Újabb részleteket árult el a kormánybiztos a Magyar Falu Programról

MTI   
  Megosztom
Újabb részleteket árult el a kormánybiztos a Magyar Falu Programról

Többéves kifutással tervezi a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztését, vagyis a "falusi csokot", amelynek részleteiről hamarosan döntés születik - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Hírlapnak, amelynek a Magyar falu programról beszélt.

Gyopáros Alpár felidézte, hogy a program alapkoncepcióját még tavaly ősszel fogadta el a kormány, majd decemberben hozott határozatot a vidéki úthálózat 50 milliárdos felújításáról, valamint a helyi életminőséget javító, 18 célterületet magában foglaló, 75 milliárd forint értékű támogatási csomagról.

Kifejezetten komoly az érdeklődés

- mondta a kormánybiztos, megjegyezve, hogy a tizennyolcból két - a közösségépítést segítő - pályázatot hirdettek meg február végén, a minap pedig újabb három, az egészségügyi alapellátás fejlesztését célzó tendert írtak ki. Ezek közül a legnagyobb újítás az orvoslakások építése.

A Magyar falu program a vidéki élet valamennyi területét érinti

- hangsúlyozta Gyopáros Alpár, hozzátéve, hogy prioritásként kezelik sok más mellett a belterületi utak és járdák rendbetételét, a sportolási lehetőségek bővítését, az intézményi háttér megteremtését vagy éppen a temetők felújítását.

A következő kiírásokban a szociális és oktatási területre koncentrálnak majd, konkrétan bölcsődék és óvodák építésére, bővítésére. A falugondnoki szolgálat gépjárműállományát is kicserélik a későbbiekben, illetve emelik a normatív támogatást.

A falvakat egyelőre tisztán hazai forrásból, idén összesen százötvenmilliárdból fejlesztik. A falusi mellékúthálózat fejlesztése jövőre biztosan folytatódik, erről már döntött a kormány, 2020-ban várhatóan 70-90 milliárd forint jut majd további 600-700 kilométernyi útra - mondta.

Ugyancsak többéves kifutással tervezik a falusi csokot, és a hosszú távú tervezés nyilván vonatkozik az életminőség javítását célzó csomagra is - mutatott rá a kormánybiztos, aki szerint gazdaságfejlesztési lépéseket is terveznek: a kormány előtt már ott vannak az erről szóló tárcaközi javaslatok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

falu

magyar falu program

vidék

kistelepülés

falusi csok