Kiderült, ki, mennyit keres? Íme, a bérkülönbségek a boltos világban

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, ki, mennyit keres? Íme, a bérkülönbségek a boltos világban

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások. A boltos világban továbbra is nagyok a bérkülönbségek. A munkaerőpiacon ráadásul már a nagyobb szakmai bérminimumhoz törleszkednek a munkavállalók, a munkaerőhiány mellett ezt megtehetik - derül ki a Blog.com közleményéből és a KSH adataiból.

Az eladóit legjobban fizető nagy bolt és a legkevesebbet fizető kisbolt között 140 ezer forint a bérkülönbség. A kisboltok közül a halárus, a nagy boltok közül az élelmiszer áruházak adják a legtöbb bért.

A kisboltosok körében 172-187 ezer forint között mozog a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete, ami nem azt jelenti, hogy egy-egy boltban nincs ennél kisebb, vagy nagyobb bér, de ez az átlag a statisztika alapján.

Az egyes szakmákban a legnagyobb boltos vállalkozásokat nézve is jókorák a bérkülönbségek ez az érték 129 ezer forint, ami néhány ezer forinttal nőtt az elmúlt hónapokban.

Az élbolyban vannak az élelmiszerboltok, a diszkontokkal és a többi multi áruházzal, az autókereskedések és a bútoráruházak eladói is. Ehhez persze hozzátartozik, hogy a nagyobb magyar áruházak is átlag felett fizetik az eladóikat.

A nagy boltos körben az első harmad 250 ezer forint felett fizeti az eladókat, és csak a rangsor vége felé csúszik az átlag 200 ezer forint alá.

A bolti fizikai dolgozók több mint fele - a 144 ezer főből 81 ezer fő, mintegy 56% - a kis- és középvállalkozásoknál dolgozik.

A kereseti lehetőségeket számos tényező befolyásolja. A boltosok egy év alatt 16%-kal emelték a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresetét Számít a szakképesítési követelmény (élelmiszer eladó például csak szakképzett lehet, a könyvesboltinál már ez nem előírás), a részmunkaidő aránya, a nyitva tartás hossza (főleg vasárnap, amikor egyébként a boltok többsége zárva tart, de aki nem, annak fizetnie kell a vasárnapi pótlékot).

A munkaerő piaca is piac, így a boltos is, az eladó is mérlegelheti a boltos munka nehézségét. Sokat számít például, mennyi árut kell emelgetni, mennyi a vásárlószám, tehát sok boltba betérővel kell-e foglalkozni. Továbbá döntő az is, hol helyezkedik el a bolt, kis-, vagy nagy településen, az eladóknak milyen állásválogatási lehetőségeik vannak, mit engedhetnek meg maguknak és mit vállalhatnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

minimálbér

eladó

kiskereskedelem

bolti eladó

bolt

abc

boltos