Nagyot lép a Takarék Csoport: létrejöhet Magyarország második legnagyobb bankja

Portfolio   
  Megosztom
Nagyot lép a Takarék Csoport: létrejöhet Magyarország második legnagyobb bankja

Vida József elnök-vezérigazgató tegnapi nyilatkozata alapján egyre valószínűbb, hogy a Takarék Csoport is ajánlatot fog tenni a Budapest Bankra, amelynek privatizációjáról június 30-áig kell lefolytatnia a tárgyalásokat Bártfai-Mager Andrea miniszternek.

Bár a Budapest Bank épp tegnap tett közzé 2018-as számait, egyelőre nem nyilvánosak minden magyar nagybank, így a Takarék Csoport tavalyi adatai sem. Ha a 2017-es adatokból indulunk ki, akkor a belső összeolvadásait idén év végéig lezavaró Takarék Csoport és a Budapest Bank összeolvadásából egy 3000 milliárd forint feletti mérlegfőösszegű társaság jönne létre, írja cikkében a Portfolio.

A Portfolio újságírói megnézték azt is, mekkora bank jönne létre, ha ehhez a két bankhoz az MKB-t is hozzávennék, piaci információk szerint ugyanis nem tettek le bizonyos kormányzati körökben egy "ellen-OTP" felállításáról e három bankcsoport fúziója révén. Egy ekkora bank bőven 5000 milliárd forint feletti mérlegfőösszeggel bírna.

A bruttó hitelállomány alapján akár az OTP magyarországi tevékenységét is megelőzhetné egy ilyen hármas összeolvadással létrejövő intézmény, míg a Takarék Csoport és a Budapest Bank összeolvadása e szempontból a második legnagyobb magyar bankot hozná létre (versenyben lennének a K&H-val).

A betétállomány szempontjából szinte kikezdhetetlen az OTP vezető szerepe, még a három bank össszeolvasztásával is csak az OTP magyarországi betétállományának közel háromnegyedével rendelkező pénzintézetet eredményez. Egy kétszereplős összeolvadással az ország második legnagyobb bankja keletkezne a 2017 végi adatok alapján.

MTI/Lendvai Péter

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

takarék csoport

takarék

bank