Dübörög a vidékfejlesztés: ma indul a Magyar falu program

HelloVidék   
  Megosztom
Dübörög a vidékfejlesztés: ma indul a Magyar falu program

A szerdán meghirdetett, közösségi terek hasznosításáról szóló két pályázattal elkezdődött a Magyar falu program. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: az ötezer fő alatti településeknek meghirdetett projekt célja az, hogy megállítsa, sőt ahol lehet, visszafordítsa a falvakból történő elvándorlást, javítsa a lakhatást, a munkába járás körülmé­nyeit, segítse a munkahelyteremtést és a helyi intézményi ellátottságot - írja a Magyar Nemzet.

A Magyar falu program már 2019-ben 150 milliárd forint támogatást kap, amelyből 75 milliárdot pályázati úton tesznek elérhetővé az ötezer fősnél kisebb népességű települések számára. A közszolgáltatások színvonalának emelését és a falusi életminőség színvonalának emelését 18 támogatott célterület foglalja magába: 16-nak az önkormányzatok, kettőnek pedig az egyházak a kedvezményezettjei. A ma elsőként megnyíló, a közösségi terek fejlesztéséről, hasznosításáról szóló két pályázatból egy-egy érinti a településeket, illetve az egyházi közösségeket

– árulta el a Magyar Nemzetnek Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: 7 milliárd forint áll rendelkezésre az egyházi közösségi terek fejlesztésére, valamint további 6 milliárd forint az önkormányzati fejlesztések megvalósulására.

Az országgyűlési képviselő hozzáfűzte, hogy nem csupán ingatlanfejlesztésről van szó, hanem a pályázatonként rendelkezésre álló 15 millió forint mellé még 5 millió forintot társítanak, ami arra szolgál, hogy egy éven keresztül programokat létesítsenek a megújuló közösségi terekben. Kiemelte, hogy a közösségszervező személy bérköltségére is lehet pályázni, ami egy évre 3 millió forintig terjedhet.

A hivatalos pályázati kiírás a mai naptól érhető el a kormány és a Magyar Államkincstár honlapján. Hatvan nap áll rendelkezésre a pályázat benyújtására, amit 60-90 napon belül bírálnak el. Az elbírálást követően elkészül a támogatói okirat, majd 1-2 napon belül a nyertes számlájára meg is érkezik az összeg. Az építési munkálatoknak 2020. december 31-ig kell elkészülnie, elsőbbséget élveznek a helyi kivitelezők. A pályázat elnyerésekor a következő hónap elején kezdődhet a program.

Gyopárod Alpár előrevetítette a Magyar falu program következő, heteken belül megjelenő csomagját is. Ismertette, hogy három pályázati lehetőség fog megnyílni az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, mivel több száz településen betöltetlen a háziorvosi praxis.

A három célterület egyike az orvosi rendelők felújítására fog vonatkozni. A másik – összesen kétmilliárd forint keretösszegű – pályázat orvosi eszközök beszerzését támogatja kétmillió forint erejéig, legyen szó akár betöltött, akár betöltetlen orvosi praxisról. Ilyen lehetőség korábban még nem volt. A harmadik forrás a tartósan betöltetlen praxisok esetében orvoslakások kialakítására ad lehetőséget

– tette hozzá a kormánybiztos. A szolgálati lakásokat a helyi viszonyokhoz alakítják, a kialakításánál pedig a legmodernebb energetikai, minőségi követelményeknek kell megfelelniük.

A tárca a forrásokat a telekvásárlástól a kulcsrakész átadásig biztosítja. Az orvos bérleti díj nélkül, élethosszig használhatja a szolgálati lakást, ami terveink szerint kellő vonzerőt nyújt az orvosoknak a most még üres praxisok betöltésére

– mondta Gyopáros Alpár, aki arról is beszámolt, hogy a mai naptól 2-3 hetente fog megnyílni újabb pályázat a program keretében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

magyar falu program

támogatás

pályázat