Egyre több az erdőgazdálkodás, mégis pusztulnak a magyar erdők

MTI   
  Megosztom
Egyre több az erdőgazdálkodás, mégis pusztulnak a magyar erdők

A Központi Statisztikai Hivatal idén ötödszörre készítette el a Környezeti helyzetkép című kiadványt, melyben részletesen bemutatják a környezeti elemek helyzetét, a víz, a levegő, a föld és az élővilág statisztikai adatai mellett a környezetünk állapotát és erőforrásait nagymértékben érintő, hulladékra és energiára vonatkozó információkat is, továbbá összefoglalták a klímaváltozás és környezetvédelmi jellegű adók fontosabb adatait is - írja a 24.hu.

A több mint 100 oldalas dokumentumról a portál számolt be, mint írják, összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat környezetünk jelenlegi állapotáró.

Vízfogyasztás és veszélyei

A kiadvány részletesen foglalkozik Magyarország vízkészletével és vízhasználatával. Ebből a részből kiderül például, hogy a KSH szerint alapvetően három tényezőnek tudható be az, hogy hazánkban 2000 és 2014 között az egy főre jutó éves közüzemi lakossági vízfogyasztás csaknem 18 százalékkal csökkent. Ezek pedig a folyamatosan emelkedő vízárak, a magas közüzemi szennyvízelvezetési díjak valamint, az ezek hatására terjedő saját kutas vízellátás. Kiemelik persze azt is, hogy az emelkedéshez az aszályos időjárás is hozzátett.

A másik figyelemfelkeltő statisztika a vízminőséggel kapcsolatos. Ahogy a kiadványban olvashatjuk, Magyarország sokat fordít a szolgáltatott közüzemi ivóvíz arzénszintjének csökkentésére, de a legmagasabb mért értékek sok településen átlépik a határértéket. A termelt ivóvíz arzéntartalma elsősorban a Dél-Alföldön, főleg az artézi vizekben meghaladja a 10,0 µg/literes európai küszöbértéket. Ez azért probléma mert a szervetlen arzén rákkeltő és mérgező hatású az emberi szervezetre nézve. Ezt elsősorban az ivóvízzel és táplálékkal juttathatjuk be szervezetünkbe.

Rossz levegő

Az ország 54 automata és 178 manuális mérőpontján rendszeresen ellenőrzik a levegő minőségét az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat szakemberei. Az itt mért adatok alapján állapították meg, hogy melyek településeken a legszennyezettebb a levegő.

A 2017-es adatok szerint, itt a legrosszabb a helyzet:

 • Sajószentpéter, Sport utcában 2,5 mikron és az az alatti átmérőjű részecskékből,
  Miskolc, Alföldi utcában 10 mikron és az az alatti átmérőjű részecskékből,
  Mosonmagyaróvár, Gulyás Lajos utcában ózonból,
  Miskolc, Lavotta utcában kén-dioxidból,
  Budapest, Erzsébet téren nitrogén-dioxidból,
  Pécs, Szabadság úton nitrogén-oxidokból.

Erdőpusztulás

A kiadvány arra is rávilágít, hogy hiába van 1500 négyzetmétert meghaladó erdőterületünk, hiába zajlottak 2000 és 2017 között erdőtelepítések, fásítások, a hazai erdők egészségi állapota – a levélvesztés mértéke alapján – 2012 óta folyamatosan romlik.

Ugyan 2017-ben a vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az erdők 30 százaléka tünetmentes, 29 százaléka veszélyeztetett (gyengén károsodott), szemben a 2012. évi 60, illetve 18 százalékos értékekkel. De nőtt a közepesen károsodott egyedek száma is az előző évekhez képest, arányuk mostanra meghaladta a 30 százalékot, valamint az erősen károsodott fák aránya 2,5 százalékról 8 százalékra emelkedett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

erdőgazdálkodás

erdészet

magyar erdő

zöld terület

fa

fák