Nőttek a fogyasztói árak: ez fékezheti meg az emelkedését

HelloVidék   
  Megosztom
Nőttek a fogyasztói árak: ez fékezheti meg az emelkedését

A várakozásoknak megfelelően 3,9% maradt az infláció májusban az előző havi 3,9% után, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,7%-kal nőttek. Az inflációs nyomás érdemi fokozódását mutatja, hogy a maginfláció 4%-ra gyorsult, így feltehetően az adószűrt maginfláció is emelkedett az előző havi 3,4%-os szintről.

Ez utóbbin belül kiemelkedően nőnek a piaci szolgáltatások árai. Amennyiben az adószűrt maginfláció meghaladja az MNB várakozásait, a Monetáris Tanács folytathatja a monetáris kondíciók normalizálását a nem hagyományos eszközök visszavonásával, így a likviditásnövelő devizaswap állomány mérséklésével, valamint az egynapos betéti kamat emelésével. Ez elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az EKB legutóbbi bejelentései is.

Az importált infláció továbbra is alacsony lehet, ami a forint mérsékelt erősödésével fékezheti az inflációt az év második felében. Az MNB előrejelzése szerint a gyenge európai konjunktúra miatt az importált infláció a második félévben már fékezni fogja az adószűrt maginflációt, így nagyobb lépésre nem kell számítani, sőt, nem kizárt, hogy az MNB egyelőre kivár.

Kissé mérséklődve, de így is jelentősen, 15,2%-kal nőttek az idényáras élelmiszerek árai (ezen belül a burgonya ára 30,9%-kal nőtt, (ami érdemi lassulás az előző hónapban mért 83,6% után), a liszt 9,8%-kal, a péksütemények 9,2%-kal, a sertéshús 8,8%-kal, a kenyér 7,1%-kal drágult, ezzel szemben a tojás ára 6%-kal, a cukor ára 1,4%-ot csökkent, míg az egyes feldolgozott tejekre vonatkozó áfacsökkentés miatt a tejek ára 6%-kal esett vissza. Így az élelmiszerárak összesen 5,6%-kal emelkedtek. 8,6%-kal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára, ezen belül a dohányáruk ára 12,6%-kal emelkedett.

A neta mértékének emelése és kiterjesztése miatt az égetett szeszes italok egy év alatt 8,4%-kal drágultak. A háztartási energia 1,2%-kal, ezen belül a tűzifa 8%-kal, a palackos gáz 13,7%-kal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A szolgáltatások ára átlagosan 3%-kal nőtt, ezen belül a lakásjavítási és karbantartási szolgáltatásokért 11,7, a lakbérért 9,6%-kal, ruhajavításért 8,2%-kal, az üdülési szolgáltatásokért 6,9%-kal kellett többet fizetni.

Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 3,7%-kal, ezen belül a járműüzemanyagokért 5,8%-kal kellett többet, míg a tartós fogyasztási cikkekért 0,7%-kal, a ruházati termékekért 0,7%-kal kellett többet fizetni.

A tavaly tavasszal viszonylag alacsony volt az üzemanyagok ára, ezért bázishatások és az árnyomás élénkülése miatt 4% közelébe emelkedett az infláció. Az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban a következő hónapokban csökkenhet, az őszi hónapokban pedig megint 3% közelébe kerülhet, majd decemberben az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt ismét 4% közelébe ugorhat, így éves átlagban 3,4-3,5%-os inflációra számítunk a tavalyi 2,8% után.

Az infláció magasabb lehet, amennyiben a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése erőteljesebben fokozza az infláció gyorsulását. A maginfláció így tartósan 4% közelében idén. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

emelkedés

árak

áremelkedés

infláció