségbe, hogy a húsleves minden leves alfája és omegája. Készíthetjük kis és nagy eseményekre, hétvégékre és ünnepekre, gyógyítunk vele náthát és szívfájdalmat. A húsleves adja számos fogásunk alapját is. Ha elteszünk belőle pár üveggel, akkor nem kell minden hétvégén bajlódni a a levesfőzéssel, persze megoldás lehetne a fagyasztás is, de ebben az esetben csak az alaplé tartósítása jöhetne szóba, a főtt zöldségekkel pedig mi legyen?

Itt jön a TikTok-titok, és vele a húsleves-befőtt

Az első és legfontosabb szabály: mivel húsos ételről lesz szó, fokozottan figyeljünk a higiéniára az eltevéskor és a tároláskor is. A TikTok világából hozzuk az ötletet, ami nagyanyáink klasszikus húsleves-receptjeivel is működik. (Itt találtok hozzá egy remek receptet!)

Ahhoz, hogy a legjobb minőségű ételeket kapjuk, fontos, hogy a használt befőttesüvegek teljesen sterilek legyenek, így érdemes forró vízben kifőzni őket használat előtt. Figyeljünk arra is, hogy a tiszta üvegekbe ne kerüljön szennyeződés, ne nyúljunk bele kanállal, és kézzel is csak az oldalát érintsük meg. A befőzéshez tartósítószer sem szükséges, hiszen a száraz dunsztolás során a baktériumok a hő hatására elpusztulnak. A fedők alá tehetünk celofánt, az üvegeket pedig tároljuk hűvös, száraz helyen.

  1. Az első lépés, hogy alaposan sterilizáljuk az üvegeket. Ugyanúgy kell eljárni, mint egyéb esetben, csak ha lehet, még körültekintőbben, hiszen húsos ételek még romlandóbbak. Még a kupakot, a tölcsért és a merőkanalat is érdemes alaposan csírátlanítani.
  2. Amikor a leves minden összetevője megfőtt, a hús és a sárgarépa is kellő mértékben puha, akkor állunk neki a hadműveletnek.
  3. Még valami, ami fontos: a befőttbe tészta nem kerülhet, azt csak frissen, mielőtt fogyasztani szeretnénk, tegyünk bele!
  4. Kicsontozzuk a húsokat, szépen kiadagoljuk az üvegekbe a zöldségekkel együtt, majd melegen töltjük bele a levet. Vigyázzunk arra is, hogy ne legyen túl forró az üveg, nehogy szétcsattanjon. Érdemes a száját letörölni, majd száraz vagy nedves dunszttal tartósítsuk!
  5. Felbontás után legalább 15-20 percig forraljuk az ételt, és kóstoljuk meg, mielőtt tálalnánk, hogy biztosan nem romlott-e meg!

Biztonságos tárolásra is figyeljünk oda!

A befőtteket hűvös, szellős, száraz helyen, napfénytől védve tároljuk. Penészesedő helyiség az üveg penészesedését is okozhatja, a nyirkos levegő pedig a fémfedelek rozsdásodásához vezethet, ami a fedél kilyukadását és az élelmiszer romlását okozhatja. A felbontott házi húslevesbefőttünk is hűtőben javasolt tárolni felnyitásuk után, és lehetőség szerint pár napon belül el kell fogyasztani.

Az elkészítéshez segítségként pedig hozzuk az ötletadó videót:

@ordoglakatkisgazdasag Húsleves befőtt receptje, ahogy én csinálom. #magasbakony #vidékenbénázók #bakony #pénzesgyőr #nyami #jummy #soup #húsleves #recept ♬ Gentle Fact - DJ BAI

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

húsleves. vasárnapi ebéd

befőtt

dunszt

dunsztolás