Folyamatos az ellenőrzés: akár emberéletet is követelhet az áramlopás

HelloVidék   
  Megosztom
Folyamatos az ellenőrzés: akár emberéletet is követelhet az áramlopás

Magyarországon ugyan az utóbbi években csökkent az energialopás mértéke, de sajnos még most is jelentős számban fordulnak elő olyan esetek, amikor szabálytalan beavatkozást történik a hálózaton. Ezek az illegális beavatkozások nemcsak anyagi veszteséget okoznak a szolgáltatóknak, hanem, életeket is veszélyeztetnek. Az elmúlt években többen is életüket vesztették mikor törvénytelenül nyúltak a hálózathoz. Az NKM törekszik arra, hogy ezt a jelenséget visszaszorítsa, ezért évente közel 400 ezer esetben végez ellenőrzéseket.

Az elkövetők illegális rákötésekkel, illetve a mérőóra manipulálásával, a fővezeték megcsapolásával igyekeznek csökkenteni energiaszámláik összegét. A jelenséggel minden fogyasztó szegmensben találkoznak a szakemberek.

Az NKM szakemberei évente közel 400 ezer esetben végeznek helyszíni ellenőrzést az NKM ellátási területén, így előbb utóbb mindenhova eljutnak a kollégáik. Az illegális beavatkozás mindig nyomot hagy és ha szabálytalanságot találnak, annak súlyos anyagi vagy akár jogi következményei is lehetnek a szerződött partnerükre nézve.

Az áramlopásból adódó kisebb-nagyobb anyagi veszteségeket okozó problémák, mint pl. az áramingadozás, kisebb üzemzavar, még a legenyhébb következmények. Az NKM szakemberei ellenőrzéseik során az áram – és gázfogyasztáshoz kapcsolódó szabálytalanságok számos példájával találkoznak. Ezekben a megoldásokban két igazán riasztó jelenség figyelhető meg: egyrészt a bűncselekményt rejtő megoldások térnyerése, illetve az, hogy a barkácsolók az ideiglenes költségcsökkentés érdekében bárki életét hajlandók kockára tenni, még akkor is, ha a szabálytalanul módosított berendezések közelében az áramütés veszélyének saját gyermekeik, családtagjaik és szomszédjaik vannak leginkább kitéve.

Az ellenőrzési célpontokat két fő forrásból állítják össze az NKM szakemberei: az egyik a számlázási rendszerből kockázatértékelés alapján kiszűrt gyanús esetek, mely lehet például nagymértékű fogyasztásváltozás, vagy ha egy fogyasztó a kategóriájához képest keveset fogyaszt. Másik fő kategória a bejelentések, melyet munkatársaik tapasztalnak más jellegű munkavégzésünk során, illetve az állampolgári bejelentések száma is jelentős. Ezen kívül szoros együttműködés van a rendőrséggel, és egyre gyakoribb az is, hogy az egyik eset elvezet a másikhoz.

Az NKM munkatársai gyakran szembesülnek azzal, hogy az ellenőrzést próbálják ellehetetleníteni, vagy éppen nincs otthon az ügyfél. Az ellenőrzést nem lehet elkerülni. Ilyen esetben az NKM munkatársai egy következő alkalommal térnek vissza ellenőrizni, és lehetőség szerint időpontot is egyeztetnek. Az élet-és balesetveszély elkerülése érdekében azonban a szolgáltató a szolgáltatás felfüggesztés lehetőségével is élhet. (Például az oszlopon lekötik a csatlakozót, így áram nélkül marad a fogyasztó mindaddig, amíg az ellenőrzést nem teszi lehetővé.)

Az NKM ezúton is kéri ügyfeleit, hogy amennyiben tudomást szereznek a villamoshálózaton vagy a villamosberendezésekben okozott szándékos rongálásról, szerződésszegő magatartásról, tegyenek bejelentést a 06 62 565 881 telefonszámon vagy online, a hivatalos oldalon a Hálózati károkozások bejelentése menüpont alatt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áram

lopás

veszély

életveszély

energialopás

szabálysértés

beavatkozás