Nagyot drágult az élelmiszer: az áfacsökkentés sem segített

Világgazdaság   
  Megosztom
Nagyot drágult az élelmiszer: az áfacsökkentés sem segített

A zöldségek gyors drágulása egyrészt az aszályoknak, a globális felmelegedésnek, másrészt a munkaigényes ágazatban tapasztalható számottevő béremeléseknek tudható be – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az elmúlt másfél évtizedben érezhetően magasabb az átlaghőmérséklet, és az aszályos időszakok is hosszabbak – nem véletlen, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik pontja az öntözéses gazdálkodás segítése, amivel mérsékelhetők a csapadékmentes időszakok okozta károk. A mezőgazdaság, különösen a gyümölcs-zöldség ágazat kifejezetten munkaigényes, ráadásul rosszul fizetett területről van szó, az elmúlt években azonban tetemes béremeléseket láthattunk

– tette hozzá az elemző. A lap szerint a bruttó átlagkereset 93 százalékkal nőtt 2006 és 2018 között, miközben az infláció 47 százalékkal. 2014-ig gyorsabban emelkedtek az árak, mint a bérek, a válság miatt pedig "elhalasztott fogyasztás pótlása figyelhető meg." A lap összefoglalja, hogy a keresetek közel kétszer gyorsabban emelkedtek a teljes időszak alatt, mint amekkora drágulás volt tetten érhető.

Ez azért is fontos, mivel az élelmiszerek esetén nincs elhalasztott fogyasztás. Az élelmiszerárak emelkedése annak ellenére volt gyorsabb az inflációnál, hogy számos termékkategóriában áfacsökkentést vezettek be.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

zöldség

áremelkedés

drágulás

aszály

globális felmelegedés

klímaváltozás

mezőgazdaság