Idén 6 milliárdot fordítanak az építőipari technológia korszerűsítési programra

MTI   
  Megosztom
Idén 6 milliárdot fordítanak az építőipari technológia korszerűsítési programra

Folytatódik a kormány építőipari technológia korszerűsítési programja, az idén 6 milliárd forinttal támogatják az építésgazdasági kis- és középvállalkozások termelékenységét növelő technológiai korszerűsítést - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a csütörtökön az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére, hatékonyságának növelésére irányuló támogatási programról tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

A pályázati lehetőség április 17-én nyílik meg, egy hónapig lehet beadni a pályaműveket a vissza nem térítendő támogatásra. Tavaly 16 milliárd forintos forrás állt rendelkezésre ugyanerre a célra, az idén legalább 6 milliárd forintot és jövőre is legalább 6 milliárd forintot terveznek az építőipar technológiai megújulásának támogatására, ismertette az államtitkár, aki szerint az építésgazdaság jól teljesít, eredményes, megrendelésállománya folyamatosan nő.

Az elmúlt két évben 56 százalékkal bővült az építésgazdaság kibocsátása, a megrendelés-állomány kielégítéséhez további bővülésre van szükség. Folyamatos növekedést feltételezve, 2023 végéig 52 százalékkal kell nőnie a szektornak, évi 8-10 százalékos bővüléssel, mondta el György László.

Az államtitkár szerint fontos, hogy az építőiparban magyar tulajdonú vállalkozások működjenek, és növelni tudják technológiai színvonalukat, termelékenységüket, mert az európai uniós átlaghoz képest két és félszeres a lemaradásuk. Az életminőség javítását eredményező állami beruházásokat úgy kívánják ütemezni, hogy ne kössenek le túlságosan nagy kapacitásokat, maradjon a piaci beruházásokra, lakásépítésre is, mondta el György László.

Az építőipar 2018-2023 közötti időszakra szóló, 25 ezer milliárd forintos rendelésállományából 15 ezer milliárdot az állam rendelt meg, ezért is fontos, hogy a kormány létrehozta a beruházási ügynökséget, mondta az államtitkár.

Az elektronikus pályázati rendszer gyors bírálati lehetőséget jelent, így várhatóan június elején már kihirdethetik az eredményt, és még az idén kifizetik az elnyert összeget. Tavaly a 16 milliárd forint támogatásra 322-en jelentkeztek, ebből 170 nyertest hirdettek, mondta az államtitkár, hangsúlyozva azt, hogy a pályázati feltételekben több vállalást is kell tenni, például a termelékenység, az árbevétel növelését, és ezeket ellenőrizni fogják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

vállalkozás

pályázat

lakás

ingatlan