Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

HelloVidék   
  Megosztom
Lázadoznak a gazdák a Sió-tervek ellen: a Balatonból öntöznék a földjeiket

A somogyi gazdák úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani.

Az Infostart számolt be róla, hogy a Balaton mögött igen szélsőséges évek vannak, a tó vize az elmúlt években vagy túl magas volt, vagy túl alacsony az időjárásnak köszönhetően. A problémára azt a megoldást találták ki, hogy a jövő év végéig korszerűsítik a Balaton vízlevezetőjét, így a 12,3 milliárd forintos forrásból megszűnhetnek a Balaton déli partján tapasztalt kiöntések is, ami a gazdák és az ingatlantulajdonosok számára is előnyös lehet.

Az előzetes tervek szerint a csatornában 10 centiméterrel magasabb lehet a vízállás, a jelenlegi 110 centiméter helyett 120-ra emelkedne a vízszint, ez akár 60 millió köbméterrel több vizet jelenthet.

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban a sonline.hu értesülései szerint nem tetszenek a gazdáknak, akiknek "sok-sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban." Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke elmondta a lapnak, hogy tíz évvel ezelőtt már látott terveket somogyi víztározókról, egyelőre azonban nem történt előrelépés. A portál szerint

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint a megyében azonnal vízre van szükség, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, ugyanis nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben.

Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni. Szerinte a tó melletti területeket kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete, ahogy erre a rendszerváltozás előtt voltak is példák. Úgy látja, minden évben nem is kellene a Balaton vize, de idén például nagyon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sió

csatorna

folyó

balaton

somogy

mezőgazdaság

aszály

víz