Ebben a régióban kereshetsz a legtöbbet: Pest megye fel sem fér a dobogóra

HelloVidék   
  Megosztom
Ebben a régióban kereshetsz a legtöbbet: Pest megye fel sem fér a dobogóra

Nem csak a foglalkoztatásban és a munkanélküliségben, hanem a keresetek alakulásában is komoly különbségeket láthatunk. Az ország nyugati felében nagyjából másfélszer akkora fizetést lehet hazavinni, mint a keleti régiókban. Budapest nagyon kilóg a sorból, azonban Pest megye már egyáltalán nem számít kiemelkedőnek.

Miközben néhány megyében már teljesen megszűnt a munkanélküliség, addig több helyen még nagy probléma az állástalanság. Ez a kettősség a kereseti viszonyokban is megjelenik, habár kétségtelen, hogy az ország minden területén jelentősen nőnek a bérek. Viszont a gyengébb megyék kereseti felzárkózásáról egyáltalán nem beszélhetünk, már csak azért sem, mert a munkaerőhiány inkább az ország nyugati és középső részét érinti, ez pedig hajtja felfelé a béreket. Keleten inkább a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelése a meghatározó a bérek növekedésében.

Ha a megyei bontást nézzük, akkor Győr-Moson-Sopronban lehet a legtöbbet keresni, bruttó 334 ezer forint volt az átlag az idei első három negyedévben a KSH adatai alapján. A dobogó második fokára Komárom-Esztergom és Fejér kerülhetett fel, egyaránt 317 ezer forintos fizetéssel, a harmadik pedig Heves lett 301 ezer forintos bruttóval.

Az ország többi részében 300 ezer forint alatt volt az átlagkereset, és volt két megye, ahol a 250 ezret sem lehetett elérni. Békés 241 ezres bruttóval került az utolsó előtti helyre, a messze legalacsonyabb fizetést pedig Szabolcs-Szatmár-Beregben kapták a dolgozók, 227 ezer forintot. A keleti megyék kereseti leszakadásában szerepet játszik, hogy a közfoglalkoztatottak száma jellemzően ezekben a térségekben magas, ez pedig lefelé húzza az átlagkeresetek alakulását.

Ha Budapestet külön „megyének tekintjük”, akkor annyiban lesz más a helyzet, hogy a főváros egyből a lista élére kerül, 406 ezer forintos fizetéssel. Érdekesség, hogy amíg Budapest kiemelkedik, addig Pest megye már nem teljesít olyan jól: itt 294 ezer forint a bruttó átlagkereset.

De mennyi pénzt tehetnek zsebre ebből a munkavállalók? A bruttó és a nettó kereset közötti különbség az elmúlt években az adócsökkentések hatására mérséklődött, de a pénz egyharmadát továbbra is beszedi az állam. Így Budapesten 271 ezer forintos nettó adódik, a megyék rangsorát pedig Győr-Moson-Sopron vezeti 222 ezerrel. Komáron-Esztergom és Fejér 216 ezerrel áll a második helyen, Hevesen pedig 200 ezer a nettó. A lista végén Nógrád (167 ezer), Békés (160 ezer) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (151 ezer) helyezkedik el. Látható tehát, hogy komoly regionális különbségek vannak, Budapesten csaknem kétszer akkora a bér, mint a leggyengébben teljesítő megyékben.

A jó hír az, hogy az alacsonyabb keresetű megyékben is dinamikus növekedést láthatunk, egy év alatt ugyanis mindenhol 10% feletti keresetnövekedést mért a KSH. Sőt, a jobbára alacsony keresetű megyékben 11% körüli, míg a fejletlenebbekben többségében 12-13%-os bérnövekedést láthattunk, ami azt jelzi, hogy ha nagyon lassan is, de szűkül a különbség. Vas, Tolna és Zala megye 11% alatti bérnövekedést mutatott fel, míg Fejér, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém 13% feletti növekedést ért el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kereset

keresetek

megye

fizetés

bruttó kereset

nettó kereset