Nesze neked munkaerőhiány: olyat tett egy kaposvári cég, amire kevesen képesek

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Nesze neked munkaerőhiány: olyat tett egy kaposvári cég, amire kevesen képesek

Olyan sikert ért el egy év alatt a kaposvári Szabó Fogaskerékgyártó Kft., amely csak kevés vállalkozásnak sikerül Magyarországon. A cég közel 50 százalékkal tudta növelni nettó árbevételét az előző évhez képest. A változó gazdasági környezetben is fejlesztő, a piaci trendekre fókuszáló és képzési struktúrával, karriermodellel, valamint bizonyítottan jól működő vállalatirányítási rendszerüknek köszönhetően tudták árbevételüket ilyen mértékben növelni. Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. gazdasági igazgatójával beszélgetett a HelloVidék.

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a fogaskereket kis túlzással szinte minden eszközben megtalálhatjuk. Ez az a gépelem, amely megjelenik az autóipartól kezdve a mezőgazdaságon és a vasútiparon át a repülőgép iparig. És a paletta még ennél is szélesebb. Mondhatjuk, hogy ez az egyik legbonyolultabb és a legnagyobb hozzáadott értéket képviselő gépelem.

Már több mint negyven éve jelen vagyunk a piacon, ahol azóta igyekszünk igazodni a követelményekhez és a folyamatosan változó környezethez. Ez utóbbi nem könnyű feladat, de mégsem lehetetlen. A siker kulcsa, hogy figyelni kell az aktuális piaci trendeket, amelyekre viszonylag rugalmasan reagálunk. Ez segített át mindket például a gazdasági válságon. Amint láttuk, hogy mi az irány, felmértük azt, hogy várhatóan milyen irányba fog változni a piac. Egy helyett több olyan iparágra koncentráltunk, amiről tudtuk, hogy a későbbiekben akár külön üzletágként is továbbfejleszthető. A súlypontok átcsoportosításával szinte mindig flexibilisen tudunk változtatni

– mesélte az ilyen dinamikus fejlődés lehetőségeiről Szabó Krisztián a HelloVidéknek.

A kaposvári cég 1976-ban alakult. Eleinte alapvetően mezőgazdasági gépipari termékekhez gyártottak fogaskereket, majd a kor kihívásaihoz igazodva fejlődtek. Fő profiljukba tartozik a forgácsoló munkák kivitelezése; a fogazott alkatrészek (fogaskerekek, kúpkerekek, tengelyek, bordástengelyek, hajtóművek) gyártástervezése és gyártása, valamint ezen túlmenően hőkezelést is végeznek. A kaposvári telephelyen jelenleg több mint 50 munkavállalót foglalkoztatnak.

A munkaerő-piaci helyzetet vizsgálva azt érzékeljük, hogy a korábban nem tapasztalt fluktuáció megnőtt, főként az újonnan belépő kollégák esetében. Látjuk, hogy megváltoztak a munkavállalási trendek, de mi mindenkit úgy fogadunk, hogy ha bizonyítja szakmai tudását és rátermettségét, akkor könnyedén tovább tudjon fejlődni. Végig kell járni a megfelelő szakmai előremeneteli lépcsőfokokat és a komoly karrier célokkal hozzánk érkezőknek hosszú távon is megfelelő szakmai és anyagi honoráriumot biztosítunk. Azt látom, hogy szépen tud felfelé ívelni a szakmai pálya. Mi a cég fejlődésével együtt mindig új technológiákat, eszközöket is beszerzünk, ami szintén biztosítja a fejlődési lehetőséget, hiszen ezek a beruházások kompetencia-, és kapacitás bővüléssel is járnak

– beszélt a munkavállalókkal kapcsolatos kihívásokról a gazdasági vezető.

A több éve bevezetett és hatékony, úgynevezett képzés-képesség mátrix abban segít, hogy a munkavállalók minél több eszközt tudjanak kezelni. A képzési struktúra és a vállalaton belüli karriermodell is ezt a célt szolgálja, de nem feledkeznek meg a nyelvtanulás vagy más képzések finanszírozásáról és adott esetben a tanulmányi szerződésekről sem.

Hiszünk abban, hogy jó minőséget csak tiszta környezetben lehet elvárni, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a tisztaságra. Olyan munkakörnyezetet próbálunk teremteni, ahol a munkavállalók jól érzik magukat: fizikailag és mentálisan is. Olyan csapatot építünk fel, ahol fontos, hogy mindenki elégedett legyen. És persze nem feledkezünk meg a prémium lehetőségéről

– magyarázta Szabó Krisztián.

A vállalatirányítási rendszerük már több mint 10 éve működik. Ez gyakorlatilag az „ipar 4.0” jövőbeli fejlesztések előszobája. Átlátható, transzparens termelési struktúrát jelent, ami megkönnyíti a folyamatok átláthatóságát dolgozók és mérnökök számára, könnyebbé téve a beszerzési, a logisztikai, gyártási és egyéb adminisztratív folyamatokat. Ez az automatizálás magasabb szintjét is magába foglalja, hatékonyabb termést, költséghatékony logisztikát, energiahatékonyságot, környezettudatosságot, lerövidített utakat és fejlődő digitális rendszereket.

A vállalkozás a jelentősen megnövekedett megrendelésállományának teljesítése érdekében a gyártókapacitást bővített, hőkezelő üzemet hozott létre, és további nagy volumenű beruházást kíván végezni a jövőben. Jelenleg egy 2 500 négyzetméteres üzemcsarnokban működnek, azonban ezt a telephelyet mára már kinőtték és tervezik, hogy egy új 5 000 négyzetméteres csarnokba költöznek. A tervek szerint itt a logisztikai és raktározási feladatokat is könnyebben el tudják majd látni.

Hiszünk abban, hogy csak folyamatos fejlesztésekkel tudunk a lehető leghatékonyabban dolgozni azon, hogy sikeresek maradhassunk a folyamatos kihívásokkal teli iparágban. Az eszközfejlesztés egy pillanatra sem áll le, miközben modernizáljuk a gépparkot, bővítjük a kompetenciákat és ma már alapfontosságú a folyamatok rendszerszintű integrálása. Ez azt is jelenti, hogy az alapanyagtól kezdve a végtermékig a cégen belül végzünk minden, ehhez kapcsolódó munkafolyamatot. Jelenleg a hőkezelő kemencéinkkel saját termékeinket hőkezeljük, azonban tervezzük, hogy a jövő év közepétől bér hőkezelést is vállalunk, ha továbbra is ilyen volumenű lesz az ipar ezen ágának a növekedése és a felmerülő igények

– vázolta a jövő terveit a szakember.

Szabó Krisztián végül azt is elárulta, hogy a forgalomnövekedés elsődleges titka a külföldi exportpartnerek és hazai piaci szereplők elégedettsége, valamint kaposvári üzemben gyártott termékek minőségébe vetett bizalmuk. A Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ma már nem csak az Európai Unió teljes területére, hanem a tengeren túlra is szállít termékeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szabó fogaskerékgyártó kft.

vállalkozás

kkv

gyártás

szabó krisztián

gépgyártás

vállalat

kaposvár

gépipar

ipar