Durván alacsony a Duna vízállása: nem tudják elszállítani a gabonát a termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Durván alacsony a Duna vízállása: nem tudják elszállítani a gabonát a termelők

Halomban áll a betakarított gabona a raktárakban, a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis gyakorlatilag leállt a folyami szállítmányozás. Bár a kereslet továbbra is élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők - írja a Magyar Idők.

Megtorpant a folyami szállítmányozás a Duna alacsony vízállása miatt. A magyar gabona tetemes része külpiacra kerül és a Dunán keresztül hagyja el az országot, de a hajóforgalom megbénulása miatt a raktárakban maradt a gabona és a kukorica.

Idén hónapokig tartó szárazság árnyalta be a hazai mezőgazdasági termelést, az aszály hatalmas károkat okozott a termelőknek. Úgy tűnik, hogy a csapásnak nincs vége: a megtermelt gabona halomban áll a raktárakban a szállítmányozási nehézségek miatt.

Nyár óta gyakorlatilag nem hagyta el az országot a Dunán keresztül egyetlen rakomány gabona sem

- mondta a lapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, majg hozzátette, hogy a raktárkapacitás sincs felkészülve a problémára. Több Duna-menti tárolót béreltek, de a termény nagy része még mindig a gazdáknál van. Az elnök szerint közúti és vasúti úton fogják a szállítást megoldani, de ez utóbbi időben ezek az alternatívák jelentősen megdrágultak.

Bár a napokban várható némi csapadék, a Duna vízállását ez érdemben nem fogja befolyásolni. Ahhoz, hogy ismét hajózható legyen a folyó, több hónapnak kell eltelnie, legkorábban tavasszal folyhat ismét a normális mederben a gabonakereskedelem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

aszály

gabona

szállítás

termelés

vízállás