Nagyot drágult az élelmiszer: az áfacsökkentés sem segített

Világgazdaság   
  Megosztom
Nagyot drágult az élelmiszer: az áfacsökkentés sem segített

A zöldségek gyors drágulása egyrészt az aszályoknak, a globális felmelegedésnek, másrészt a munkaigényes ágazatban tapasztalható számottevő béremeléseknek tudható be – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az elmúlt másfél évtizedben érezhetően magasabb az átlaghőmérséklet, és az aszályos időszakok is hosszabbak – nem véletlen, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja az öntözéses gazdálkodás segítése, amivel mérsékelhetők a csapadékmentes időszakok okozta károk. A mezőgazdaság, különösen a gyümölcs-zöldség ágazat kifejezetten munkaigényes, ráadásul rosszul fizetett területről van szó, az elmúlt években azonban tetemes béremeléseket láthattunk

– tette hozzá az elemző. A lap szerint a bruttó átlagkereset 93 százalékkal nőtt 2006 és 2018 között, miközben az infláció 47 százalékkal. 2014-ig gyorsabban emelkedtek az árak, mint a bérek, a válság miatt pedig "elhalasztott fogyasztás pótlása figyelhető meg." A lap összefoglalja, hogy a keresetek közel kétszer gyorsabban emelkedtek a teljes időszak alatt, mint amekkora drágulás volt tetten érhető.

Ez azért is fontos, mivel az élelmiszerek esetén nincs elhalasztott fogyasztás. Az élelmiszerárak emelkedése annak ellenére volt gyorsabb az inflációnál, hogy számos termékkategóriában áfacsökkentést vezettek be.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

zöldség

áremelkedés

drágulás

aszály

globális felmelegedés

klímaváltozás

mezőgazdaság