Durván alacsony a Duna vízállása: nem tudják elszállítani a gabonát a termelők

HelloVidék   
  Megosztom
Durván alacsony a Duna vízállása: nem tudják elszállítani a gabonát a termelők

Halomban áll a betakarított gabona a raktárakban, a Duna alacsony vízállása miatt ugyanis gyakorlatilag leállt a folyami szállítmányozás. Bár a kereslet továbbra is élénk, az ügyleteket csak későbbi elszállítással tudják megkötni a termelők - írja a Magyar Idők.

Megtorpant a folyami szállítmányozás a Duna alacsony vízállása miatt. A magyar gabona tetemes része külpiacra kerül és a Dunán keresztül hagyja el az országot, de a hajóforgalom megbénulása miatt a raktárakban maradt a gabona és a kukorica.

Idén hónapokig tartó szárazság árnyalta be a hazai mezőgazdasági termelést, az aszály hatalmas károkat okozott a termelőknek. Úgy tűnik, hogy a csapásnak nincs vége: a megtermelt gabona halomban áll a raktárakban a szállítmányozási nehézségek miatt.

Nyár óta gyakorlatilag nem hagyta el az országot a Dunán keresztül egyetlen rakomány gabona sem

- mondta a lapnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, majg hozzátette, hogy a raktárkapacitás sincs felkészülve a problémára. Több Duna-menti tárolót béreltek, de a termény nagy része még mindig a gazdáknál van. Az elnök szerint közúti és vasúti úton fogják a szállítást megoldani, de ez utóbbi időben ezek az alternatívák jelentősen megdrágultak.

Bár a napokban várható némi csapadék, a Duna vízállását ez érdemben nem fogja befolyásolni. Ahhoz, hogy ismét hajózható legyen a folyó, több hónapnak kell eltelnie, legkorábban tavasszal folyhat ismét a normális mederben a gabonakereskedelem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

aszály

gabona

szállítás

termelés

vízállás