Elszállnak az árak: egyre magasabb az infláció Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Elszállnak az árak: egyre magasabb az infláció Magyarországon

A várakozásoknak megfelelően 3,9%-ra gyorsult az infláció áprilisban az előző havi 3,7%-ról, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,9%-kal nőttek. Az inflációs nyomás érdemi fokozódását mutatja, hogy a maginfláció 3,8% maradt, így feltehetően az adószűrt maginfláció sem emelkedett az előző havi 3,5%-os szintről. Ez utóbbin belül kiemelkedően nőnek a piaci szolgáltatások árai.

Amennyiben az adószűrt maginfláció meghaladja az MNB várakozásait, a Monetáris Tanács folytathatja a monetáris kondíciók normalizálását a nem hagyományos eszközök visszavonásával, így a likviditásnövelő devizaswap állomány mérséklésével, valamint az egynapos betéti kamat emelésével. Ez elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is. Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében. Az MNB előrejelzése szerint a gyenge európai konjunktúra miatt az importált infláció a második félévben már fékezni fogja az adószűrt maginflációt, így nagyobb lépésre nem kell számítani, sőt, az MNB egyelőre kivárhat.

8,5%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 12,7%-kal emelkedett. A neta mértékének emelése és kiterjesztése miatt az égetett szeszes italok egy év alatt 7,9%-kal drágultak. A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8%-kal, a palackos gáz 13,8%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 3%-al nőtt, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 12, az üdülési szolgáltatásokért 6,1%-kal kellett többet fizetni. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 6,9%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,7%-kal, a ruházati termékekért 0,4%-kal kellett többet fizetni.

A tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt 4% közelébe emelkedett az infláció. Az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban az őszi hónapokban megint 3% közelébe kerülhet, majd decemberben az üzemanyagárak tavalyi beszakadása miatt ismét 4% közelébe ugorhat, így éves átlagban 3,4%-os inflációra számítunk a tavalyi 2,8% után. Az infláció magasabb lehet, amennyiben folytatódik az olaj, energia, valamint az üzemanyagárak emelkedése, míg a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése szintén fokozhatja az infláció gyorsulását. A maginfláció ugyanakkor tartósan meghaladhatja a 3%-ot idén. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

infláció

áremelkedés

ár

árak

élelmiszer