Szarvasi lámpagyár miatt zárt be a szombathelyi Helios Kft.

HelloVidék   
  Megosztom
Szarvasi lámpagyár miatt zárt be a szombathelyi Helios Kft.

A Helios Világítástechnikai Kft. január 18-án bejelentette alkalmazottainak, hogy befejezik a termelést. Elmondásuk szerint minden segítséget megadnak alkalmazottaiknak, ennek köszönhetően 60 fő már el is helyezkedett, és további tárgyalásokat folytatnak.

A Kft-nél mintegy 80-90 ember dolgozott, de a cég bezárása több beszállítót is érint, így 350-400 munkahelyről van szó, írja a nyugat.hu.

Január közepén már komoly gond volt a szarvasi lámpagyárral, aminek szombathelyi tulajdonosai és menedzsmentje volt. Január 25-én be is ütött a baj, mindenkit, mintegy 400 embert elbocsátottak, bezárt a szombathelyi üzletük is.

A 66 éves társaság 2018-ban másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ennek ellenére a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött. A gyár korábban az IKEA egyik beszállítója volt, az volt a céljuk, hogy az Ikea PS 2014 néven forgalmazott lámpacsalád kizárólagos gyártói legyenek, ehhez vásároltak gépeket és berendezéseket a másfél milliárdos fejlesztés során, a megrendelést azonban elveszítették, mert nem megfelelő minőségű termékek is lejöttek a gyártósorról.

Az IKEA közleményben reagált a gyár bezárásának hírére, azt írták, hogy a szerződés felmondása hosszabb ideig tartott és részletes terv alapján történt. A szarvasi gyár egyik tulajdonosa a szombathelyi Helios Kft. volt, a másik a kőszegi Csébics Ádám. A Heliosnak a Horvátzsidányban élő Csébics Ferenc a többségi tulajdonosa.

A szarvasi gyár problémái a másfélmilliárdos fejlesztés közben kezdődtek, a bevételek nem fedezték teljesen a bankhitel törlesztését, ráadásul az új gépek gyors felszerelése és a fokozott tempó a minőség rovására ment. A közös tulajdonosi kör és a közös menedzsment miatt a szarvasi gyár által felvett hiteleket a szombathelyi Helios Kft-re is ráterhelték, és ez okozta a kft. bezárását.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

csőd

cég