Ezért dőzsöl most a legtöbb magyar: ilyen hedonizmus is csak egyszer van az évben

Tóth Viktória   
  Megosztom
Ezért dőzsöl most a legtöbb magyar: ilyen hedonizmus is csak egyszer van az évben

A farsangi ünnepkör a nagyböjt előtti, mulatozással, alakoskodással és párválasztási játékokkal töltött időszak, aminek várva várt eseményei a farsangi bál és a mohácsi busójárás. Hogy jöttek létre ezek az izgalmas népi hagyományok, hogyan búcsúztatják a telet Magyarországon és más keresztény országokban? Mi várt azokra a fiatalokra, akik nem találtak párt a farsangi időszakban? A farsangi gasztronómiáról se feledkezzünk meg, ugyanis ebben az időszakban igazán aktuálisak az alkohollal készült, zsíros húsok és az édességek. Eláruljuk, hogyan készül a farsangi hangulathoz tökéletesen passzoló konyakos kacsamell, emellett hoztunk egy izgalmas, már-már rendhagyó fánkot is, ami az „ördögpirula” elnevezésre hallgat.

Az év egyik legvidámabb, népi hagyományokban gazdag időszaka nem más, mint a farsang. Habár a legtöbb népszokást az idő során elhagytuk, a mai napig rendezünk farsangi jelmezes bálokat és fogyasztjuk az időszak kedvelt finomságait, köztük a fánkot. Az ünnep egyik legérdekesebb vonása, hogy annak ellenére, hogy a keresztény országokban ünnepeljük, szinte abszolút nincs egyházi vonatkozása a szokásoknak, ezért egy időben még be is tiltották azt! A farsang a tél temetése mellett a párválasztás és a házasságkötés egyik legmeghatározóbb időszaka volt amit számos játékkal tettek izgalmassá – járjunk utána, mi történt ilyenkor!

Hogyan alakult ki a farsang?

A farsang vízkereszttől (január 6.) húshagyókedd (idén március 1.) éjfélig tart, utána, hamvazószerdától kezdődik a nagyböjt. A farsang szorosan kötődik a keresztény ünnepekhez, de nincs ekkortájt nagyobb vallási rendezvény - ezt az időszakot a népi hagyományok tették valódi ünneppé. Mivel a böjti időszakban tilos volt húst enni és lakodalmat rendezni, a hagyományos báli szezont farsangkor tartották, egyben ekkor búcsúztatták a telet is, ami misztikus tartalommal ruházta fel az ünnepélyt.

A farsang csúcspontja a „farsang farka”, ami farsangvasárnaptól húshagyó keddig tart. Ebben az utolsó három napban szokás álarcos bált, farsangi karnevált rendezni – ekkor tartják például a mohácsi busójárást, vagy a velencei karnevált is. A báli szezon és a táncmulatságok lényege az volt, hogy a hajadon lányok és a legények párra találjanak. Hagyományosan a leányok bokrétát adtak a kiszemelt fiúknak, akik a farsang végén azt színvallásként a kalapjukra tűzték. Ha a táncos, vidám ismerkedés jól alakult, a család örömére eljegyzéssel zárultak a mulatságok.

Annak ellenére, hogy nagyobb egyházi ünnep ilyenkor nincs, ezt az időszakot úgy is hívjuk, hogy a „legendák hava”. Január 22-én van Vince napja, ami a népi kultúrában fontos termésjósló nap: a közmondás úgy tartja „ha megcsordul Vince, teli lesz a pince”. Ha szép, napos idő van ezen a napon, az jó előjel a bortermelők számára. Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja: ha a medve ezen a napon kijön a barlangjából és meglátja az árnyékát, visszabújik aludni, mert még tart a tél. Február 3. Balázs napja: ha ezen a napon a hívek templomba mennek, akkor a pap két összekötött égő gyertyát tart a nyakukhoz és arra kéri Istent, hogy Szent Balázs püspök esedezésére óvja meg őket a torokbajtól.

Ősi és modern farsangi szokások Európában

A télbúcsúztatás messze megelőzi a keresztény hagyományokat: a farsangot az ókori görögországi Dionüszosz-ünnepekkel tartják rokonünnepnek, amik úgyszintén a féktelen mulatozásról szóltak, ráadásul az egyik ünnep nagyjából egybe is esett a farsangi időszakkal. Ekkor a kis Dionüszia volt, amit decemberben, januárban ünnepeltek a falvakban; a vidám mulatságot hangos, álarcos felvonulással kísérték. Az ünnep római megfelelője a Saturnalia, amit a téli napforduló idején tartottak.

Habár az egyház a pogány ünnepeket tudatosan keresztény tartalommal töltötte fel, az ehhez hasonló hagyományok az évszázadok során fennmaradtak, némiképp átalakultak és a farsangi időszakra összpontosultak, a karácsonyi ünnepek és a húsvét közé. Mivel a farsangi mulatságok a középkori hagyományokhoz képest túlságosan buja rendezvények voltak, a 16-17. század során több európai országban is tiltották, mert az egyház ezeket erkölcstelennek vélte.

Az álarcos, jelmezes bálok és a felvonulások mindig az év leginkább várt időszakai voltak, különösen a reneszánsz idején. A legnagyobb farsangi mulatság Európában a velencei karnevál, ami világhírűvé tette a várost – nemhiába, Velence jelképe a mai napig a karneváli maszk. A karnevál megrendezéséről a 11. századra nyúlnak vissza az írásos emlékek, a húshagyókedd a 13. században vált hivatalos egyházi ünneppé, innentől kezdve fonódott össze a két alkalom.

A karneváli szokások Itáliából jutottak el a távoli országokba, beleértve az Anjouk és Mátyás király udvarát is. A karneválozás csúcspontja a 18-19. században volt, amikor az európai nemesség (köztük Ferenc József császár is, 1869-ben) elárasztották az itáliai mulatságokat. Ma az olyan események, mint a velencei karnevál, vagy a mohácsi busójárás leginkább turistalátványosságoknak számítanak, a rendezvények népszerűsége a mai napig töretlen.

Magyar farsangi hagyományok

Az egész farsangi időszakra a vidámság volt jellemző, azonban minden farsangvasárnapon csúcsosodott ki: ez volt az a nap, amikor a legények feltűzték a szívük választottjától kapott bokrétát és ekkor rendezték a legnagyobb mulatságot. Farsangvasárnapot nevezzük vővasárnapnak is, mert ilyenkor az ifjú férj az após kontójára ihatott. Farsanghétfő is különleges napnak számított: a legtöbb népi hagyomány esetén már megszokhattuk, hogy a mámoros mulatozás a férfiak szokása volt - de nem az „asszonyfarsangon”! Ezen a napon a férfiak és a nők külön ünnepeltek és az asszonyok is férfi módra mulattak, korlátlanul ittak és nótáztak zeneszó mellett.

Húshagyó kedd a farsangtemetés napja, ekkor tér hivatalosan is véget a mulatságos időszak. A húshagyókeddi szimbolikus hagyományok közé tartozik a szalmabábu (népies elnevezéssel „kisze”), vagy a koporsó égetése, amivel jelképesen lezárjuk a telet. Másnap, hamvazószerdán kezdődik a negyvennapos böjt, egészen húsvét vasárnapig. Gyakran nevezik madzaghagyó keddnek is, mert ekkor eszik meg a maradék, madzagon lógó húst a kamrából. A húshagyó kedd utáni csütörtököt nevezzük „torkos csütörtöknek”, amikor a böjtöt felfüggesztve elfogyaszthatjuk a farsangi maradékot.

A farsangra vezethető vissza a népi színjátszás és a más ünnepeket is jellemző alakoskodás is. Népszerűek voltak az olyan jelmezek, mint a koldus, a betyár, a cigány, a vándorárus, illetve a menyasszonyi és a vőlegényi maskara is. Gyakran felcserélték a férfi-női szerepeket: nem volt ritkaság, hogy egy fiatal legény menyasszonynak öltözött. Az állatmaszkok is népszerűek voltak, különösen a ló, a medve, vagy a kecske. Ezekben az öltözékekben adtak elő tréfás játékokat a falufeljáró menetben, zenével kísérve. Farsangkor gyakran rendeztek batyubálokat is, ahová mindenki maga vitte az enni- innivalókat. Ezeken a bálokon vezették be az eladó lányokat a társaságba.

A farsang számos költőt és írót is megihletett, köztük Ady Endrét, József Attilát, Kosztolányi Dezsőt, vagy Illyés Gyulát:

Illyés Gyula: Farsang (részlet)

Örömmel, vígsággal, reménnyel
duzzadó léggömb odafent
a téli éjben s kosarában
mi a kis házban idelent,
a kis házban, hol harmadnapja
a konyha és a két szoba
a félfalunak volt etető-
itató paradicsoma
mérföldre szállott hivogatva
a káposzta, a bor szaga
s nem szállt hiába, ilyen lakzit
a környék nem látott soha!

Mohácsi busójárás
Mohácsi busójárás

A mohácsi busójárás

A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi örökségeinek listáján. A télbúcsúztató, tavaszváró népszokás a római katolikus délszlávok, a sokácok alakoskodó hagyománya, amit a népcsoport a balkánról hozott magával. Amellett, hogy az alakoskodás ősi időkre nyúlik vissza, a busójárás eredetét egy népi mondával magyarázzák. A monda szerint a török elnyomás idejében az őslakos sokácok a Karapancsa mocsárban, a Mohácsi-sziget környékén bujdostak. Amikor a bujdosók megelégelték a török elnyomást, birkabőrbe és ijesztő faálarcokba öltöztek, magukat állatvérrel festették be.

A busók maguk készítette zajkeltő eszközökkel (kolomp, kereplő, fakürt, buzogány), csónakban az éj leple alatt átkeltek a Dunán, hogy elzavarják az elnyomókat. A monda szerint a törökök úgy megijedtek a maskarásoktól, hogy elmenekültek – ennek az eseménynek az emlékére tartjuk meg a mai napig a hagyományos busójárást, a farsang farkának napjain. A műsoron a résztvevők eljátsszák a partraszállást, felvonulnak, majd sötétedéskor vízre bocsájtják a télbúcsúztató koporsót. Jellemző a koporsó máglyán való elégetése és a főtéri körtánc is, illetve az ágyú is eldördülhet.

A magyar busójárás visszavezethető a bulgáriai „kukerihez” is, emellett számos országban, például Horvátországban, vagy Szlovéniában is vannak hasonló busó csoportok, saját rendezvényekkel. Ilyen eseményekre gyerekeket nem célszerű vinni, mert a szereplők megjelenése és hangoskodása ijesztő lehet számukra. Azt se felejtsük el, hogy a farsangi télbúcsúztatás az ősi termékenységi ünnepekkel is összehozható, így a női résztvevők ne lepődjenek meg a busók „illetlen” viselkedésén.

Népszokások Erdélyben és a Felvidéken

Erdélyben a leányok fonójátékokkal, a fiúk ügyességi- és erőpróbákkal mutatták meg tehetségüket. A farsangi alakoskodáson a jelmezesek (maszkurások) gyakran játszottak el temetést, halottsiratást, vagy állatvásárt, sokszor akár obszcén jelenetekkel, tánccal és énekkel. A párválasztó játékok gyakran zálogkiváltással, öleléssel, akár csókkal végződhettek.

A játékok hagyományos része volt a fiatalabbak és a hoppon maradtak ugratása. Mivel a farsang javarészt a párválasztásról szólt, de sokan maradtak az ünnepi időszak után pár nélkül, jellemző volt a farsang farkának végén, húshagyókedden a pártában maradt leányok és az agglegények kicsúfolása. Ilyen játék volt például a tuskóhúzás, amikor a farsangi menet végén néhány legény vénlánynak öltözött, és kötélen, vagy láncon fatuskót húztak maguk után.

A felvidéken is meghonosodtak különleges farsangi hagyományok, mint például a bakkuszjárás, ami a római Bacchusra, a bor istenére utal – ilyenkor maszkos alakok gyakran ijesztgették a lányokat, megtréfálták a falubelieket. A farsang farkán sokszor rendeztek ál-lakodalmakat, vagy tréfás áltárgyalásokat, ahol emberek helyett bábukat, vagy állatokat ítéltek el.

Konc király és Cibere vajda

Európa-szerte jellemző farsangi dramatikus játék Konc király és Cibere vajda küzdelme. Konc király jelképezi a farsangi időszakra jellemző, zsíros ételeket, Cibere vajda pedig a böjti időszakot, nevével utalva a szegényes eleségre. A jelképes párviadalt kétszer vívják meg: vízkeresztkor Konc király győz, ezzel elhozva a farsangi gasztroidőszakot, húshagyó kedden, farsangtemetéskor viszont Cibere vajda győz, ami a böjt szimbolikus kezdetét vonja maga után.

A játékot eljátszhatták élő személlyel vagy szalmabábuval, aminek a ruháját a lakomákra utaló maradékok díszítik (Konc királyon csirkelábak, levescsontok, Cibere vajdáén a cibere alapanyagai, vagy zöldségek). Egyes helyeken az idősek kiküldték a gyerekeket, hogy az összecsapás helyszínén gyűjtsék össze a „küzdelem” után hátra maradt késeket, villákat, vagy karddarabokat.

A farsang gasztronómiája

A farsangi étkezés a bőségről szól, ugyanis a keresztény kultúrkörben a nagyböjti megvonások előtt ekkor van itt az ideje a dőzsölésnek, emellett a lakomázással próbálták a természetet is bőséges termésre ösztönözni. Ilyenkor hagyományosan zsírban gazdag húsokat fogyasztunk, fajtától függetlenül vágogathatunk a szaftos szárnyasok, sertéshúsok, vagy akár a marhahúsok között, emellett szokás kocsonyát és káposztás ételeket is készíteni. A húst érdemes még egy izgalmas összetevővel párosítanunk, ez pedig az alkohol, ami a jómódot és az önfeledt mulatozást szimbolizálja.

Az italokat számos módon belecsempészhetjük a receptekbe – nem kell aggódnunk, az alkohol a főzés/sütés során elpárolog az ételből (kivéve sütés nélküli desszertek esetében), így nyugodtan fogyaszthatjuk ezeket a fogásokat sofőrként is. Az alkoholt (tipikusan sört, bort, konyakot, vagy rumot, de ha kreatívan be tudjuk építeni a fogásba, használhatunk akár whiskyt vagy pálinkát is) hozzáadhatjuk a pácléhez, a sütés során a hús és a zöldségek alá önthetjük a tepsibe, illetve főzhetünk belőlük mártást is. Mi az utóbbi esetre hoztunk egy könnyen elkészíthető, ám formabontó receptet, konyakkal.

A farsang tradicionális édessége a fánk: legyen szó akár a klasszikus szalagos fánkról, akár a csörögefánkról, bármilyen olajban, vagy sütőben sült típust kínálhatunk farsangra. Ha unjuk ezeket a jól bejáratott, de tipikus recepteket, akkor sem kell nélkülöznünk a klasszikus édességet – erre egy alternatív verzió formájában az ördögpirulát ajánljuk. Az ördögpirula érdekessége abban rejlik, hogy égetett tésztáról van szó, ami teljesen más eljárással készül, mint a hagyományos szalagos fánk. Az édesség az „ördögi” jelzőt annak köszönheti, hogy a kész fánkocskákat kakaóporba, vagy fahéjba forgatjuk, ettől sötét színük lesz. Na de nézzük, hogyan készülnek ezek a különleges, farsangi finomságok!

A receptek két főre szólnak, ezért ha családilag, vagy nagyobb társaságban kívánjuk őket elfogyasztani, akkor duplázzuk, vagy többszörözzük a mennyiségeket!

Rozé kacsamell konyakmártásban, hagymás krumplipürével és fűszeres meggyel
Rozé kacsamell konyakmártásban, hagymás krumplipürével és fűszeres meggyel

Főétel: Konyakos kacsamell meggyel és hagymás krumplipürével

A kacsareceptünk elkészítése jóval egyszerűbb, mint azt gondolnánk: a lényeg, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat és az ízeket. A főételek készítése során aranyszabály, hogy a központi elem mellé készítsünk egy köretet és egy mártást. Mivel jelen esetben a köret lágy halmazállapotú, a meggyel kompenzáljuk egy kicsit a vendéget, mint rágható extrával. Ennek nem csak az a célja, hogy a tányér ne fogyjon el olyan gyorsan, hanem az is, hogy a sós ízeket egy kis savanyúval, édessel kombináljuk – mivel a konyak nagyszerűen illik a meggyhez és a húshoz is, az ízélmény komplex lesz.

A kacsamell hozzávalói

  • 2 db kacsamell (felezett)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss rozmaring
  • só, bors ízlés szerint

A krumplipüré hozzávalói

  • 400 g krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csipet szerecsendió
  • só, bors ízlés szerint

A konyakmártás hozzávalói

  • 5 cl konyak
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek vaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 ek friss kakukkfű levele
  • 1 mk dijoni mustár

A meggyszósz hozzávalói

  • 200 g fagyasztott meggy
  • 1 mk cukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt chili ízlés szerint
  • 1 mk étkezési keményítő

A főétel elkészítése

A menü elkészítését kezdjük a krumplipürével: tisztítsuk meg a krumplikat a héjuktól, kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Amíg a krumpli fő, a hagymát és a fokhagymát szintén tisztítsuk meg és aprítsuk finomra. A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben, majd egy kevés sóval dinszteljük meg rajta a hagymákat. Amikor kész van, öntsük a főtt, lecsepegtetett krumplihoz és krumplinyomóval dolgozzuk pépesre. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót is. A pürésítés során adagoljunk a keverékhez tejet – a mennyiség csak ajánlott, annyit öntsünk hozzá, amennyire krémesen szeretjük a pürét.

Vegyük elő a kacsamelleket, mossuk meg és töröljük papírtörlővel teljesen szárazra. Egy éles késsel irdaljuk be úgy a kacsa bőrét, hogy a húsba már ne vágjunk bele, ezt követően sózzuk, borsozzuk a húst alaposan. Süssük a melleket bőrükkel lefelé fordítva, előmelegített, száraz serpenyőben 6 percen keresztül. Az a célunk, hogy a bőrből a zsír kisüljön: ne a legnagyobb hőfokon csináljuk, mert a bőr megéghet. Amikor a bőr zsírt eresztett, dobjuk a húsok mellé a fokhagymát és a rozmaringot.

Amikor letelt a 6 perc, a bőr pedig szép pirosra sült, a kisült zsírban fordítsuk meg a húsokat és kérgezzük le őket minden oldalukról, hogy a rostok bezáruljanak. Ezt követően tegyük át a húsokat egy tepsibe és 200°-ra előmelegített sütőben süssük 15 percen keresztül – ez a sütési idő rozé kacsamellet eredményez, vagyis a hús középen lédús és rózsaszín marad. Ha teljesen átsült kacsamellet szeretnénk kapni, süssük a húst ugyanígy 200°-on 25 percen keresztül. Mielőtt felszelnénk, pihentessük a húst 10 percig, így kapjuk meg fogyasztáskor a legjobb állagot!

A serpenyőben hátra maradt pörzsanyagot használjuk fel a konyakmártáshoz: a felesleges zsírt öntsük le (használjuk fel más ételhez), majd az ízes serpenyőbe öntsük bele a konyakot. A konyakot forraljuk 1-2 percen keresztül, majd adjuk hozzá a dijoni mustárt, a vajat és a tejszínt. Fűszerezzük sóval és borssal, majd a végén adjuk hozzá a durvára aprított kakukkfüvet.

A meggy elkészítése szintén nagyon egyszerű: a kiolvadt meggyet csepegtessük le, majd tegyük egy lábasba és ízesítsük a sóval, borssal, szegfűszeggel, cukorral és chilivel. Tartsuk észben, hogy nem lekvárt főzünk, tehát nem kell a szósznak sziruposan édesnek lennie és a meggyeket sem szabad addig főzni, hogy szétessenek. Körülbelül 2 perc főzés után keverjük el a keményítőt egy kevés vízben, majd öntsük a meggyhez. Amikor felforrt, húzzuk le a lángról és kész is vagyunk vele.

Tálaláskor terítsük szét a krumplipürét a tányéron és kanalazzuk rá a fűszeres meggyet. A már pihent rozé, vagy teljesen átsült kacsamellet szeleteljük vékony, körülbelül fél centis csíkokra és fektessük a tetejére. A konyakmártást öntsük a krumplipüré köré. A díszítéshez nyugodtan használhatunk friss fűszernövényeket, mint a kakukkfű, vagy a petrezselyemzöld, de megszórhatjuk egy kis pirított tökmaggal is, mint a képen.

Ördögpirula, avagy
Ördögpirula, avagy "ördögfánk"

Desszert: Ördögpirula

Az ördögpirula égetett tésztából készül, a magyar gasztronómiában forrázott tésztának is hívjuk. Ez a tésztatípus Franciaországból származik, de számos európai országban elterjedt, népszerű cukrászati eljárás. Habár a nevében benne van, a tésztát nem égetjük meg, azonban a sütés előtt hőkezeljük – mivel a tésztaféle nem tartalmaz élesztőt, a főzés idézi elő az anyag térfogatának a növekedését. A gőztől a tészta belsejében üregek keletkeznek, ezért a sütőben sült verziók jól tölthetők (tipikusan ilyen desszert a képviselőfánk, vagy a profiterol). Az ördögpirula az égetett tészták olajban, vagy zsírban kisütött verziói közé tartozik (mint például a spanyol churros) - ezt nem töltjük, az ízesítést utólag adjuk hozzá kakaó, fahéj, porcukor és ízlés szerint lekvár formájában.

A tészta hozzávalói

  • 150 g liszt
  • 1,5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 60 g vaj
  • 1 mk cukor
  • 1 csipet só
  • olaj a sütéshez

A forgatáshoz és tálaláshoz

  • porcukor
  • kakaó (vagy fahéj)
  • lekvár (a képen eperlekvár)

A desszert elkészítése

A fánkunk tésztája teljesen máshogy készül, mint a szalagos fánk kapcsán megszokott kelt tészta: fogjunk egy fazekat, öntsük bele a tejet, a vajat, a sót és a cukrot, majd forraljuk össze. Amikor a hozzávalók szépen feloldódtak a tejben, adjuk hozzá a lisztet (ezt célszerű előzőleg alaposan átszitálni, hogy a tészta ne legyen csomós). Addig kevergetjük a masszát, míg az teljesen le nem válik az edény faláról – ha ezt tapasztaljuk, egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük az egészet homogénre.

Egy fazékban vagy serpenyőben melegítsük az olajat közepesen forróra (olaj helyett süthetjük zsírban is), majd egy evőkanállal adagoljuk bele a tésztánkat. Süssük a fánkokat addig, míg minden oldalról szép barnák nem lesznek. Amikor készen vannak, vegyük ki őket az olajból, csepegtessük le papírtörlőn, majd még forrón forgassuk kakaó és porcukor keverékébe (ha a fahéjat jobban szeretjük, mint a kakaót, akkor abba forgassuk). Fogyasszuk az ördögpirulát frissen kisütve, melegen, tálaláskor kínáljunk hozzá egy kis lekvárt is.

A. Gere portugieser, 2020
A. Gere Portugieser, 2020

Borajánló: A. Gere Portugieser, 2020

Rozé kacsamell és kakaós fánk mellé tökéletes választás egy száraz, védett eredetű villányi vörösbor. A Portugieser a Villányi Borvidék egy tradicionális fajtája, régen "Kékportó" néven ismerték. Fogyasszuk enyhén behűtve, hogy a legjobban kiélvezhessük bársonyos ízét, gyümölcsösségét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

farsang

farsangi bál

fánk

gasztro

gasztromesék

recept

receptek

kacsahús

alkohol