Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

HelloVidék   
  Megosztom
Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Az Infostart számolt be róla, hogy a Balaton mögött igen szélsőséges évek vannak, a tó vize az elmúlt években vagy túl magas volt, vagy túl alacsony az időjárásnak köszönhetően. A problémára azt a megoldást találták ki, hogy a jövő év végéig korszerűsítik a Balaton vízlevezetőjét, így a 12,3 milliárd forintos forrásból megszűnhetnek a Balaton déli partján tapasztalt kiöntések is, ami a gazdák és az ingatlantulajdonosok számára is előnyös lehet.

Az előzetes tervek szerint a csatornában 10 centiméterrel magasabb lehet a vízállás, a jelenlegi 110 centiméter helyett 120-ra emelkedne a vízszint, ez akár 60 millió köbméterrel több vizet jelenthet.

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban a sonline.hu értesülései szerint nem tetszenek a gazdáknak, akiknek "sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban." Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta a lapnak, hogy tíz évvel ezelőtt már látott terveket somogyi víztározókról, egyelőre azonban nem történt előrelépés. A portál szerint

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint a megyében azonnal vízre van szükség, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, ugyanis nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben.

Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sió

csatorna

folyó

balaton

somogy

mezőgazdaság

aszály

víz