Kiderült, ki, mennyit keres? Íme, a bérkülönbségek a boltos világban

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, ki, mennyit keres? Íme, a bérkülönbségek a boltos világban

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások. A boltos világban továbbra is nagyok a bérkülönbségek. A munkaerőpiacon ráadásul már a nagyobb szakmai bérminimumhoz törleszkednek a munkavállalók, a munkaerőhiány mellett ezt megtehetik - derül ki a Blog.com közleményéből és a KSH adataiból.

Az eladóit legjobban fizető nagy bolt és a legkevesebbet fizető kisbolt között 140 ezer forint a bérkülönbség. A kisboltok közül a halárus, a nagy boltok közül az élelmiszer áruházak adják a legtöbb bért.

A kisboltosok körében 172-187 ezer forint között mozog a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete, ami nem azt jelenti, hogy egy-egy boltban nincs ennél kisebb, vagy nagyobb bér, de ez az átlag a statisztika alapján.

Az egyes szakmákban a legnagyobb boltos vállalkozásokat nézve is jókorák a bérkülönbségek ez az érték 129 ezer forint, ami néhány ezer forinttal nőtt az elmúlt hónapokban.

Az élbolyban vannak az élelmiszerboltok, a diszkontokkal és a többi multi áruházzal, az autókereskedések és a bútoráruházak eladói is. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a nagyobb magyar áruházak is átlag felett fizetik az eladóikat.

A nagy boltos körben az első harmad 250 ezer forint felett fizeti az eladókat, és csak a rangsor vége felé csúszik az átlag 200 ezer forint alá.

A bolti fizikai dolgozók több mint fele - a 144 ezer főből 81 ezer fő, mintegy 56% - a kis- és középvállalkozásoknál dolgozik.

A kereseti lehetőségeket számos tényező befolyásolja. A boltosok egy év alatt 16%-kal emelték a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresetét Számít a szakképesítési követelmény (élelmiszer eladó például csak szakképzett lehet, a könyvesboltinál már ez nem előírás), a részmunkaidő aránya, a nyitva tartás hossza (főleg vasárnap, amikor egyébként a boltok többsége zárva tart, de aki nem, annak fizetnie kell a vasárnapi pótlékot).

A munkaerő piaca is piac, így a boltos is, az eladó is mérlegelheti a boltos munka nehézségét. Sokat számít például, mennyi árut kell emelgetni, mennyi a vásárlószám, tehát sok boltba betérővel kell-e foglalkozni. Továbbá döntő az is, hol helyezkedik el a bolt, kis-, vagy nagy településen, az eladóknak milyen állásválogatási lehetőségeik vannak, mit engedhetnek meg maguknak és mit vállalhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

minimálbér

eladó

kiskereskedelem

bolti eladó

bolt

abc

boltos