Papírgyűjtés: ebben a magyar megyében fizetik a legtöbbet egy kilóért

Steiner Petra   
  Megosztom
Papírgyűjtés: ebben a magyar megyében fizetik a legtöbbet egy kilóért

Sokan emlékeznek még arra, amikor gyerekként csoportokba verődve, kézi kiskocsival járták az utcát, miközben sorra becsöngettek minden egyes házba néhány köteg papír reményében, amivel közelebb kerülhettek az iskolai hulladékgyűjtő verseny első helyezéséhez. Bár a logisztika és a módszerek idővel változtak, a hagyomány máig ugyanúgy él a mai fiatalok körében, például az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban is.

A Békés megyei középiskola életében sokéves hagyomány az iskolai hulladékgyűjtési akció, ami része annak az éves programsorozatnak, melyet a vezetőség már a 2018-ban elnyert Örökös Ökoiskola cím előtt is fontosnak tartott. A fenntarthatóság és a környezettudatosság mellett a verseny az iskolai költségvetéshez is hozzájárul, így az immáron 45. alkalommal megrendezett Táncsics nap rendezvénysorozatát is az így szerzett összegből finanszírozzák, immáron ötödik éve.

A sokak által ismert gyűjtési akció lényegében nem változott, a diákokra bízzák, honnan kerítik elő a feleslegessé vált papír- és hullámkarton kötegeket. Az iskola rajztanára, diákönkormányzatot segítő pedagógus Varga László az idei mérleget tekintve elárulta: „Sok esetben a szülők is besegítenek a szállításba, ami indokolt is, hiszen az idén például a messze legkiemelkedőbben teljesítő osztály egymaga 5 tonna papírt gyűjtött - ez segítség nélkül nem ment volna."

Ha már a mennyiségeknél tartunk: az első alkalommal összesítésben szűk 9 tonna mennyiséggel kezdtünk, amely évről évre szépen kúszott fölfelé. Idén a várakozást felülmúlva (és a felvásárló céget meglepve, mert menet közben még egy konténert kellett hozniuk a nagy mennyiség miatt) 17 tonnával zártunk

- tette hozzá a HelloVidék megkeresésére Varga László.

A rekordteljesítményt azonban némileg árnyalja az a tény, hogy az iskolák mennyiért tudják értékesíteni az összegyűlt mennyiséget. Mint mondta, „a teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy egy-egy hulladékgyűjtési akciónak az anyagi mérlege, annak alakulása jelentős mértékben függ a felvásárlási árak alakulásától."

Sajnos nem kedvező a helyzet: évek óta folyamatosan csökken a kilogrammonkénti ár. Ez pedig ekkora tételnél jelentősen befolyásolja a végösszeget. Éppen ezért kicsit borúlátó vagyok a jövőt illetően: további árcsökkenés esetén nem sokáig lehet fenntartani a jelenlegi rendszert

– magyarázta a pedagógus.

Ha áttekintjük az interneten közzétett felvásárlási árakat, valóban szignifikáns különbség tapasztalható az egyes megyékben. A teljesség igénye nélkül: Baranyában a hullámpapír 4, az újságpapíré 16-18, Csongrádban előbbi 10, utóbbi 15, Vas megyében 18 és 25, míg Hajdú-Biharban 14, illetve 13 forint kilója a két hulladéktípusnak.

Bár egy iskolai rendezvény, a ballagás és tanévzáró költségeinek ilyetén finanszírozása a csökkenő árak miatt veszélyben van, Varga László szerint még mindig megéri a diákoknak időben megszervezni a gyűjtést, mert jó teljesítés esetén az egyes osztályközösségek is profitálhatnak az eredményből. A tervezett programok várható költségeit arányosan osztják le az egyes osztályokra, ami azt jelenti, hogyha a hulladékgyűjtéssel szerzett összeg magasabb, mint a költségek, akkor az azon felüli, akár több ezer forint az osztálykasszát gyarapítja, és végső soron az adott közösség rendelkezik róla, hogy mire fordítják, így adott esetben például a tervezett osztálykirándulásukra.

A gimnázium pedagógusa továbbá kiemelte, a diákok lelkesedése nemcsak a hulladékgyűjtési akció kapcsán változó, más pályázatok, versenyek esetén is mindig vannak olyanok, akik nehezen mozdulnak meg. Általános tapasztalat, hogy a „zöld szemlélet” nem vonzza mágnesként a tanulókat egy-egy iskolához, mert a szülők és a diákok elsősorban az intézmény eredményességi mutatója alapján választanak, a környezettudatos gondolkodás pedig már csak a későbbiek során nyer értelmet a számukra.

Úgy tartják, a személyes megtapasztalást nem helyettesítheti az elmélet - szerintem ez is ilyen. Azt gondolom, hogy az iskolánk széleskörűen biztosítja annak lehetőségét, hogy ez a ’megtapasztalás’ létrejöhessen, és személyiségileg, szemléletileg gazdagabb diákokká válhassanak a hozzánk érkezők

– zárta gondolatait a HelloVidéknek Varga László.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

papírgyűjtés

iskola

varga lászló

pedagógus

környezetvédelem

papír

orosházi táncsics mihály gimnázium

békés megye

középiskola

fenntarthatóság

Örökös Ökoiskola