Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

HelloVidék   
  Megosztom
Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Az Infostart számolt be róla, hogy a Balaton mögött igen szélsőséges évek vannak, a tó vize az elmúlt években vagy túl magas volt, vagy túl alacsony az időjárásnak köszönhetően. A problémára azt a megoldást találták ki, hogy a jövő év végéig korszerűsítik a Balaton vízlevezetőjét, így a 12,3 milliárd forintos forrásból megszűnhetnek a Balaton déli partján tapasztalt kiöntések is, ami a gazdák és az ingatlantulajdonosok számára is előnyös lehet.

Az előzetes tervek szerint a csatornában 10 centiméterrel magasabb lehet a vízállás, a jelenlegi 110 centiméter helyett 120-ra emelkedne a vízszint, ez akár 60 millió köbméterrel több vizet jelenthet.

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban a sonline.hu értesülései szerint nem tetszenek a gazdáknak, akiknek "sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban." Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta a lapnak, hogy tíz évvel ezelőtt már látott terveket somogyi víztározókról, egyelőre azonban nem történt előrelépés. A portál szerint

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint a megyében azonnal vízre van szükség, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, ugyanis nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben.

Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sió

csatorna

folyó

balaton

somogy

mezőgazdaság

aszály

víz